Lillehammer

De stad Lillehammer heeft ongeveer 25.400 inwoners. Het is de hoofdstad van de provincie Oppland. De stad ligt 150 kilometer ten noorden van Oslo aan de noordelijke uitloper van het Mjøsameer.

De bekendste bezienswaardigheid in Lillehammer is Maihaugen. Het stadje is bekend om één van de grootste openluchtmusea van Europa. Er zijn meer dan 130 gebouwen uit het Gudbrandsdal samengebracht en er staat zelfs een staafkerkje uit 1200.

Wereldberoemd werd de stad door de Olympisch spelen die in 1994 in Lillehammer gehouden werden. De sporen van deze spelen zijn nog duidelijk te zien. Zo is er een museum in het voormalige Olympisch dorp over de geschiedenis van de Spelen. Een aanrader is de Olympische ijshockeyhal in Gjøvik. Hal is eigenlijk niet het goede woord, want de ijsvloer ligt in een grot net buiten het stadje. Een prachtige “hal” waar zelfs in de zomer ijs ligt.

Het is niet zo raar dat de winterspelen in Lillehammer gehouden werden want het is een echte wintersportplaats. Je kunt er skiën, langlaufen, schaatsen of rodelen. Door de Winterspelen heeft de infrastructuur en de accommodaties een enorme impuls gekregen. De faciliteiten zijn van een hoog niveau. Het Gudbrandsdal en Rondane zijn populaire langlaufgebieden.

 

Comments are closed.