De Lofoten

De Lofoten is een eilandengroep ten noorden van de poolcirkel dus. De bevolking leefde oorspronkelijk van de visserij. Vandaag de dag is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Karakteristiek aan de Lofoten is dat de bergen hier extreem steil zijn. Hoewel de eilanden maar een paar km breed zijn vind je op de Lofoten bergen van ruim 1000 meter. Sommige eilanden bestaan uit één enkele berg. Dit levert een geweldig mooie omgeving op.

De eilanden van de Lofoten

Op ongeveer 80 eilanden van de Lofoten wonen mensen. De meeste zijn relatief klein. De belangrijkste eilanden van de Lofoten zijn: Austvågøy,Vestvågøy, Flakstadøya, Moskenessøya, Værøy en Røst. De meeste eilanden zijn via de E10 met de auto bereikbaar. Dat geldt niet voor Værøy en Røst. Deze liggen ten zuiden van de andere eilanden en zijn met een veerpont bereikbaar.

Vissersdorpen

De Lofoten bestaan uit eilanden met bergen die op een imposante manier uit de zee reizen. Tussen deze bergen zijn talrijke vissersdorpen genesteld. Belangrijke vissersdorpen zijn Reine, Leknes, Svolvaer, Nusfjord en natuurlijk het schilderachtige Henningsvaer.

Dieren op de Lofoten

Op de Lofoten zijn ook veel dieren te vinden. Er leven enorme vogelkolonies, waaronder de papegaaiduiker. Verder zijn er zeehonden, walvissen, orka’s en dolfijnen te zien (dit ligt wel aan het seizoen). Hoewel de Lofoten veel bezocht worden door toeristen is het er betrekkelijk stil en rustig. Ten zuidwesten van het bewoonde eiland Røstlandet bevind zich een interessant gebied voor vogelliefhebbers. Hier huist ongeveer een kwart van de zeevogelpopulatie van Noorwegen. In 1992 is er een meting gedaan en kwam men tot een schatting van zo’n 2,5 miljoen volwassen vogels. Tijdens de zomer zijn er dagelijks boottochten naar de kolonies zeevogels.

Reizen naar de Lofoten

De Lofoten zijn goed met het openbaar vervoer te bereiken. Het is heel goed mogelijk om met het vliegtuig naar de Lofoten te reizen. Er zijn dagelijks mogelijkheden om te vliegen tussen Bodø en Røst. Daarnaast zijn er bootovertochten tussen Bodø, Værøy en Moskenes. De directe overgang van Bodø naar Røst neemt met de boot ongeveer 4,5 uur in beslag. Met het vliegtuig zo’n 20 minuten.

No comments yet.

Geef een reactie