Oslo is één van de snelst groeiende steden van Europa dit decennium, bruist deze stad van energie. Daarom is naar Oslo vliegen voor een stedentrip een goed idee. Van hypermodern eten en mode tot talrijke kunstscènes. Boeiende en unieke monumenten zoals het Opera House, het Astrup Fearnley Museum en de Barcode veranderen compleet het gezicht van de stad. Omringd door bossen en meren, door heuvels en omarmd door de zee, is de hoofdstad van Noorwegen een echt pareltje. De stad maakt geen indruk op je met drukte, haast en lawaai. In plaats daarvan sta je versteld van het zachte ritme van deze stad, door de harmonie van uitgestrekte en wilde natuur en architecturale innovatie. Of je nu een toerist bent die voor het eerst Noorwegen bezoekt of gewoon de stad wil herontdekken, trek je wandelschoenen aan en bereid je voor om verliefd te worden.

Vliegen naar Oslo

Voor een stedentrip kun je het beste vliegen naar Oslo. Er gaan regelmatig vluchten naar de luchthaven Gardermoen en het openbaar vervoer in Oslo is prima. Overigens is er in het centrum heel veel lopen te doen. Er zijn voldoende betaalbare vliegtickets naar Oslo verkrijgbaar. Overigens is Oslo ook heel goed te combineren als start of afsluiting van je vakantie. Dan is Oslo natuurlijk ook prima met de auto of de veerboot bereikbaar.

De Noorse keuken

De vele restaurants in de stad zijn divers en evolueren voortdurend met nieuwe, vindingrijke keukens, waarvan velen van hen ook de frisse benadering van de Noorse ingrediënten en voedseltradities hebben behouden. Deze aanpak heeft tot internationaal lof geleid en staat ook centraal in de beroemde cocktail- en koffiecultuur van de stad.

Noorse gerechten

Lekker eten en Noorse alledaagse gerechten zijn: fårikål (lam en koolstoofpot), lapskaus (bruine stoofpot), kjøttkaker (grote Noorse gehaktballetjes), Kaffistova (gestoomde zalm of vissoep). De specialiteiten zoals: rendieren, elanden en lutefisk (kabeljauw gezouten in loog) kunnen het best worden benuttigd in een historische omgeving en er zijn veel goede opties in Oslo. Ten oosten van het stadscentrum ligt de oude bierhal Olympen. In het historische stadscentrum, Kvadraturen, kan je Gamle Raadhus Restaurant en Engebret Café proberen – beide met meer dan 150 jaar restaurantgeschiedenis.

Hoogwaardige kwaliteit

Noorwegen staat eveneens bekend om vis van zeer hoogwaardige kwaliteit. Sommige van de beste restaurants, die te vinden zijn in de heuvels rond de stad en de meeste sublieme uitzichten bieden, zijn dan ook gespecialiseerd in verse vis, zeevruchten en huisgemaakte specialiteiten.

Een lange lijst bezienswaardigheden

Een stedentrip Oslo gaat uiteraard gepaard met bezienswaardigheden. Hieronder vind je de allerbeste bezienswaardigheden oslo, die we zorgvuldig voor jou hebben uitgekozen.

Gezelligheid en uitzicht

Gezelligheid in combinatie met prachtige uitzichten. Met zonlicht een half jaar lang, profiteren Scandinaviërs van de lange zomeravonden: vandaar de ontluikende populariteit van vele dakbars in de stad. Als je van een beetje gezelligheid houdt, heeft de Q Lounge bovenop Hotel Grims Grenka een uitzicht dat zich uitstrekt van het kasteel van Akershus tot het fjord. Een andere goede optie in het hart van de stad is Etoile bovenop het Grand Hotel, met een prachtig uitzicht op de Karl Johans-poort.

Opvallende gebouwen

Het idee van een opvallend wit operagebouw aan de waterkant is niets nieuws voor bezoekers van Sydney, maar ook de hoofdstad van Noorwegen bracht in 2008 een architecturale opleving van de stad met een marmeren en glazen operagebouw. Een ander opvallend gebouw, dat zeker een bezoek waard is, is Barcodes.

Beeldhouwkunst

Heel wat mensen denken dat beeldhouwkunst thuishoort in een museum. Maar de Noren, met hun liefde voor alle dingen buitenshuis, geven er de voorkeur aan het in een park te zetten. De stad herbergt een ongewoon aantal beeldenparken. De meest idiosyncratische is Vigelandsparken in Frogner Park, waar 212 granieten en bronzen beelden van Gustav Vigeland worden tentoongesteld. Een andere aantrekkelijke plek om te genieten van kunst in de gezonde buitenlucht, is het nieuwe Ekeberg Park, waar 31 werken van enkele van ’s werelds meest beroemde kunstenaars worden getoond op 25 hectaren natuurgebied. Rodin, Dali, James Turrell en Louise Bourgeois zijn slechts enkele van de aanwezige kunstenaars.

Hippe buurten

Niets doet de koude temperaturen van een stad stijgen als een buurt zoals Grunerlokka: ooit een gruizige volksbuurt maar opnieuw uitgevonden als een hipsterhok. Grunerlokka is gecentreerd rond twee pleinen en biedt een groot aantal vintage winkels, funky cafés en restaurants. Retro fans zullen dol zijn op de oude-school kapperszaak en de vlooienmarkt op zondag. Het café van Tim Wendelboe, waar verse koffiebonen ambachtelijk geroosterd worden, is een van de meest aromatische plekken van de streek.

Bygdoy

En we zijn nog niet rond met onze bezienswaardigheden oslo. Het schiereiland Bygdoy herbergt verschillende musea, maar het eenvoudigste is ook meteen de grootste eyeopener. Het is onvoorstelbaar wat je in het Viking Ship Museum vindt. Wat hier onthuld wordt over de Vikings is verrassend. De drie tentoongestelde schepen in het museum zijn allemaal meer dan 1000 jaar oud. Elk schip is een afzonderlijk kunstwerk, met elegante lijnen, kronkelige boeg en delicaat houtsnijwerk dat een ander perspectief op de Vikingen geeft, meestal afgebeeld als een ras van barbaarse plunderaars. Interessant om te weten, is dat een van de schepen van een vrouw was.

Trek de natuur in

De Noren hebben een bijna ongezonde verslaving aan gezonde lucht en met de helft van het grondgebied, dat zich toelegt op groene ruimte, zijn er tal van plekken waar je diep kunt ademen. Of het nu gaat om varen op het water of wandelen in de glooiende heuvels die de stad flankeren, er zijn heel wat actieve opties om uit te kiezen, zowel tijdens de winter als de zomer. En ook in de stad alleen maar gezonde lucht. Genesteld tussen de Oslofjord en beboste heuvels, werd de stad niet zonder reden uitgeroepen tot Europese Groene Hoofdstad 2019. Oslo heeft zeer grote toewijding in het behoud van natuurlijke gebieden en het verminderen van vervuiling. Het compacte stadscentrum is gemakkelijk en veilig om te voet of met de fiets te verkennen, en het efficiënte openbaarvervoersysteem maakt de hele stad toegankelijk zonder een auto.

Het Noorderlicht

Noorwegen is de beste plek om te genieten van het Noorderlicht. Heel wat mensen vragen zich dan ook af of het Noorderlicht waarneembaar is vanuit de stad. Voor de lokale bevolking in Noord-Noorwegen is het Noorderlicht een deel van het dagelijkse leven en een vruchtbare bron voor kunst, mythologie en legendes. Tussen eind september en eind maart is het donker van de vroege namiddag tot de late ochtend. Dit is de beste tijd om het noorderlicht te zien. Helaas moet je heel veel geluk hebben om het noorderlicht nabij Oslo te zien. En als je het ziet, zullen ze niet zo spectaculair zijn als in de meer noordelijk gelegen streken van Noorwegen.

Populair