Stavanger

Met 110.000 inwoners is Stavanger de vierde stad van Noorwegen. De agglomeratie inclusief de omliggende gemeenten Sandnes, Sola en Randaberg heeft ruim 170.000 inwoners. Sardines en olie vormen de ruggegraat van de economie van Stavanger. Voordat er rond 1125 een kathedraal gebouwd werd was Stavanger een bescheiden vissersplaatsje.

Rogaland

Stavanger is een stad en gemeente in het zuidwesten van Noorwegen en de hoofdstad van de provincie Rogaland. De stad en de provincie zijn zeker de moeite waard. Rogaland is een afwisselend provincie met een prachtige kust en ook spectaculaire fjorden als het Lysefjord met de beroemd Preikestolen.

Olie en sardines

Stavanger is het centrum van de olie-industrie in Noorwegen en kent sinds de zeventiger jaren van de twintigste eeuw een enorme groei. Het gebied heeft een zeeklimaat, met veel neerslag en het gehele jaar is de gemiddelde temperatuur boven het vriespunt. De stad dankt zijn bestaan aan de oprichting van een bisdom in het begin van de twaalfde eeuw. Als oorsprong van Stavanger wordt het jaartal 1125 aangehouden. De eerste bisschop begon toen met de bouw van de kathedraal, de oudste stenen kerk in Noorwegen. Overigens wordt aangenomen dat Stavanger ook voor die tijd al als centrum fungeerde voor de regio. Hoewel Stavanger in 1425 stadsrechten verkreeg bleef het een betrekkelijk bescheiden plaats. Rond 1600 had de stad nog minder dan 1000 inwoners. In de zeventiende eeuw werd Stavanger tot tweemaal toe getroffen door grote branden. Bovendien verloor de stad de bisschopszetel aan Kristiansand dat zich in die periode snel ontwikkelde tot het centrum van het zuiden. Pas in de negentiende eeuw is er sprake van enige groei. De stad profiteert van de groei in de visserij (voornamelijk haring) en de scheepvaart. Er ontstaat een industriële ontwikkeling, waarbij conservering, vooral van visproducten, een belangrijke sector is. De stad groeit van bijna 4000 inwoners aan het begin van de negentiende eeuw tot 36.000 aan het eind van de eeuw. Hoewel de stad geen bisschopszetel meer was, bleef Stavanger een stad met een religieuze inslag. In 1818 werd in Stavanger de eerste Quaker gemeente in Noorwegen gesticht, ook de eerste zending vanuit Noorwegen, Det Norske Misjonsselskap werd in de stad opgericht. In 1925 werd de stad bovendien opnieuw bisschopszetel voor de Noorse staatskerk. In 1969 werd voor het eerst olie gevonden in de bodem van de Noordzee. Die vondst was aanleiding voor een uitgebreid debat in Noorwegen welke stad het centrum van de olie-industrie zou worden. De voornaamste kandidaten waren Kristiansand en Stavanger. De uiteindelijke keuze voor Stavanger was het begin van een stormachtige ontwikkeling voor Stavanger is tegenwoordig een moderne stad. in een prachtige omgeving.

Omgeving

Vlak buiten de stad, aan de zuidkant, ligt het enige deel van Noorwegen dat vlak is. Hier bevinden zich een aantal prachtige stranden. Midden in de stad is een klein deel van het oude Stavanger bewaard gebleven: Gamle Stavanger. In het centrum bevindt zich ook de Domkerk van Stavanger. Even ten noorden van de stad begint de Boknafjord en de Lysefjord, een van de fraaiste fjorden van Noorwegen, met de beroemde rots de Preikestolen.

Musea

Stavanger kent verschillende musea, waaronder het Stavanger Museum, gelegen in Oud Stavanger, het Archeologie Museum, dat een van de vijf archeologische musea in Noorwegen is, en het Noors Petroleum Museum, gelegen bij de haven.

Vakanties, reizen en accommodaties in en rondom Stavanger

 

 

 

No comments yet.

Geef een reactie