Balestrand is een idyllisch stadje in de Noorse provincie Sogn og Fjordane aan de Sognefjord. Het is het langste fjord van Noorwegen. Omdat het plaatsje aan het begin van het fjord ligt is het omgeven met hoge bergen wat een prachtig uitzicht op het schitterend landschap geeft. Het fjord, watervallen, de bergen maken dit dorp en omgeving een gewilde bestemming.

Balestrand wil inspireren

Balestrand heeft als motto dat het de bezoekers wil inspireren. Hoge bergen, diepe fjorden, opwindende cultuur en kunst maar bovenalles de vredige en rustige omgeving. Balestrand is een ideale plaats om activiteiten in de omgeving te ondernemen.

Feiten over Balestand

De gemeente heeft ongeveer 1300 inwoners, waarvan 49,5% mannelijk. Het aandeel ouderen (67 jaar of ouder) is 15,4%. In juni 2005 was 1% van de bevolking werkloos.
In 2004 vertrokken er 75 personen uit Balestrand, in datzelfde jaar vestigden zich 46 nieuwe bewoners in Balestrand. De gemeenteregistratie telde 7 personen met (van oorsprong) de Nederlandse nationaliteit.

Omgeving van Balestrand en bezienswaardigheden

Het plaatsje Balestrand ligt aan de noordelijke kant van het Sognefjord. Het is prachtig gelegen aan weg 55. Voor een Balestrand reis is deze locatie een prima verblijfplaats voor een tussenstop of als uitvalsbasis. Zo is het een mooie bestemming voor het maken van een wandeling in het dorp maar ook langere hikes in de omgeving.

St Olaf kerk

St Olaf Kerk in Balestrand is een Anglicaanse kerk met een legendarische geschiedenis. De kerk, gesticht door koning Olav Kyrre van Noorwegen in 1067, is gewijd aan St. Olaf en heeft nog steeds veel van zijn persoonlijke bezittingen, zoals zijn kroonjuweel, zwaard en schede. Het gebouw zelf heeft in de loop der jaren vele restauratieprojecten ondergaan waarbij het iconische metselwerk en de ingewikkelde houtwerkdetails intact zijn gebleven – waardoor een unieke sfeer is ontstaan ​​waarin oud en nieuw samensmelten. Er gaan zelfs verschillende spookverhalen over de kerk rond die elke bezoeker die eraan denkt om naar binnen te gaan zeker zal bekoren. Voor wie op zoek is naar een stukje van het rijke verleden van Noorwegen, is St Olaf Kerk in Balestrand zeker een bezoekje waard!

Kviknes Hotel

Het Kviknes Hotel in Balestrand is een luxueus verblijf voor zowel reizigers als de lokale bevolking. Dit viersterrenhotel ligt aan de prachtige Sognefjord en biedt een prachtig uitzicht op de omliggende bergen en de kustlijn van de fjord. De kamers zijn elegant ingericht met veel aandacht voor detail en bieden gasten alle moderne voorzieningen die de hedendaagse reiziger verwacht. Het eigen restaurant serveert traditionele Noorse gerechten, bereid met lokale, biologische ingrediënten. Met een spa- en wellnesscentrum en activiteiten zoals charters voor fjordvissen, is het geen wonder dat dit hotel een van de meest gewilde bestemmingen is.

Reizen naar Balestrand

Alle reizigers zullen Balestrand bezoeken via de weg 55. Omdat Balestrand op een knooppunt ligt is het vanuit alle windrichtingen te bereiken. Wanneer je vanuit het zuiden komt neem je ferry van Vangsness naar Dragsvik. Het is daarna nog enkele minuten rijden. Wanneer je uit het oosten vanuit Sogndal komt zal je moeten overvaren van Hella naar Dragsvik. Vanuit het noorden en westen is Balestrand gewoon over de weg bereikbaar. Een verblijf in Balestrand is goed te combineren met een bezoek aan één van de bezienswaardigheden in de omgeving.