De Lofoten in Noorwegen zijn voor velen de mooiste reisbestemming die ze gemaakt hebben. Een Lofoten vakantie levert gegarandeerd een unieke ervaring op. De Lofoten is een eilandengroep ten noorden van de poolcirkel. De lokale bevolking leefde oorspronkelijk van de visserij. Vandaag de dag is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Karakteristiek aan de Lofoten is dat de bergen hier extreem steil zijn. Het levert spectaculaire uitzichten op.

Hoewel de eilanden maar een paar km breed zijn vind je op de Lofoten bergen van ruim 1000 meter. Sommige eilanden bestaan uit één enkele berg. De combinatie tussen de zee, steile bergen en schilderachtige dorpjes leveren eigenlijk op vrijwel alle plekken op de Lofoten een geweldig uitzicht op. Naast de mooiste natuur zijn er ook leuke bezienswaardigheden te bezoeken.

 

Scandinavië met Voigt Travel

De Lofoten eilanden

De Lofoten is een eilandengroep aan de Noorse kust ten hoogte van stad Bodo. Op ongeveer 80 eilanden van de Lofoten wonen mensen. De meeste zijn relatief klein. De belangrijkste eilanden van de Lofoten zijn: Austvågøy, Vestvågøy, Flakstadøya, Moskenessøya, Værøy en Røst. De meeste eilanden zijn via de E10 met de auto bereikbaar. Door de goede verbinding voelen de verschillende eilanden als een geheel aan. Dat geldt niet voor Værøy en Røst. Deze liggen ten zuiden van de andere eilanden en zijn met een veerpont bereikbaar.

Lofoten in de winter en de zomer

De Lofoten zijn heel goed in zowel de winter en de zomer te bezoeken. In de beiden seizoenen heb je een andere maar wel bijzondere ervaring. Door de warme golfstroom zakt de temperatuur rond het vriespunt steken. In de winter heb je een goede mogelijkheid om het noorderlicht te zien. Tussen september en half april is het noorderlicht te zien. In de zomer krijg je te maken met het verschijnsel van de middernachtzon. Tussen eind mei en half juli gaat de zon namelijk niet onder.

Idyllische vissersdorpjes

De Lofoten bestaan uit eilanden met bergen die op een imposante manier uit de zee reizen. Tussen deze bergen zijn talrijke vissersdorpen genesteld. Belangrijke vissersdorpen zijn Reine, Leknes, Svolvaer, Nusfjord en natuurlijk het schilderachtige Henningsvaer en Kabelvag.

Moskenes

Moskenes is een kleine gemeente op de Lofoten in Noorwegen. Vrijwel iedere bezoeker aan de Lofoten komt in Moskenes omdat de ferry uit Bodo hier arriveert. De 1053 meter hoge Moskenesøya is een prachtige berg om te beklimmen. De naam “Moskenes” komt van het Oudnoorse woord voor “meeuw”, en het eiland is de thuisbasis van een grote kolonie zeevogels. Moskenes is een populaire toeristische bestemming, vanwege de prachtige landschappen en wilde dieren. Bezoekers kunnen genieten van wandelen, vissen en kajakken, evenals kijken naar walvissen en ander zeeleven. De gemeente heeft ook een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Vikingtijd. Tegenwoordig staat Moskenes bekend om zijn traditionele viscultuur en prachtige landschappen.

Reine

Reine is een klein vissersdorpje in het noordwesten van Noorwegen, gelegen op het eiland Moskenesøya. Het dorpje ligt in het Nationaal Park Lofoten en is omringd door steile bergen, weidse velden en ruige kustlijnen. De naam Reine betekent ‘koningin’ in het Noors en dit dorpje is dat zeker waard. Met slechts 350 inwoners is het de meest noordelijke gemeente van Europa. In de winter is het er vaak rond de min 10 graden, maar dan heb je wel een prachtig uitzicht over de ijs besneeuwde fjorden. Op een heldere dag kun je zelfs de Noordkaap zien liggen, ongeveer 300 kilometer verderop! Reine is echt een plek om even stil te worden van al het moois om je heen.

Nusfjord

De Lofoten-eilanden in Noord-Noorwegen zijn bekend om hun dramatische, ruige landschappen. Tussen de eilanden ligt het kleine vissersdorp Nusfjord, één van de best bewaarde vissersdorpen in Noorwegen. Nusfjord is een populaire toeristische bestemming, en bezoekers kunnen het dorp verkennen door te wandelen langs de historische houten huizen en boten. Het dorp heeft ook een aantal goede restaurants, waar lokale producten worden gebruikt om traditionele Noorse maaltijden te maken. Er is ook een kleine haventje, waar je de lokale vissers kunt zien aankomen met hun dagelijkse catch. Als je van rustige, afgelegen plekken houdt, is Nusfjord zeker een bezoek waard.

Henningsvaer

Henningsvaer is een klein dorp op de Lofoten-eilanden in Noorwegen. Het dorp ligt op het eiland Henningsvaer en het ligt prachtig omgeven door water en omliggende bergen. Bezoekers van Henningsvaer kunnen in de zomermaanden wandelen en klimmen, en in de winter is het dorp een populaire bestemming voor langlaufen en ijsvissen. Het dorp herbergt ook een aantal galerieën en winkels, en is een geweldige plek om te ontspannen en te genieten van het prachtige landschap van de Lofoten-eilanden.

Kabelvåg

Kabelvåg is een klein stadje op de Lofoten-eilanden in Noorwegen. De stad ligt op het eiland Austvågøya en staat bekend om zijn schilderachtige omgeving en traditionele architectuur. Kabelvåg heeft ook een lange geschiedenis, die teruggaat tot het Vikingtijdperk. Naast het leuke haventje staat hier ook de grootste kerk van de Lofoten. Een houten kathedraal waar je veel terug ziet van de geschiedenis van de visserij van rondom de Lofoten. Tegenwoordig is Kabelvåg een populaire toeristische bestemming en herbergt het een aantal musea en historische bezienswaardigheden. Of je nu geïnteresseerd bent in geschiedenis of gewoon wilt genieten van de schoonheid van het Noorse landschap. Kabelvåg is zeker een bezoek waard.

Svolvær

Svolvær is de hoofdstad en grootste stad van de gemeente Vågan in de provincie Nordland, Noorwegen. Svolvær ligt op het eiland Austvågøya in de Lofoten-archipel, boven de poolcirkel. De stad is een belangrijk haven- en administratief centrum voor de regio. De geschiedenis van Svolvær als vissershaven gaat eeuwen terug en is vandaag de dag nog steeds een belangrijk knooppunt voor zowel visserij als toerisme. Svolvær is ook de thuisbasis van een aantal musea en galerijen, waardoor het een populaire bestemming is voor kunstliefhebbers. Met zijn prachtige landschap en unieke architectuur is Svolvær zeker een bezoek waard.

 

Ander bezienswaardigheden

In Borg is het vikingmuseum te vinden. Het is één van de mooiste plekken om de geschiedenis van de Vikingen goed te leren kennen. Het museum heeft een mooie verzameling materialen en is gelegen en hal die nagebouwd uit de tijd van de Vikingen. Het vikingmuseum is eigenlijk een must als je de geschiedenis van en de Lofoten Noorwegen wil leren kennen.

Dieren

Op de Lofoten zijn ook veel dieren te spotten. Dit heeft mede te maken met de warme golfstroom die zorgt voor unieke omstandigheden. Er leven enorme vogelkolonies, waaronder de papegaaiduiker. Verder zijn er zeehonden, walvissen, orka’s en dolfijnen te zien (dit ligt wel aan het seizoen). Hoewel de eilanden veel bezocht worden door toeristen is het er betrekkelijk stil en rustig. Ten zuidwesten van het bewoonde eiland Røstlandet bevind zich een interessant gebied voor vogelliefhebbers. Hier huist ongeveer een kwart van de zeevogelpopulatie van Noorwegen. In 1992 is er een meting gedaan en kwam men tot een schatting van zo’n 2,5 miljoen volwassen vogels. Tijdens de zomer zijn er dagelijks boottochten naar de kolonies zeevogels. Het is heel goed mogelijk om zeearenden te spotten.

Reizen naar de Lofoten

De Lofoten zijn goed te bereiken. Wanneer je alleen naar deze bestemming reist dan is het heel goed mogelijk om te gaan vliegen. Het is heel goed mogelijk om met het vliegtuig naar de Lofoten te reizen. Er zijn dagelijks mogelijkheden om te vliegen tussen Bodø en Røst. In de meeste gevallen reis je via een grote stad in Noorwegen naar Bodø. Vandaar kan je vliegen naar Svolvaer of Leknes. Je kan ook in Bodo een auto huren en gebruik maken van de veerpont naar Moskenes of via het Noorden geheel met auto naar de Lofoten te rijden. Er zijn goede fly drive vakanties bij een aantal reisbureaus beschikbaar.

Wanneer je met de auto naar de Lofoten gaat is dat ook heel goed mogelijk. Het is uiteraard een lange reis maar naar mijn mening echt de moeite waard. De reis door Noorwegen richting het Noorden is een geweldige belevenis. Je moet er wat tijd voor uitrekken maar het is de moeite waard.

Het is ook mogelijk om met de trein en de bus te reizen. Tussen Trondheim en Bodø rijdt de trein over The Nordland Railway. Het is een reis van ongeveer 10 uur. Wanneer je direct naar Bodø reist is dit een goede en mooie manier van reizen. Wanneer je onderweg uit de trein wilt om bepaalde plekken te bekijken dan vraag dat wel een goede voorbereiding. Het netwerk van de bussen is niet zo goed als in het zuiden en afstanden om te lopen zijn groot.

Hoe je ook in Bodø terecht komt, is dat wel de plaats waar je moet zijn voor de bootvertocht naar De Lofoten. Er zijn bootovertochten tussen Bodø, Værøy en Moskenes. De directe overgang van Bodø naar Røst neemt met de boot ongeveer 4,5 uur in beslag.

Met de Hurtigruten op vakantie

Een hele bijzonder manier om een Lofoten vakantie te beleven is via een cruise met de Hurtigruten. Dagelijks varen er verschillende schepen heen en weer langs de imponerende kust van Noorwegen. Het is een speciale manier om op deze manier naar deze geweldige eilanden te reizen en te combineren met prachtige andere bestemmingen.

Vijf redenen om naar de Lofoten te reizen

Als je op zoek bent naar een onvergetelijk avontuur, dan zijn de Lofoten in Noorwegen de perfecte bestemming. De adembenemende landschappen, het Mediterrane klimaat en de talrijke openluchtmogelijkheden bieden momenten om nooit te vergetenn. Hier zijn vijf redenen waarom reizigers naar de Lofoten moetenn gaan.

Reden 1: Uniek landschap

De Lofoten zijn beroemd om hun unieke landschappeen die uitzonderlijk mooi is . Er staan ​​vele hoge bergtoppene, weelderige bossenne en schilderachtigee merene die prachtig tegen elkaar afstekene . Dit iseen droombestemming voor avonturiers en mensen die houdene van natuurlijke schoonheid !

Reden 2: Spotten van het Noorderlicht

Elk jaar trekken vele toeristenn naar de Lofotene om hun magische show van het noorderlicht te bewonderene . Tijdens de wintermaandene verspreiden schitterende groene en gele lichtstreake over het donker blauwe hemelvald , wat eene ervaring is die je nooit zult vergetenn !

Reden 3: Visserij

De bekendste activiteit in de lofotenne is vechtvisvangst . Kom tussen februari en aprille om deze enorme bedrijven op zeemeeuwen te bewonderene en volg als echt Norweegse manier van vissing mee teruggaan in actie !

Reden 4: Activiteiten op het water

Van kajakken tot zeilen, er zijn vele mogelijkheden #om aan boord te gaan in de Lofoten . Zorg ervoor dat je watersportuitrustingenpakt voordat je aankomt er aan boort , want dit iseen activiteiten die je niet wilt missenne !

Reden 5: Verrassende culinaire ontdekkingen

Bezoekers kunnnn ook smakelijke lokale gerechten proeve#n #uit verschillende delene van Noorwegen terwijl ze hierheenvliegenn of cruisen door hete archipelageddeelte. Denk aan verse vis, zoals sushi-garnalennes , of andere authentieketraditionele Norweegse maaltijden, samen met overheerlijke dranken die perfect samengaan met dat specifiek gerecht !