Overal in Noorwegen mag je dank zij het “Allemansrecht“vrij kamperen. Met de tent is dit makkelijk. Je moet alleen over zeer degelijke aangepaste uitrusting beschikken, o.a. over speciale slaapzakken. Maar kamperen met een kampeerwagentje kan heel goed. Met caravan is het al iets moeilijker. Dan is niet elk gebied geschikt. In Noorwegen zie je veel toeristen met een camper. Langs de wegen zie je regelmatig campers staan voor de overnachting. Overnachting op parkeerplaatsen, marktpleinen en op uitwijkplaatsen langs de weg is verboden.

Kampeertips

  • Schaf een kampeerkaart aan (zie onder) voor voordeel in de kosten.
  • Wanneer je niet naar de camping wilt zoeken kan je het beste reserveren. Zeker in gebieden op doorreis en waar minder campings zijn is dit aan te raden.
  • Let er op dat de gasflessen die je doorgaans gebruikt niet in te ruilen zijn in Noorwegen. Het beste kan je gas in Noorwegen zelf kopen en vooraf te zorgen voor een goed verloopstuk zodat je spullen passen.

Kampeerkaart

Via de Noorse kampeer-organisatie (NHO reiseliv) kunt u een “camping card scandinavia” aanschaffen. Via deze kaart kan je korting krijgen op de campings. De kaart is gratis maar je moet een jaarzegel aanvragen. Deze kost omgerekend ongeveer 15 euro. Wanneer je gaat kamperen is deze uitgave er snel uit.

Kamperen met de camper, caravan of de tent

Kampeerhutten

Op heel veel campings zijn ook kampeerhutten te vinden. Op deze manier kan je ook op campings verblijven zonder gebruik te maken van een tent, camper of caravan. Daarnaast zijn de hutten handig bij slecht weer en je de tent even niet wil of kan opzetten. De kampeerhutten zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn zeer eenvoudige hutten zonder sanitair en of ander luxe. Daarnaast zijn er tal van hutten te vinden met alles er op en er aan.

Campings

In Noorwegen zijn meer dan 1000 campings te vinden. Deze campings hebben 1 tot 5 sterren. Hierbij moet wel worden vermeld dat er relatief weinig 5 sterrencampings zijn. Deze campings voldoen dan ook wel aan buitengewoon hoge eisen. De meeste campings zijn echter van gemiddelde kwaliteit. De Noorse campings beschikken in de meeste gevallen over eenvoudige maar schone voorzieningen. Veel campings in Noorwegen zijn te vergelijken met het “kamperen bij de boer”. Dat is dan ook dè manier om het land en de overweldigende natuur te leren kennen! Maar voor toeristen die zeer comfortabele campings zoeken is er ook genoeg keuze. Meestal bent u dan wel gebonden aan de meer toeristische (populaire) delen van Noorwegen.

Kamperen in de winter

De echte kampeerliefhebber kan ook in de winter kamperen. Het is dan wel aan te raden om een bestemming in het zuiden van het land te kiezen. In de maanden november, december en januari kan het noorden vanwege de barre weersomstandigheden beter vermeden worden. Kamperen in de winter heeft echter zijn charme en is vooral populair bij lokale kampeerders. Daarom is er ook tijdens de wintermaanden een verrassend groot aantal campings geopend. In de winter kunt u natuurlijk niet dezelfde activiteiten ondernemen als in de zomer. Wie echter van wintersport, ijsvissen of wandelen houdt, kan ook buiten het zomerseizoen genieten van een heerlijke vakantie in Noorwegen.