Alta is een stad in noordelijke provincie Finnmark in Noorwegen. De ligging van de stad is heel mooi aan de zuidelijke kant van het Altafjord. Het zorgt er voor dat het klimaat ten opzichte van de noorderlijke ligging redelijk aangenaam is. Alta is een goede reisbestemming voor de mooie omgeving, de oude rotstekeningen, het Alta museum en een kennismaking met de cultuur van de Samen.

Genieten van de omgeving

Naast de mooie ligging van Alta biedt de omgeving ook veel om van te genieten. Eigenlijk kan je van heel wat verschillende landschappen genieten. Het is mogelijk om naar het bos te gaan, bergwandelingen te maken en je kan langs de kust de omgeving verkennen. Fietsen en vissen hoort zeker ook tot de mogelijkheden. Alta ligt vlakbij de Finnmarksvidda. Het is een uitgestrekt bergplateau met prachtige natuur. De omgeving van het plateau is spectaculair met prachtige bergtoppen.

Tweede wereldoorlog

De stad Alta is relatief nieuw omdat het na de Tweede wereldoorlog volledig herbouwd moest worden. Veel van de stad was door de Duitser verwoest. Het was een moeilijke periode voor deze regio. Toen de bevrijding aanstaande was trokken de Duitsers weg en gebruikte daar de methode van de verschroeide aarde toe. Het betekent dat vrijwel alle gebouwen werden afgebrand. Aan de architectuur van de stad is te zien dat de herbouw gericht was op snelheid met weinig aandacht voor details.

Rotstekeningen Alta

Nabij Alta zijn ongeveer 5000 rotstekeningen te zien. Net ten zuiden van Alta de rotstekeningen van Hjemmeluft een unieke belevenis (zie Alta museum). Deze rotstekeningen zijn tussen 4200 en 500 v.Chr gemaakt, in de tijd van de eerste menselijke bewoning zo hoog in het noorden. Deze rotstekeningen zijn een van de belangrijkste oudheidkundige schatten die in het Noordpoolgebied zijn gevonden, en zodoende zijn deze dan ook door UNESCO op de werelderfgoederenlijst geplaatst. Er zijn op de Komsafjell (bergtop in de Altafjorden) sporen gevonden van het Komsa-volk en gaan zelfs 10.000 jaar terug in de tijd.

Alta museum

In het Alta museum is meer te leren over de geschiedenis van Alta en de regio Finnmark. Het museum is vooral een bezoek waard om het interessante openluchtgedeelte Hjemmeluft. De authentieke rotstekeningen kunt u bezichtigen via een 3 km lang pad met loopbruggen over de zandsteenrotsen langs de baai. Deze afbeeldingen werden gemaakt om de Goden te vereren als rituelen voor een goede jacht of visvangst, of om de vruchtbaarheid en gezondheid van de mensen te garanderen. Boekjes van de rotstekeningen zelfs in het Nederlands. Dit museum heeft een overdekt en openlucht gedeelte. Even buiten Alta waar rotstekeningen uit verschillende perioden zijn gevonden. Een pad, deels met houten vlonders en trapjes leidt je langs de tekeningen en oude woonhuizen van de sami. Binnen leuke tentoonstellingen .Café. Toiletten in atoombunker.

Boaza Sami Siida

Nabij Alta is een Sámi-nederzetting te bezoeken.

Reizen naar Alta

Het is heel goed mogelijk om zowel in de zomer als de winter met de auto naar Alta te reizen. Ook in de winter worden de wegen zo veel mogelijk open gehouden. Vanuit het zuiden volg je vanaf Tromsø de E6 naar Alta. Wanneer je vanuit het noorden komt reis je van Hammerfest via de Rv 94 en dan ook weer de E6 naar Alta. Wanneer je met het openbaar vervoer naar Alta wilt dan ben je uiteindelijk op de bus aangewezen. Je kan bijna overal komen maar daarbij moet de reiziger zich wel realiseren dat de bussen niet vaak gaan. Van Alta naar Hammerfest rijden er 1 tot 3 bussen per dag, en de bus doet er ongeveer 2,5 uur over. Naar Honningsvåg rijdt de bus maar 1 of 2 keer per dag. Deze doet er ongeveer 4 uur over. Naar Kirkenes kun je 3 keer per week met de bus, die er 11 uur over doet. Naar Tromsø gaat iedere dag een bus. Deze doet er 6 tot 7 uur over. Als laatste is met het vliegtuig naar Alta wellicht de meest eenvoudige optie. De stad heeft immers een eigen luchthaven. De luchthaven van Alta heeft directe vliegverbindingen met Oslo en Tromsø. Naar Oslo duurt de vlucht ongeveer 2 uur. Vanuit en naar Tromsø kost je ongeveer 40 minuten. Wanneer mogelijk is het zeker een aanrader omdat ook Tromsø een mooie bestemming is.

Populair