Spitsbergen

Denkt u bij de Spitsbergen zomer aan sneeuw en kou? Dan heeft u het mis. In de zomer op Spitsbergen smelt het ijs en komt de bijzondere flora en fauna tevoorschijn. Veel reizen naar Spitsbergen combineren deze met een bezoek aan Tromsø, in het noorden van Noorwegen. Hier heeft u alle tijd om door de gezellige binnenstad te slenteren. Vanaf Tromsø vliegt u vervolgens door naar Svalbard. Tijdens een zomerreis naar Spitsbergen ziet u niet alleen dieren als rendieren, poolvossen en ijsberen, u snuift ook cultuur op in de musea in hoofdstad Longyearbyen. De binnenlanden van Spitsbergen kenmerken zich door steile bergen, maar tijdens de zomer op Spitsbergen ziet u ook talloze drijvende ijsbergen vanwaar ijsberen hun prooi proberen te vangen.

Of u nu een Spitsbergen vakantie in de zomer of winter boekt, in alle gevallen zijn de vluchten, transfers en accommodaties al voor u geregeld. En u bent volledig vrij om excursies bij te boeken. We adviseren u graag. Na een Spitsbergen reis zal de bijzondere natuur u altijd bijblijven. Bij thuiskomst voelt u zich ongetwijfeld een echte poolreiziger.”

Een avontuurlijke vakantie

Halverwege tussen Noorwegen en de Noordpool ligt Spitsbergen, het grootste eiland in de Svalbard-archipel. De beste manier om dit gebied te bezoeken, is aan boord van een expeditie cruise, maar ook gewoon vliegen is een optie. Dit artikel kan je alvast helpen welke vakantie het meest geschikt voor je is.

Naar Svalbard gaan?

Het is niet jouw typische winterbestemming, dat is zeker. Terwijl anderen naar het zonnige Thailand of Tenerife afdalen, wil jij als een dappere bezoeker naar de even exotische (hoewel iets kouder en donkerder) archipel van Svalbard, het meest noordelijke gebied van Noorwegen gaan. En inderdaad, als je op zoek bent naar een echt avontuur, dan is dit de plek! En wij bedoelen echt avontuur! Er is geen enkele stad in de wereld dat nog meer noordwaarts ligt dan Longyearbyen, een gebied dat je deelt met wilde ijsberen en rendieren. De rust die als een waas over deze archipel hangt, is op veel plaatsen op aarde niet te vinden, behalve op de polen natuurlijk. Svalbard is als de drempel van de Noordpool, dus stel je voor hoe dichtbij je bent! Ook is in deze tijd van het jaar de aurora borealis te zien, een fenomenale belevenis en uiteraard niet te missen.

Goedkoop naar Spitsbergen reizen

Naar Spitsbergen reizen goedkoop dat wil iedereen. Het is een beetje de vraag wat goedkoop is. Ik zou liever betaalbaar willen zeggen. Naar Spitsbergen reizen is nu eenmaal niet de goedkoopste bestemming. Het hoeft alleen niet duur te zijn. Veel mensen combineren het met een cruise. Afhankelijk van een de luxe loopt de prijs uiteraard ook op. De goedkoopste manier is wellicht met het vliegtuig reizen.

Verscheidenheid aan landschappen

Een Spitsbergen vakantie biedt een verbazingwekkende verscheidenheid aan landschappen, uitzichten en dieren in het wild. Svalbard, het rijk van de ijsbeer, fascineert al zeer lange tijd vele avontuurlijke reizigers. Je vind er een unieke en wilde natuur en oude mijnstadjes. De naam Svalbard betekent “koude kusten” en werd voor het eerst genoemd in enkele IJslandse teksten rond de 12e eeuw. Het eiland omvat 63.000 vierkante kilometer en bijna 65 procent van het oppervlak van Svalbard bestaat uit beschermde gebieden, waaronder drie natuurreservaten, zes nationale parken, 15 vogelreservaten en een geotopisch beschermd gebied. De grootste gletsjer van Noorwegen, Austfonna, ligt op Svalbard. Deze gletsjer is ‘s werelds derde grootste ijskap na Antarctica en Groenland, met een gletsjerfront van 200 kilometer.

De natuur overheerst alles

In Spitsbergen ben je in het gebied (of zo goed als bijna) van de Noordpool, er zijn dus genoeg spannende activiteiten om uit te kiezen en aan deel te nemen. Alle activiteiten zijn ook opgezet door professionele mensen die echte wildernisexperts zijn. De gidsen hebben hier een grote lokale kennis en dragen altijd vuurpistolen en geweren om zich te beschermen tegen de ijsberen, waardoor je hen dus met een gerust en veilig gevoel kan vergezellen op expeditie. Voorafgaand van elke excursie krijg je ook eerst een briefing om de veiligheidsregels en het routeplan te bespreken en voor de sneeuwscootertochten wordt nagegaan of je een geldig rijbewijs kan voorleggen (anders mag je er geen rijden).

Accommodaties in de natuur

Svalbard heeft alles, van hotels met een hoog comfortniveau tot kamperen met de tent, en naar Spitsbergen reizen zonder beide opties uitgeprobeerd te hebben, zou een flater zijn! Op het eiland een spitsbergen hotel vinden is dus geen probleem. Aan te raden is het svalbard hotel, dat over het algemeen een aantal interessante overnachtingsmogelijkheden heeft. Een opvallende accommodaties zijn het Noorderlicht-hotelschip dat in de winter ingevroren ligt in zee-ijs en Isfjord Radio, een plek met een lang verhaal. Sinds het in 1933 werd gebouwd, was het belangrijk voor schepen en vliegverkeer en ook voor algemene telecommunicatie. Maar toen in 2004 glasvezelkabel werd aangesloten tussen Svalbard en het vasteland [Noorwegen], was Isford Radio niet meer nodig als communicatiebasis. Vandaag wordt het gebruikt als een redelijk comfortabele accommodatie van hoge kwaliteit. Sommige lokale inwoners van Svalbard gaan er zelfs heen voor een lekker diner of gewoon voor een ontspannen uitje met het gezin.

Het Svalbard hotel

Het svalbard hotel biedt comfortabele kamers in een rustige omgeving. Dit hotel is het beste startpunt voor je grote avontuur en welverdiende ontspanning. De kamers zijn modern met een rustieke, arctische toets. Tevens is de omgeving zeer populair om te skiën en het hotel heeft ski-uitrusting ter beschikking. Deze accommodatie is ook een van de best beoordeelde locaties in Longyearbyen, waarin voornamelijk de natuurlijke omgeving een grote rol speelt.

De meest wonderbaarlijke expedities met spitsbergen reizen

Een spitsbergen vakantie is er een dat je sprakeloos terug naar huis brengt. Wat je hier ziet en beleeft, is bijna niet na te vertellen.

Gratis het noorderlicht bewonderen

Tijdens de wintermaanden komt de zon in Svalbard overdag nog steeds niet helemaal over de horizon, hierdoor kan je genieten van zachte dagen met weinig licht en waarbij je de hele dag door de maan kan zien. Deze donkere periode, die in de winter ongeveer drie maanden duurt, is zwaar voor de lokale bevolking, maar dan weer ideaal voor bezoekers. In deze periode zie je namelijk heel wat noorderlicht. Er is hier weinig of geen lichtvervuiling, dus je krijgt hier de grootste en beste kans om de meest fenomenale lichtshow op aarde te zien. En omdat het pikdonker is en de maan 24/7 zichtbaar is, kun je zelfs overdag het noorderlicht (aurora borealis) zien! Dit is een vrij unieke belevenis en maakt je verblijf in Svalbard al tot een topper! Soms hoef je zelfs niet eens je hotelkamer te verlaten om van het noorderlicht te genieten.

Laat je de wildernis inbrengen door husky’s

In het Arctische gebied moet je altijd flexibel blijven met je plannen. In plaats van alle nachten door te brengen in jouw spitsbergen hotel, trek erop uit en ga op een tweedaagse hondensledetocht naar Reindalen, waar je genoeg ijs en sneeuw hebt. Niks is geweldiger om de honden de weg naar de wildernis te laten leiden, een heel authentieke ervaring! Je klimt over bergpas van ongeveer 400 meter boven de zeespiegel, om aan de top de honden een tijdje te laten rusten en te genieten van een lichte lunch en het onbeschrijfelijke uitzicht. Wanneer je nadien op volle snelheid naar beneden gaat en Reindalen binnenrijdt, ben je sprakeloos. Het landschap is adembenemend, zelfs voor hen die al veel sneeuw, ijs en bergen in hun leven hebben gezien. De nacht breng je door in speciale tenten, omringd door ijsbeerbescherming, onze 56 honden en rauwe natuur. De enige verbinding met de buitenwereld is een satelliettelefoon. Terug aangekomen in Svalbard, zal je nog heel lang nagenieten van dit zeer exclusieve avontuur.

Ontdek het koningsrijk van de ijsbeer

De beste manier om het leefgebied van de ijsbeer te verkennen en een echte expeditionaire ervaring te beleven, is per boot. Voordat je afreist naar het poolgebied, is het goed om je te verdiepen in wat je moet doen als een ijsbeer iets te dichtbij komt voor comfort, zoals niet panikeren of weglopen, maar natuurlijk weten je gidsen perfect wat je moet doen en krijg je meer informatie in de voorafgaande briefings. Maar in het algemeen hoef je geen schrik te hebben. De lokale inwoners zijn banger om een ijsbeer te moeten doodschieten, dan de ijsbeer die bang is van de mens. Een ijsbeer (of meerdere) ontmoeten in hun natuurlijke omgeving, is heel wat anders dan in een dierenpark. Helaas moet je er wel niet aan denken om een selfie te nemen van jou en de ijsbeer!

Reizen naar Spitsbergen

Je zal een vlucht moeten regelen naar de plaats Longyearbyen, gelegen op het eiland. Hiervoor moet je wel eerst naar Oslo vliegen, van waaruit dagelijks vluchten naar Longyearbyen vertrekken.

Populair

 

2018-10-27T21:03:08+00:00