Vakantie naar Noorwegen maakt het mogelijk om de middernachtzon waar te nemen. De definitie van middernachtzon is dat men het midden van zon moet kunnen zien wanneer hij exact in het noorden staat. Aan de poolcirkel is dat 1 dag (op 21 juni), op de Noordkaap duurt de ‘langste zomerdag’ drie maanden, en op Spitsbergen vier maanden. Het is een bijzondere ervaring om de zon niet onder te zien gaan en dat het in de nacht niet donker wordt. Het is net zoals het Noorderlicht een bijzonder fenomeen dat veel mensen graag een keer willen bewonderen.

Het zomerlicht is anders dan daglicht. Dat blijkt bijvoorbeeld bij het fotograferen. Foto’‘s genomen tijdens de middernachtzon hebben een gelige waas. Het is een heerlijke periode waarin het nooit nacht wordt en het landschap een magische gloed krijgt. Een middernachtzonwandeling naar een bergtop is een speciale belevenis, die u beslist een keer moet meemaken.

Wanneer middernachtzon Noorwegen?

In het Noorden van Noorwegen is de middernachtzon

Waar kan je de middernachtzon het beste zien?

De beste locatie om de middernachtzon waar te nemen is niet zomaar te bepalen. Voor een deel heeft dan met je wensen te maken. Gaat het om het mooie uitzicht of gaat het om de timing. Op de eilandengroep Spitsbergen is in Noorwegen de middernachtzon het langste waar te nemen. Dat is overigens ook een locatie met een behoorlijke noordelijke ligging en waar je dus behoorlijk ver voor moet reizen. Veel toeristen kiezen er voor om de middernachtzon op de Noordkaap te bewonderen. Dit is het meest noordelijkste puntje van het vasteland van Noorwegen. In Lapland gaat de zon in de zomer lange tijd niet onder. Dat is dus ook een prima locatie. Daarnaast zijn de Lofoten een echte aanrader. De bijzonder combinatie met de bergen en het water maken de zon die niet ondergaat een onwerkelijk schouwspel.

 

wanneer middernachtzon noorwegen
zuidelijke poolcirkel
noordelijke poolcirkel

middernacht zon
middernachtzon zien
zweeds lapland
natuurlijk fenomeen