Tromsø – Stad van het Noorderlicht

Tromsø Noorwegen is de grootste stad in het Noorden van Noorwegen. Deze moderne en veelzijdige stad ligt 350 km boven de poolcirkel. Daarnaast kan je Tromsø direct verbinden aan het noorderlicht. In de omgeving heb je in de wintermaanden een grote kans om dit bijzondere verschijnsel te zien. Naast de stad zelf is ook de omgeving de moeite waard. Op niet al te grote afstand liggen de Lofoten en er zijn goede mogelijkheden om orka’s en walvissen in het wild te zien. Wie van variatie, verrassing en schitterende natuur houdt, is hier echt op zijn plek.

Lofoten

De eilandengroep Lofoten staat bekend vanwege de kabeljauw en de daaruit geproduceerde stokvis. Deze bijzondere eilanden bieden echter zo veel meer. Naast bergen, stranden, de zee en fjorden leer je hier de natuur in zijn volle glorie kennen en waarderen. De hoofdstad is Tromsø, midden tussen de eilanden gelegen. Dit is de ideale plek van waaruit je een belevenisvakantie kunt starten. Er valt namelijk heel wat te kiezen. Wat te denken van een safari op een slee, getrokken door een roedel husky’s? Of liever een walvissafari? En de volgende dag deelnemen aan de Sami Rendier ervaring. De Sami zijn de oorspronkelijke bewoners van Lapland. Waarna de fjordencruise op het programma staat? Of liever een dagje rust in Tromsø zelf. Het oude centrum bestaat uit kleurrijke huizen die je hier misschien niet zou verwachten. Het Polaria museum biedt een inblik in het rijke leven binnen de poolcirkel en de Ishavskatedralen (IJszeekathedraal), met zijn uitzonderlijke architectuur, mag je echt niet gemist hebben.

Noorderlicht

Tromsø Noorwegen levert de wereld de meest spectaculaire beelden, met name tijdens de wintermaanden. Dan is het regelmatig tijd voor het Noorderlicht, de schitterende kleuren aan de hemel die ontstaan doordat gasdeeltjes met zonnedeeltjes botsen en een lightshow bieden die zijn weerga niet kent. Wanneer dit precies gebeurt, is niet te voorspellen, maar feit is wel dat het al eeuwenlang de mensen in vervoering brengt. In de zomermaanden vindt hier dat andere fenomeen plaats, de Midzomernacht. Het is bijna onvoorstelbaar dat de zon gedurende een periode van circa 5 weken niet ondergaat. Sta je ‘s ochtends om 4 uur aan de fjord dan is het gewoon dag en zie je de zon aan het firmament. Beide keren is de belevenis uniek en levert ze unieke beelden op.

Reizen naar Tromsø Noorwegen

Er zijn verschillende manieren om naar deze prachtige regio te trekken. Wat je ook kiest, het wordt steeds een avontuur. Dus bereid je goed voor en ga niet op de bonnefooi, maar reserveer vooraf de slaapplek. Zelfs al wonen er 75.000 mensen in de stad, het toerisme is in verhouding beperkt, net als de hotels en herbergen. Je kunt het vliegtuig nemen. Vanaf het vliegveld naar de stad duurt met de taxi circa 10 minuten. Ga je met de auto, houd er dan rekening mee dat het een rit van circa 1600 km wordt. Dat betekent of een tentje mee of vooraf kamers boeken voor de reis, want je komt in onherbergzaam gebied. Dus altijd tanken waar je kunt, je weet immers niet wanneer de volgende benzinepomp komt. Dit is wel dé manier om optimaal van dit mooie land te genieten. En dan is er de Hurtigruten, de van oudsher postboot die je langs de fjorden voert en die ook in Tromsø stopt. Waarschijnlijk de meest luxe postboot ter wereld, waarop je een hut kunt huren.

Polarlightcentre

Ga je speciaal voor het Tromsø Noorderlicht, neem dan vooral een kijkje in het Polarlightcentre in Laukvik, waar je naast uitleg over het Noorderlicht zelf tevens adviezen kunt krijgen hoe je de mooiste foto’s maakt. Dat kan zelfs in het Nederlands, want de eigenaren zijn een Nederlands echtpaar dat hier een wetenschappelijk centrum gerealiseerd heeft. Het Tromsø Noorderlicht is tijdens de koude maanden te zien. Dat betekent dus dat er sneeuw ligt. Ideaal om te langlaufen of om een bergtocht op sneeuwschoenen te maken, die je met een feestvuur kunt afsluiten. Dé manier om de omgeving te leren kennen en van de plaatselijke barbecue te genieten, die voornamelijk uit vis en rendiervlees zal bestaan. Uiteraard vergezelt van een glaasje bier en van de regionale drank.

Golfstroom

Tromsø Noorwegen zegt eigenlijk al genoeg. Gezien de ligging van de stad, heeft ze profijt van de Golfstroom waardoor de temperatuur altijd zo tegen de 5 graden warmer, of minder koud, is dan in het binnenland. Voor de wintertijd betekent dit dat het niet snel kouder dan -18 graden wordt en in de zomer ligt de temperatuur tussen de 18 en 20 graden. Een trui kan dus geen kwaad of beter nog, maak gebruik van de kans om een mooi, echt Noors vest te kopen. Het tweede voordeel is dat de Golfstroom, die bij de dichtbij Bodo gelegen Saltstraumen, de grootste en hardst stromende getijdestroom van de hele wereld, veroorzaakt, vis meebrengt. Hierdoor wordt het mogelijk een boottocht te maken en walvissen of orka’s te zien. Met een beetje geluk laten de arenden en robben zich eveneens zien. Een derde voordeel is dat liefhebbers van een heerlijk vismaal hier helemaal op zijn plek zijn.

Ervaringen in en rondom Tromsø

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit voor welke tijd van het jaar of voor welke safari je kiest, een reis naar Tromsø Noorwegen biedt altijd hele speciale ervaringen. Waarbij in de zomertijd geldt dat een goede bescherming tegen muggen zijn geld loont en voor de winter stevige schoenen en warme sokken een must zijn. De bevolking is zeer vriendelijk en spreekt over het algemeen Engels. Maar, je bent in een gebied waar de natuur de baas is. Dat betekent dat je altijd voldoende water, iets te drinken, een regenjas en een opgeladen gsm bij je moet hebben. Een reis hierheen is meer dan op vakantie gaan, het is een avontuur. Plan daarom vooraf wat je in ieder geval wilt doen of zien, want je komt zeker tijd tekort. Het land van de trollen, van de reus Ymir en de god Thor zal beslist een enorme, en heel positieve, indruk achterlaten. Dat geldt met name voor hen die de Midzomernacht ervaren, die walvissen in vrijheid ontmoeten of die het Noorderlicht zien. Stuk voor stuk unieke ervaringen.

Populair

2018-11-01T21:48:21+01:00