In vroegere en huidige poolexpedities speelt de Husky als vervoersmiddel een belangrijke rol. De omgang en het vervoer door deze honden is alleen niet voorbehouden aan expedities. Op verschillende plekken en manier is het mogelijk op Husky safari te gaan.

Geschiedenis

Al 3000 jaar geleden maakten Nomadenstammen uit Siberië en Eskimo’s uit Alaska gebruik van sledehonden. Vandaag de dag is dit vervoer nog steeds bijzonder geschikt in winterse omstandigheden. De honden kunnen met weinig voedsel overleven in bizarre winterse omstandigheden. Uiteraard zijn er steeds meer nieuwe vervoersmiddelen die het vervoer met Husky’s hebben vervangen. Voor veel bewoners van gebieden met strenge winters blijven de dieren onvervangbaar. Ze hebben namelijk het voordeel dat ze een instinkt hebben dat het verschil kan maken. Denk aan de situatie dat door klimaatverandering het poolijs onbetrouwbaarder wordt. Een sneeuwscooter maakt geen beoordeling als het om de dikte van het ijs gaat. Een hond weet prima wanneer hij wel verder kan of niet.

Bijzonder ervaring

Een sledetocht maken in Noorwegen met Husky’s is voor iedereen een bijzondere ervaring. De omgeving, vaak heftig winterweer en de Husky’s die onvermoeibaar zijn maken het een bijzondere ervaring. Je bent buiten actief bezig in een samenspel met de dieren in een prachtige omgeving.

Zelf een Husky safari maken

Het is tegenwoordig goed mogelijk om op verschillende plekken zelf met Husky te reizen of een safari te maken. Daarbij maakt de locatie uit wat je er precies kunt doen. Wanneer je een trektocht wilt maken dan denk je in eerste instantie aan Lapland. In het zuiden van Noorwegen zijn echter ook tal van mogelijkheden. Zo zijn er in Hallingdal goede opties. Daarnaast kan je ook goed terecht in Beitostolen en Trysil. Dit komt omdat daar langere routes te maken zijn. De gebieden die geschikt zijn vragen een wat meer begaanbaar terrein. Het fjordengebied of juist de hoge bergen maken het minder geschikt. Uiteraard wel door de valleien. In het Noorden (dus boven Trondheim) zijn er heel veel opties en zijn er eigenlijk in de buurt van vrijwel iedere bestemming opties.

Husky safari Lapland

Met Husky’s voor een hondenslee door de sneeuw glijden hoort waarschijnlijk bij je beeld van Lapland. Het is daar ook sterk verbonden met de cultuur. Wanneer je naar Lapland op vakantie gaat kan je eigenlijk op heel veel plekken meedoen aan verschillende excursies.

Hallingdal

Het Hallindal is een vallei dat precies in het midden ligt tussen Oslo en Bergen. Dit gebied is heel goed bereikbaar met de trein. Wellicht is het zelfs de mooiste manier van reizen. Het winterse (en het zomerse) landschap is een geweldige belevenis op deze route.

Twee andere bestemmingen met goede mogelijkheden zijn Beitostølen en Trysil.

Wat kost een Huskytocht?

Veel mensen willen graag weten wat de prijs van een Huskytocht is. Voor veel toeristen is het niet relevant omdat tegenwoordig veel reizen een Huskytocht wordt opgenomen. Toch valt er wel iets meer te zeggen over de kosten. Hou alleen rekening met verschillende soorten tochten. Het goedkoopste is uiteindelijk om een arrangement met meerdere personen te nemen. In de meeste gevallen is voor een tocht van rond de 5km de prijs voor kinderen 50 tot 100 euro en voor volwassen tussen de 70 en 150. Het is gewoon goed om even ter plaatse je te laten informeren over de mogelijkheden. Zo zijn er in heel veel gevallen arrangementen met leuke andere dingen toegevoegd. Echt de moeite waard om dat te overwegen.

Een meerdaagse Husky safari maken?

Zonder een enkele tocht met de hondeslee tekort te doen is een meerdaagse Huskysafari echt heel bijzonder. Je combineert het reizen met de honden met overnachtingen op locatie. Dit kunnen tal van accomodaties zijn. Het mooiste is natuurlijk om dit te doen in traditionele accomodaties zoals hutten of tenten. Deze zijn traditioneel maar zijn luxe vormgegeven. Zo hoef je tegenwoordig ’s nachts echt geen kou te lijden. Juist omdat je meerdere dagen op de slee en met de Husky’s doorbrengt is een speciale ervaring.