Veel (ervaren) reizigers bestempelen Noorwegen als een van de mooiste bestemmingen ter wereld. Noorwegen toont een unieke en adembenemende natuur met prachtige landschappen. Wanneer men aan Noorwegen denkt, denkt men al gauw aan de prachtige Noorse fjorden. De Hurtigruten biedt u een de mooiste zeereis ter wereld langs de Noorse fjorden en laat u genieten van het ongerepte, Noorse landschap. Vanuit Bergen vertrekt er iedere dag, het hele jaar door, een Hurtigruten postboot naar het noordelijkste puntje van Noorwegen, namelijk Kirkenes. Onderweg passeert u 34 havens, waardoor u het authentieke Noorse leven ervaart. Met ruim 125 jaar ervaring biedt de Hurtigruten Noorwegen u elk jaargetijde een fantastische reiservaring om nooit te vergeten.

De verbinding ‘hurtig ruten’

In de 19e eeuw was de lange kust tussen Bergen en Kirkenes een drukbevaren zeeroute, welke voornamelijk werd gebruikt door grote stoomschepen. De toenmalige Noorse regering streefde naar een snellere verbinding. De uitdaging die Richard With in 1893 aanging door zijn stoomschip ‘Vesteraalen’ in te zetten voor de eerste bootverbinding langs de Noorse kust. Hij noemde de verbinding ‘hurtig ruten’, wat ‘snelle route’ betekent. De Hurtigruten Noorwegen is daarmee een belangrijke postboot uit het verleden. De bootverbinding heeft tegenwoordig – 125 jaar na de eerste afvaart – een belangrijke functie als cruiseverbinding.

Ervaar Hurtigruten Noorwegen

De Hurtigruten postboot is nog altijd een belangrijk onderdeel in Noorwegen. Tijdens de ruim 2.500 zeemijlen durende reis laat het u het ruige landschap van Noorwegen zien. U heeft het gehele jaar door de mogelijkheid om deze unieke ervaring te beleven, aangezien er dagelijks een schip vanuit Bergen vertrekt. Gedurende de reis zal het schip in totaal 34 verschillende havens aandoen, waardoor u de mogelijkheid hebt bijna de gehele Noorse fjordenkust te aanschouwen en te beleven. Wellicht ziet u zelfs het noorderlicht, wat uw reis uiteraard compleet maakt!

De Noorse fjorden

Wat de zeereis zo uniek maakt, is het feit dat u de mogelijkheid heeft om de Noorse fjorden vanuit verschillende kanten te bekijken. Waar u ook staat en gaat, iedere punt op het cruiseschip biedt u adembenemende uitzichten. De Hurtigruten is door Lonely Planet niet voor niets uitgeroepen tot ‘mooiste zeereis ter wereld’. Wanneer u de reis zelf hebt ervaren, zult u deze uitspraak alleen maar kunnen beamen. De reis bestaat uit twee verschillende trajecten, namelijk noord- en zuidwaarts. Bij beide trajecten brengt de Hurtigruten postboot een bezoek aan de Noordkaap.

Beleef de startplaats: Bergen

Bergen is een prachtige en karakteristieke Noorse havenstad. In de haven van Bergen kunt u de prachtige, authentieke houten huizen langs het water aanschouwen. Daarnaast heeft u de gelegenheid om u te wanen in het verleden in Gamle Bergen, het oude stadgedeelte van Bergen. In dit gedeelte van de stad beweegt u zich voort door smalle steegjes en tussen kleine, typisch Noorse huisjes. Een prachtige ervaring! Noorwegen staat bekend om de visserij. Bezoek daarom ook de vismarkt in Bergen. Wat eveneens een absolute aanrader is om uw zeereis langs de Noorse fjorden op unieke wijze te starten, is het prachtige uitzicht over de stad. Dit uitzicht verkrijgt u door uzelf met de Fløibaan naar de stadsberg te begeven. U heeft hier niet alleen een prachtig uitzicht over Bergen, maar ook op de fjord.

Het unieke karakter van Ålesund

Het uitzicht vanaf de berg Aksla mag u niet missen wanneer u in Ålesund bent. Na het afleggen van ruim 400 treden, bevindt u zich op de top van de berg en geniet u van een adembenemend landschap. U ziet de drie eilanden waarop Ålesund is gevestigd, de bergtoppen van de Sunnmørsalpen en uiteraard de prachtige zee met haar ongerepte natuur. Ook het voetgangersgebied Kongensgate in Ålesund is een bezoek waard. Net als Bergen toont ook Ålesund karakteristieke Noorse huizen, welke te vinden zijn in de Apotekergate.

De oude stad Trondheim

Trondheim wordt gezien als de oude koningsstad. De stad heeft een oude, houten stadsbrug, namelijk Gamle Bybrua, waarvan u een prachtig en uniek uitzicht heeft over Trondheim. In het verleden was de stadbrug de enige toegang tot de binnenstad. Wanneer u in Trondheim bent, is een bezoek aan de Nidarosdom – de grootste kerk van Noorwegen – eveneens de moeite waard. In deze kerk worden onder andere de kroonjuwelen getoond. Over het koningshuis gesproken: in Stiftsgården verblijft de koninklijke familie wanneer zij een bezoek brengen aan Trondheim. Wanneer het een heldere nacht betreft, wordt het noorderlicht regelmatig in Trondheim gespot. Dit maakt uw reis compleet: het Hurtigruten noorderlicht!

De prettige sfeer in Tromsø

Tromsø is een ware universiteitsstad. Daarnaast is Tromsø in het verleden een belangrijk onderdeel geweest voor diverse poolexpedities. Het Polarmuseum is dan ook zeker de moeite waard om te bezoeken om zodoende meer informatie te verkrijgen over de verschillende Noorse poolexpedities. Daarnaast beschikt Tromsø onder andere over de prachtige en beroemde Ishavskathedraal.

De meest noordelijke stad van Europa: Hammerfest

Hammerfest is de meest noordelijke stad van Europa. Een prachtige stad met twee wereldberoemde primeurs: de eerste exacte meting van de aardbol én het aanleggen van verlichting in straten en huizen. Ook in Hammerfest is het Hurtigruten noorderlicht geen uitzondering. Een prachtig schouwspel van de natuur!

De meest unieke zeereis

Met 125 jaar ervaring op de Noorse zee biedt de Hurtigruten u absoluut een unieke reisbelevenis. De reis biedt u prachtige uitzichten en laat u genieten van het ruige, Noorse landschap. Doordat u gedurende de reis 34 verschillende havenplaatsen aandoet, biedt de zeereis u tevens een kijkje in het authentieke leven van de Noren. En dat 365 dagen per jaar; een unieke ervaring, ieder seizoen weer!

Meer reizen met de Hurtigruten