Het nationaal park Hardangervidda is een van de mooiste routes en de omgeving is één van de meest populaire vakantiebestemmingen in Noorwegen. Dit nationaal park is een bergplateau met veel mogelijkheden om uw vakantie voor korte of langere tijd door te brengen. Het gaat niet alleen om een ​​verblijf op het bergplateau zelf. Er zijn veel mogelijkheden om uw vakantie rond het plateau te vullen. Hardangervidda is vooral geschikt voor mensen die van natuur en rust houden, maar er zijn ook veel mogelijkheden voor wie meer actie en avontuur wil tijdens hun vakantie. Hardangervidda heeft voor ieder wat wils. Of je het nu als een toeristische route ziet of regio om te verblijven. Het is een ​​ideale vakantiebestemming voor alle leeftijden.

Droomhut wintersport Trysil Noorwegen

Het grootste bergplateau in Noord-Europa

Het Nationaal park Hardangervidda is 3.422 vierkante kilometer groot. Hiermee is dit het  grootste nationale park van Noorwegen en zeer waardevol hooglandplateau. Gemiddeld ligt het plateau op ongeveer 1100 meter. Het centrale gedeelte heeft een hoogte van 1200-1400 meter. Het Hardangervidda nationaal park strekt zich uit van Uvdal en Numedal in het oosten en Ullensvang en Røvelseggi in het Westen. In 1981 werd het park aangewezen als een nationaal park, vandaag is het een populaire toeristische bestemming voor activiteiten zoals wandelen, klimmen, vissen en langlaufen. De Noorse Mountain Touring Association (DNT) beheert een uitgebreid netwerk van hutten en wandelroutes in het park.

boek je vakantie bij de ANWB

Met de auto over de Hardangervidda

Wanneer je met de auto over het nationaal park Hardangervidda wilt komen is er eigenlijk maar één goede mogelijk. De hoofdweg 7 doorkruist een deel van het plateau, dus ook met de auto is het park toegankelijk. Deze toeristische route bevindt zicht tussen Geilo en Eidfjord (of andersom). Wanneer je toeristische route leest betekent dit niet direct dat deze druk is. Toeristische routes in Noorwegen (Tourist Scenic Route) zijn wegen die meer dan de moeite waard zijn en ook extra worden onderhouden. Het zijn de mooiste routes die je in Noorwegen kan kiezen. Het mooie van deze route is dat deze je daadwerkelijk op het plateau brengt. Onderweg passeer je de Vøringfossen, één van de meest indrukwekkende watervallen van Noorwegen.

Met de trein over de Hardangervidda

Het nationaal park Hardangervidda is ook goed met de trein te bereiken. Voor de echte wandelaars is dit waarschijnlijk één van de beste mogelijkheden. De spoorlijn Oslo-Bergen (ook wel Bergensbanen genoemd) passeert de Hardangervidda. De treinreis zelf is ook al een hele mooie belevenis. Daarbij passeer je de plaats Finse waar je ook de zomer grote kans hebt om met de trein door de sneeuw te rijden. Een geweldige belevenis in de zomer.

Bezienswaardigheden toeristische route

Wanneer je met de auto van Eidfjord naar Geilo rijdt, kom je verschillende bezienswaardigheden tegen in het Hardangervidda nationaal park. Hier een opsomming van bezienswaardigheden die je wellicht graag wilt zien. Richt je alleen niet alleen op de hoogtepunten. Neem de tijd om te genieten van de route want die is in zijn geheel prachtig. Het staat zeker op het lijstje van één van de mooiste routes van Noorwegen. In dit overzicht starten we in Eidfjord. Wanneer je de route vanuit Geilo start moet je dus onderaan beginnen. 

Øvre Eidfjord

Øvre Eidfjord is de perfecte plek om te starten met een bezoek aan nationaal park Hardangervidda. Hier vind je één van de twee bezoekerscentra van het nationale park, de Hardangervidda Natursenter. Trek wat tijd uit om het centrum te bezoeken, zodat u meer over het gebied kunt leren voordat u door de adembenemende Måbødalen-vallei naar het hoogplateau reist. Øvre Eidfjord is een toegangspoort tot een wereld van natuurlijke schoonheid en avontuur, en het Natursenter is een uitstekende bron om meer te weten te komen over het park en zijn vele wandelpaden, dieren in het wild en geschiedenis. Dus of u nu een ervaren wandelaar bent of een nieuwe bezoeker.

Måbødalen-vallei

De Måbødalen-vallei is een van de mooiste en meest unieke valleien in Noorwegen. De vallei ligt tussen Eidfjord en het Hardangervidda-plateau en wordt door twee wegen doorkruist. De oude weg, die door de vallei tot aan Fossli loopt, is in 1916 aangelegd. De moderne weg bestaat uit een aantal tunnels, maar er zijn ook genoeg plekken waar je kunt stoppen en van het uitzicht kunt genieten. De Måbødalen-vallei is onderdeel van de toeristische route en een fantastische plek om te wandelen, met een prachtig landschap en volop mogelijkheden om wilde dieren te zien. Als je geluk hebt, spot je misschien zelfs een zeldzame Noorse lynx!

Vøringsfossen

De Vøringsfossen is een waterval in de gemeente Eidfjord in de provincie Vestland in Noorwegen. Het is een van de hoogste watervallen van Europa. Het water maakt een steile, vrije val van 145 meter over een totale hoogte van 182 meter. De waterval ligt vlakbij de Noorse Nationale Weg 7, de hoofdroute tussen Oslo en Bergen, op ongeveer 300 kilometer van Oslo en ongeveer 280 kilometer van Bergen. Vøringsfossen wordt gevoed door de rivier de Bjoreia, die ook door de Tyssvikjo-waterval stroomt. Vøringsfossen is een van de meest populaire toeristische attracties in Noorwegen, met ongeveer 150.000 bezoekers per jaar.

Rendieren spotten

In het nationaal park Hardangervidda leeft de grootste kudde rendieren in Noorwegen. De reden waarom rendieren zo populair zijn, is omdat ze erg makkelijk te spotten zijn. Ze zijn namelijk niet bang voor mensen en komen vaak dichtbij genoeg om ze goed te kunnen zien. Ook zijn rendieren erg fotogeniek, dus je kunt er mooie pictures van maken. Als je rendieren wilt spotten op de Hardangervidda, moet je wel weten dat ze vooral ’s avonds en ’s nachts actief zijn. Dus als je rendieren wilt spotten, is het aan te raden om ’s avonds of ’s nachts het park in te gaan.

Hardangerjøkulen

Hardangerjøkulen is een gletsjer in Zuid-Noorwegen en ligt in de gemeenten Eidfjord en Ulvik in de provincie Vestland. Het maakt onderdeel uit van de zes grootste gletsjers op het Noorse vasteland. Het hoogste punt van Hardangerjøkulen is 1.863 meter boven de zeespiegel, wat ook het hoogste punt van de provincie is. Het laagste punt is 1.050 meter. De gletsjer is ca. 73 km² groot. De gletsjer is een typische plateaugletsjer en ligt op de waterscheiding tussen Vestlandet en Østlandet. Het heeft verschillende takken, waarvan Blåisen en Midtdalsbreen in het oosten richting Finse en Rembesdalskåka in het westen aan de kant van Simadalen de bekendste zijn. Hardangerjøkulen maakt deel uit van het 553.747 km² grote natuurgebied Skaupsjøen/Hardangerjøkulen dat op 10 april 1981 een beschermde status kreeg. een derde van het totale volume. In 2005 brak er een groot stuk ijs af van Midtdalsbreen, met daarbij een Vulkan Turlag hytte (berghut). Als gevolg hiervan zijn alle hutten van de Norwegian Trekking Association (DNT) nu verwijderd van gletsjers. Blåisen is ook flink geslonken en reikt niet meer naar de dalen (de vallei). Daarnaast biedt Hardangerjøkulen een prachtig landschap voor zowel toeristen als de lokale bevolking om te ervaren en te genieten. De gletsjer is te bereiken vanuit Finse.

Planten op de Hardangervidda

Het Natioaal park Hardangervidda heeft een grote diversiteit aan plantensoorten in het grensgebied tussen west en oost (zowel kust- als binnenlandse soorten). Ook bezit het bergplateau duizenden meren, waardoor het een prachtig paradijs is voor wandelaars met tenten en vissers met hengels. Wanneer je over de toeristische route rijdt is het de moeite waard om hier oog voor de hebben.

Bewijs van hoe mensen natuurlijke middelen hebben gebruikt zijn prominent aanwezig in het park. Dit in de vorm van oude wandelroutes (die West- en Oost-Noorwegen met elkaar verbinden), vele schuilplaatsen en melkveeboerderijen die tijdens de zomer actief zijn. Ook de jacht en het vissen wordt door de bewoners nog steeds actief gebruikt.

Hardangervidda is een typisch bergplateau met golvende vlaktes. Alleen in het westen zijn de bergen dramatischer. De harde bodem in het zuidoostelijke deel van het nationale park is het overblijfsel van een meer dan 1 miljard jaar oud bergachtig landschap. De bergen werden uitgehold en de zee overspoelde de laaglanden. De kalkhoudende bodem in het noordwestelijke deel van het gebied heeft zich gevormd uit sedimenten, afgezet op de zeebodem tussen 450 en 600 miljoen jaar geleden. De kalkhoudende bodem werd later bedekt door een ononderbroken blad van rotsdelen uit het westen en beide eenheden werden samengedrukt. Zo rees een nieuw bergachtig landschap uit de zee. Hårteigen en de bergen rond de ijskap van Hardanger¬jøkulen zijn overblijfselen van deze bergketen, die anders uitgehold zou geweest zijn tot het fundament, in het bijzonder tijdens de ijstijd.

De variaties in gesteente en klimaat betekenen dat de vegetatie varieert van westelijke tot oostelijke delen van het plateau. Planten groeien krachtiger in het westen waar er meer neerslag en een meer gelijkmatige temperatuur aanwezig is. Het oostelijke deel is veel minder weelderig. Winderige heidevelden komen veelvuldig voor in de gebieden met weinig sneeuw en een slecht gesteente.

Fauna

Het park is belangrijk als thuisbasis voor de grootste wilde rendierkuddes in Europa en de grootste subpopulaties van vele soorten vogels die relatief zeldzaam zijn in Zuid-Noorwegen.

Het bergplateau werd ongeveer 9000 jaar geleden ijsvrij. Op de kale grond begonnen korstmossen te groeien dat als voedsel voor de rendieren kon dienen. Elke lente, migreren grote kuddes wilde rendieren van het westen, waar ze hun winter beweiding vinden, naar het oostelijke deel van het plateau. Daar zorgt de hoge neerslag en de voedselrijke bodem voor een uitstekende zomer van grazen, met sappig gras voor zowel rendieren als huisdieren. Begin mei bereiken de zwangere vrouwtjes de plaats waar ze hun jongen werpen. Hen dan storen is rampzalig, vandaar dat de mannetjes dan met de jeugd naar lagere grond migreren en in de berkenbossen gaan grazen.

In de late zomer moet het rendier ontsnappen aan muggen en vliegen en enkele duizenden rendieren kan je dan zien verzamelen op de sneeuwvelden op hoger gelegen grond. Na de bronstperiode in de herfst, migreren de dieren opnieuw oostwaarts naar de winderige heidevelden. De beschikbaarheid van winterweiden bepaalt het aantal rendieren in het nationaal park Hardangervidda. Het doel van het wilde rendierbeheer is dan ook om de winterpopulatie te stabiliseren en zo tegemoet te komen aan de begrazingsbronnen.

Het vlakke landschap met zijn talrijke meren en wetlands onderscheidt het bergplateau van andere bergachtige gebieden in Zuid-Noorwegen. Deze habitat vormt de basis voor een grote en belangrijke populatie van vele soorten eenden en andere watervogels. Net zoals de wilde rendieren, zijn de fokpopulaties van de eenden en walleeuweriken bijzonder waardevol op het plateau.

Wandelen

De Hardangervidda is een uitstekend park om te wandelen. Het zou raar zijn wanneer dit niet zo was in het grootste nationaal park van Noorwegen. Dit kan een korte wandeling of hike zijn. Het gebied is tegelijk zeer geschikt voor een meerdaagse wandeling met verschillende prachtige landschappen. In het centrale gedeelte ligt vaak ook nog sneeuw in de zomer (in het vroege voorjaar nog veel) en zijn prachtige wandelingen te maken van hut tot hut. Tegelijk is het heel goed mogelijk om mooie eendaagse tochten te maken. Ook aan randen liggen bergtoppen waar je het bijzonder van deze regio goed kan ervaren. Als je wandelen houdt, zit je in deze regio goed!

 

hardangervidda national park
noors nationaal park hardangervidda
the area
hardanger plateau national park
beroemdste watervallen
the hardangervidda