De Hardangervidda

De Hardangervidda is één van de meest mooiste en populaire vakantiebestemmingen in Noorwegen. Het bergplateau heeft zeer diverse mogelijkheden om een korte of langere tijd je vakantie door te brengen. Dan gaat het niet alleen om het verblijf op het bergplateau zelf. Rondom het plateau zijn bijzonder veel mogelijkheden om je vakantie in te vullen.

Het grootste bergplateau in Noord-Europa

Het Nationaal park Hardangervidda, gelegen op 3.422 vierkante kilometer hoogte, is het grootste nationale park van Noorwegen en zeer waardevol hooglandplateau. Over het Hardanger-bergplateau strekt het park zich uit van Uvdal en Numedal in het oosten en Ullensvang en Røvelseggi in het Westen. In 1981 werd het park aangewezen als een nationaal park, vandaag is het een populaire toeristische bestemming voor activiteiten zoals wandelen, klimmen, vissen en langlaufen. De Noorse Mountain Touring Association (DNT) beheert een uitgebreid netwerk van hutten en wandelroutes in het park.

Met de auto of trein over de Hardangervidda

Wanneer je met de auto over de Hardangervidda wilt komen is er eigenlijk maar één mogelijk. De hoofdweg 7 doorkruist een deel van het plateau, dus ook met de auto is het park toegankelijk. De route bevindt zicht tussen Geilo en Eidfjord (of andersom). De route brengt je daadwerkelijk op het plateau. Onderweg passeer je de Vøringfossen, één van de meest indrukwekkende watervallen van Noorwegen.

De Hardangervidda is ook goed met de trein te bereiken. Voor de echte wandelaars is dit waarschijnlijk één van de beste mogelijkheden. De spoorlijn Oslo-Bergen (ook wel Bergensbanen genoemd) passeert de Hardangervidda. De treinreis zelf is ook al een hele mooie belevenis. Daarbij passeer je de plaats Finse waar je ook de zomer grote kans hebt om met de trein door de sneeuw te rijden. Een geweldige belevenis in de zomer.

Flora

Het hoogplateau heeft een grote diversiteit aan plantensoorten in het grensgebied tussen west en oost (zowel kust- als binnenlandse soorten). Ook bezit het bergplateau duizenden meren, waardoor het een prachtig paradijs is voor wandelaars met tenten en vissers met hengels.

Bewijs van hoe mensen natuurlijke middelen hebben gebruikt zijn prominent aanwezig in het park. Dit in de vorm van oude wandelroutes (die West- en Oost-Noorwegen met elkaar verbinden), vele schuilplaatsen en melkveeboerderijen die tijdens de zomer actief zijn. Ook de jacht en het vissen wordt door de bewoners nog steeds actief gebruikt.

Hardangervidda is een typisch bergplateau met golvende vlaktes. Alleen in het westen zijn de bergen dramatischer. De harde bodem in het zuidoostelijke deel van het nationale park is het overblijfsel van een meer dan 1 miljard jaar oud bergachtig landschap. De bergen werden uitgehold en de zee overspoelde de laaglanden. De kalkhoudende bodem in het noordwestelijke deel van het gebied heeft zich gevormd uit sedimenten, afgezet op de zeebodem tussen 450 en 600 miljoen jaar geleden. De kalkhoudende bodem werd later bedekt door een ononderbroken blad van rotsdelen uit het westen en beide eenheden werden samengedrukt. Zo rees een nieuw bergachtig landschap uit de zee. Hårteigen en de bergen rond de ijskap van Hardanger¬jøkulen zijn overblijfselen van deze bergketen, die anders uitgehold zou geweest zijn tot het fundament, in het bijzonder tijdens de ijstijd.

De variaties in gesteente en klimaat betekenen dat de vegetatie varieert van westelijke tot oostelijke delen van het plateau. Planten groeien krachtiger in het westen waar er meer neerslag en een meer gelijkmatige temperatuur aanwezig is. Het oostelijke deel is veel minder weelderig. Winderige heidevelden komen veelvuldig voor in de gebieden met weinig sneeuw en een slecht gesteente.

Fauna

Het park is belangrijk als thuisbasis voor de grootste wilde rendierkuddes in Europa en de grootste subpopulaties van vele soorten vogels die relatief zeldzaam zijn in Zuid-Noorwegen.

Het bergplateau werd ongeveer 9000 jaar geleden ijsvrij. Op de kale grond begonnen korstmossen te groeien dat als voedsel voor de rendieren kon dienen. Elke lente, migreren grote kuddes wilde rendieren van het westen, waar ze hun winter beweiding vinden, naar het oostelijke deel van het plateau. Daar zorgt de hoge neerslag en de voedselrijke bodem voor een uitstekende zomer van grazen, met sappig gras voor zowel rendieren als huisdieren. Begin mei bereiken de zwangere vrouwtjes de plaats waar ze hun jongen werpen. Hen dan storen is rampzalig, vandaar dat de mannetjes dan met de jeugd naar lagere grond migreren en in de berkenbossen gaan grazen.

In de late zomer moet het rendier ontsnappen aan muggen en vliegen en enkele duizenden rendieren kan je dan zien verzamelen op de sneeuwvelden op hoger gelegen grond. Na de bronstperiode in de herfst, migreren de dieren opnieuw oostwaarts naar de winderige heidevelden. De beschikbaarheid van winterweiden bepaalt het aantal rendieren op Hardangervidda. Het doel van het wilde rendierbeheer is dan ook om de winterpopulatie te stabiliseren en zo tegemoet te komen aan de begrazingsbronnen.

Het vlakke landschap met zijn talrijke meren en wetlands onderscheidt het bergplateau van andere bergachtige gebieden in Zuid-Noorwegen. Deze habitat vormt de basis voor een grote en belangrijke populatie van vele soorten eenden en andere watervogels. Net zoals de wilde rendieren, zijn de fokpopulaties van de eenden en walleeuweriken bijzonder waardevol op het plateau.

De mens en het bergplateau

Vermoedelijk kwam de mens naar het plateau na de ijstijd en tegelijkertijd met het rendier. Ongeveer 250 nederzettingen uit het Stenen tijdperk zijn in het park gevonden, waarvan de oudste dateren van 6300 voor Christus. Waarschijnlijk leidden de mensen toen een nomadisch leven en volgden ze de routes van de rendieren.

Vandaag kan je dit uniek park beleven met de auto. Mits het volgen van de regels, kan je er aangenaam kamperen en genieten van een overweldigend mooi en adembenemend landschap. In de winter is het zelfs mogelijk om in het park te skiën. Het gebruik van sneeuwscooters is echter verboden. Door met de auto een deel van of geheel het park te doorkruisen, creëer je de mogelijkheid om overal waar je maar wil te stoppen en te genieten van de wandelroutes. Dit plekje in Noorwegen is absoluut de moeite waard om te bezoeken!

Populair

2018-11-01T09:44:43+00:00