De Noorse fjorden, met hun diepblauwe wateren en torenhoge bergen, staan ​​wereldwijd bekend om hun schoonheid. Deze smalle inhammen werden gevormd door gletsjers tijdens de laatste ijstijd en bieden een prachtig natuurlijk landschap met water met bergen met steile wanden. Naast dramatische landschappen bieden de fjorden Noorwegen ook talloze mogelijkheden voor buitenactiviteiten zoals wandelen, kajakken en zeilen. De Noorse fjorden zijn zelfs uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed vanwege hun ecologische betekenis en unieke kenmerken.

Of je nu ervoor kiest om de fjorden van Noorwegen van een afstand te bewonderen of hun diepten te verkennen, de Noorse fjorden zijn een must-see bestemming tijdens elke reis naar Noorwegen. Misschien zijn de Noorse fjorden wel de bekendste en meest spectaculaire bezienswaardigheden van Noorwegen. Op deze pagina zetten we de mooiste fjorden in Noorwegen op een rij.

 

Geirangerfjord

Het Geirangerfjord is misschien wel het meest bekende fjord van Noorwegen. Het is behoorlijk toeristisch maar behoort zeker tot één van de mooiste fjorden van Noorwegen. Het is in ieder geval een stukje adembenemende natuur. Het fjord is inmiddels ook opgenomen op de werelderfgoedlijst van Unesco. De Geirangerfjord bevindt zich in het district Møre & Romsdal, ten noorden van Fjord Noorwegen, aan de noordwestkust. De fjord is 15 kilometer lang is één van de meest bezochte fjorden van Noorwegen. Bekijk oude bergboerderijen die niet meer bewoond zijn. Het dichtstbijzijnde vliegveld is in de stad Ålesund, op twee uur rijden. (110km). Wat kunt u er doen: Populaire activiteiten op en rond de fjord zijn vissen, kano-tochten, raften, paardrijden en zomerskiën in Strynefjellet. Een cruise over het fjord maken is zeker ook een aanrader. Op deze manier zijn de vele watervallen waaronder de Zeven zusters te bewonderen.

Sognefjord

De Sognefjord is het langste fjord van Noorwegen. Hij voert 206 km landinwaarts, van de eilanden in het westen tot Skjolden, aan de voet van de Jotunheimen, in het oosten. Het diepste punt in het fjord is 1308 m. Aan de zeekant loopt de fjord in een min of meer rechte lijn naar het plaatsje Balestrand om zich daarna in allerlei richtingen te vertakken. De vijf hoofdtakken lopen op hun beurt uit in lange zijarmen. Met name deze landinwaarts gelegen delen staan bekend om hun schoonheid. Daarom zijn de Fjaerlandsfjord, Sogndalfjord en Lustrafjord in het noorden het bezoeken waard. In oosten moet u het Ardalsfjord bezoeken. In het zuiden is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Laerdalsfjord, Aurlandsfjord en het Naerojord. Het Noorse landschap dat u hier kunt bewonderen is één van de mooiste van de wereld. Wanneer u een aantal fjorden wilt bezoeken dan is het een aanrader om in één van de plaatsen die aan één van de fjorden liggen een ferry te nemen. U bezoekt dan vaak meerdere vertakkingen van het Sognefjord.

Hardangerfjord

De Hardangerfjord wordt ook wel de ‘Koningin van de fjorden’ genoemd. Het is één van de mooiste natuurwonderen van Noorwegen. Gelegen in het zuidwesten van het land, strekt de fjord zich uit over 179 kilometer en beschikt over majestueuze bergen, weelderige landbouwgrond en watervallen. Daarmee is het niet het langste fjord maar behoort het wel tot de langsten in Noorwegen. Een van de beroemdste attracties is Trolltunga, een dramatische rotsformatie die uitsteekt vanaf de berghelling. De fjord heeft ook een overvloed aan fruitboomgaarden, die beroemde soorten appels, kersen en pruimen produceren. Het is geen wonder dat sommigen de Hardangerfjord als de mooiste fjord van heel Noorwegen beschouwen. Of bezoekers er nu voor kiezen om het per boot te verkennen of er langs te wandelen op een van de vele schilderachtige paden, ze zullen zeker betoverd worden door zijn schoonheid.

Lysefjord

De adembenemende Lysefjord is een Noorse fjord in de gemeente Forsand, provincie Rogaland vlak bij het Høgsfjord. De naam Lysefjorden betekent lichtfjord, waarschijnlijk door de lichte granieten stenen langs de fjord. De Lysefjord lijkt het gebergt te doorklieven als een bijlslag. Slechts her en der worden grimmige rotsenwanden onderbroken door schaarse bergbegroeiing en een enkele boerderij. Zo’n 12 km van de monding steekt de Preikestolen boven het water uit. De fjord is ongeveer 42 km lang en op het diepste punt 500 meter diep. De Lysefjord werd gevormd aan het eind van de laatste ijstijd, toen de gletsjers smolten. Bekende bezienswaardigheden als Preikestolen en Kjerag liggen langs de fjord. De fjord wordt jaarlijks door duizenden toeristen bezocht, in 2006 door bijna 280.000 toeristen. Langs het fjord liggen verschillende plaatsen: Oanes, Forsand, Høllesli, Vika, Fossmark, Preikestolen, Bratteli, Bakken, Flørli, Songesand, Kjerag en Lysebotn. Dichtstbijzijnde grote stad is Stavanger. Er is een ferryverbinding over de Lysefjord tussen Lysebotn en Lauvik. Tussen Lauvik en Oanes is er de Lysefjordbrug.

Aurlandsfjord

De Aurlandsfjord, gelegen in Noorwegen, is een van de langste en meest pittoreske fjorden van het land. Een uniek kenmerk van Aurlandsfjord is de indrukwekkende diepte – op het diepste bereikt hij 1308 meter – waardoor het een van de diepste fjorden van heel Europa is. Aurlandsfjord biedt ook dramatische uitzichten, waaronder met sneeuw bedekte bergen en watervallen die van kliffen naar beneden stromen. Bezoekers kunnen Aurlandsfjord verkennen via boottochten of wandelpaden, en het is ook een populaire bestemming voor kajakken en raften. Het kleine stadje Aurland ligt aan de oevers van de Aurlandsfjord en biedt bezoekers charmante winkels en cafés, evenals mogelijkheden om de traditionele Noorse keuken te proeven. Met zijn adembenemende landschap en brede scala aan activiteiten heeft Aurlandsfjord echt voor elk wat wils.

Isfjord

Isfjord, gelegen in de afgelegen Svalbard-archipel (Spitsbergen) van Noorwegen, biedt een prachtig uitzicht en diverse dieren in het wild. Isfjord staat bekend als een van de mooiste fjorden van Noorwegen en trekt bezoekers van over de hele wereld die graag getuige willen zijn van zijn ongerepte natuurlijke schoonheid. Het kristalheldere water van de fjord weerspiegelt de omliggende bergen en creëert een schilderachtig landschap dat je moet zien om het te geloven. Naast het adembenemende landschap, is Isfjord ook de thuisbasis van een scala aan Arctische dieren in het wild, waaronder ijsberen, rendieren en zeevogels. Of u nu over het kalme water vaart of door het ruige terrein trekt, Isfjord biedt een ongeëvenaard avontuur voor zowel natuurliefhebbers als sensatiezoekers.

Nærøyfjord

De Nærøyfjord is een tak van de Sognefjord en bevindt zich in het district Hordaland, in de regio Hardanger, aan de westkust van Noorwegen. Naar de fjorden: Van 1 mei tot 30 september gaat er een autoveerpont over de fjord, die Gudvangen aan het begin van de Nærøyfjord verbindt met Kaupanger en Lærdal. Ook is er het hele jaar door een bootdienst tussen Gudvangen, Aurland en Flåm. Zie de dienstregeling. Feiten: De Nærøyfjord heeft een lengte 17 kilometer, is smal en ongerept en wordt omsloten door bergen van 1700 meter (5600ft) hoog. De fjord is op het smalste punt slechts 300 meter breed. De Nærøyfjord en de omgeving staan ook op de werelderfgoedlijst van Unesco. 

Nordfjord

De Nordfjord bevindt zich in het district Sogn og Fjordane in het hart van Fjord Noorwegen aan de Noorse westkust.De Nordfjord is 110 kilometer lang; er leven ongeveer 32.000 mensen aan de fjord. Wanneer je vanuit Nederland direct naar het Nordfjord wil afreizen kan je het betset de volgeden omschrijving te volgen: Vlieg naar de luchthaven van Sandane airport of vanuit Oslo per bus met de Nordfjordekspressen of vanuit Bergen met de Vestlandsbussen. Of per veerboot met rederij Fjord1.

Oslofjord

De Oslofjord is de 107 km lange fjord in het zuidoosten van Noorwegen, de vijfde grootste fjord van het land.. De Oslofjord loopt in noord-zuidrichting van de monding in het Skagerrak. Wanneer je naar de grootte kijkt is de Oslofjord het vijfde fjord van Noorwegen. Wanneer je met de boot naar Oslo gaat dan vaar je laatste uren voor aankomst door het Oslofjord. Iedere keer is dat weer een belevenis. Er zijn rondom de Oslofjord heel veel camping, vakantiehuizen en hutten te vinden. Ook om spontaan ergens neer te strijken is heel goed mogelijk. Op deze manier is de omgeving van Oslo heel geschikt om één of meerdere nachten te blijven voor je verder reist naar het noorden van Noorwegen. De Oslofjord is één van de populairste recreatiegebieden rond Oslo, zeker in de zomer. Er zijn prachtige stranden en je kunt er heerlijk zwemmen of aan watersport doen. Erg populaire stranden zijn Huk en Paradisbukta. Op de fjord varen ook veel bootjes: kano’s, kajaks en zeilbootjes. Vissers kunnen hun pret er ook niet op. In de Oslofjord liggen een hoop eilandjes, waarvan er velen zeker een bezoek waard zijn omwille van de prachtige Noorse natuur. De Oslofjord is al vanaf de steentijd bewoond geweest. Dit is niet vreemd want met zijn talrijke havens, zijarmen en aftakkingen bood het gebied rond de Oslofjord al in de ijzertijd gunstige ligging voor voorzien in de eerste levensbehoeften. Vroege sporen van menselijke nederzettingen gaan terug tot in de jonge steentijd. In de overgang van de Vikingtijd naar de vroege Middeleeuwen, rond het jaar 1000, begonnen marktplaatsen en groepen boerderijen zich tot steden te ontwikkelen. Door de stijging van het land ligt het zeeniveau nu vier meter lager dan toen, zodat veel van deze plaatsen nu een paar kilometer van de huidige oever van de Oslofjord liggen. Naast de toevoer van de toeristen speelt de Oslofjord ook een belangrijke rol in de economie van Noorwgen. Tegenwoordig is de regio rond de Oslofjord het dichtstbevolkte gedeelte van Noorwegen. Ongeveer 40% van de bevolking van het land kan de Oslofjord binnen een uur met de auto bereiken. Ook 40% van de werkgelegenheid bevindt zich hier.

Trollfjord

De Trollfjord is een van de meest bezochte attracties door toeristen in de provincie Nordland. De extreem smalle ingang en steile rotswanden die recht uit het water oprijzen, maken het een lust voor het oog. Grotere rondvaartboten hebben moeite met manoeuvreren in de extreem smalle zijtak van de Raftsund. Bij een bezoek aan de fjord ervaart u de adembenemende natuur van Noorwegen. Van alle fjorden in Noorwegen is de Trollfjord zeker een van de mooiste. Het dramatische landschap en de omliggende kliffen creëren een onvergetelijke ervaring voor bezoekers. Mis dit natuurwonder niet tijdens uw reis naar Noorwegen.

Hjørundfjord

Hjørundfjord, gelegen in het beroemde fjordengebied van Noorwegen, wordt door degenen die het geluk hebben de prachtige landschappen te hebben mogen ervaren, de “mooiste fjord” genoemd. Juist omdat het minder bekend is, komt het ongerepte indrukwekkend naar voren. Omgeven door de met sneeuw bedekte toppen van de Sunnmøre Alpen en met kristalhelder water, biedt Hjørundfjord toeristen een kans om zich echt onder te dompelen in de natuur. Naast adembenemende uitzichten biedt Hjørundfjord een groot aantal activiteiten waar bezoekers van kunnen genieten. Kajakken, wandelen en vissen zijn slechts enkele opties voor avonturiers, terwijl degenen die op zoek zijn naar een meer ontspannen ervaring kunnen profiteren van de vele campings en hutten van de fjord. Of u nu kajakt door het ongerepte water of gewoon de schoonheid van de kust bewondert, Hjørundfjord biedt bezoekers een onvergetelijke ervaring.

Lustrafjord

Lustrafjord (of Lusterfjorden), genesteld tussen de prachtige fjorden van Noorwegen, is een lust voor het oog. Het kristalheldere water strekt zich uit over een lengte van meer dan veertig kilometer en weerspiegelt de omringende met sneeuw bedekte bergen en weelderige groene valleien. Lustrafjord, een populaire bestemming voor toeristen, biedt tal van activiteiten, zoals wandelen, kajakken, vissen en het verkennen van traditionele Noorse dorpen. Het gebied heeft ook een rijke geschiedenis als een van de oudste nederzettingen van Noorwegen, met bewijzen van nederzettingen uit het stenen tijdperk die meer dan 5000 jaar oud zijn. Of u nu op zoek bent naar avontuur of gewoon een rustige ontsnapping in de natuur, Lustrafjord heeft het allemaal. Dus pak je koffers en ontdek dit adembenemende juweeltje in het Noorse fjordengebied.

Hoe zijn fjorden ontstaan?

Fjorden zijn ontstaan tijdens de laatste ijstijden toen grote hoeveelheden ijs zich op het land hadden opgehoopt. Het oppervlakte ijs drukte het land naar beneden en vormde fjorden waarin de oceanen konden stromen. Nadat de ijskappen terugtrokken, bleven fjorden achter als diepe valleien met steile rotswanden. Tegenwoordig vloeit soms water van berggletsjers in fjorden, waardoor de fjordendieptes constant veranderen en evolueren. Fjorden zijn ook belangrijk ecologisch, met ecosysteem dat afhankelijk is van hun unieke fysische omstandigheden en processen zoals fokken van bepaalde soorten vis en walvissen. Kortom, fjorden zijn prachtige natuurverschijnselen die vele jaren in de making waren en blijven evolueren.

Waarom zijn de Noorse fjorden zo bijzonder?

De Noorse fjorden zijn echt een lust voor het oog. Deze smalle, diepe inhammen werden gevormd door oude gletsjers, waardoor unieke en adembenemende landschappen ontstonden. De fjorden trekken bezoekers van over de hele wereld om hun torenhoge kliffen en ongerepte wateren te bewonderen. Een van de meest populaire activiteiten in de fjorden zijn boottochten, waardoor bezoekers hun grootsheid vanuit een ander perspectief kunnen ervaren. Bovendien zijn veel van de fjorden omgeven door prachtige natuurlijke landschappen, waaronder weelderige bossen en majestueuze bergtoppen. De Noorse fjorden bieden echt een unieke ervaring voor iedereen die het geluk heeft ze te bezoeken.

Een cruise door de mooiste fjorden van Noorwegen

Een van de beste manieren om de prachtige fjorden van Noorwegen te ervaren, is tijdens een cruise door de majestueuze waterwegen. Tijdens deze tours kunt u stijgende kliffen, watervallen en smaragdgroene valleien bewonderen terwijl u geniet van alle luxe van uw drijvende hotel. Cruises stoppen vaak bij charmante dorpjes, waardoor u de lokale markten kunt verkennen en de traditionele keuken kunt proeven. Je hebt misschien ook de kans om oogverblindende natuurlijke fenomenen te zien, zoals het noorderlicht of brekende walvissen. Een fjordcruise is echt een once-in-a-lifetime ervaring die zowel ontspanning als avontuur biedt in één onvergetelijke reis.

Hurtigruten

Hurtigruten, of ‘snelle route’, is een passagiers- en vrachtveerboot die langs de kustlijn van Noorwegen vaart. Een populaire route is langs de prachtige fjorden van het land, die toeristen de kans bieden om prachtige landschappen en diverse dieren in het wild te zien. Tijdens een Hurtigruten fjordencruise kunnen reizigers getuige zijn van majestueuze watervallen, dramatische kliffen en historische dorpjes verscholen in afgelegen inhammen. De reis omvat ook vaak mogelijkheden om te wandelen, kajakken en zelfs walvissen te spotten. Met zijn schilderachtige uitzichten en verscheidenheid aan activiteiten is een Hurtigruten-fjordcruise een must voor elke vakantie in Noorwegen. Het is zeker een manier om de mooiste fjorden in Noorwegen te bewonderen.

 

 

Een vakantie naar IJsland en Noorwegen combineren

Een vakantie naar IJsland en Noorwegen combineren

Een vakantie naar het prachtige IJsland en het adembenemende Noorwegen biedt reizigers de perfecte combinatie van natuurlijke schoonheid, avontuur en culturele ontdekkingen. Deze twee Scandinavische landen zijn bekend om hun majestueuze landschappen, van spectaculaire...

Longyearbyen

Longyearbyen

Longyearbyen is een unieke en fascinerende plek. Het is de grootste stad op de afgelegen archipel van Svalbard of Spitsbergen in Noorwegen. Het is de meest noordelijke nederzetting ter wereld met een permanente bevolking. Met zijn dramatische landschap, barre klimaat...

Innlandet

Innlandet

Innlandet is een provincie in het oostelijke deel van Noorwegen. Het is een relatief grote provincie en beslaat een groot deel van het binnenland van Noorwegen. De provincie is omgeven door bergen en is daardoor een geweldige bestemming voor natuurliefhebbers en...

Agder

De provincie Agder ligt aan de zuidkust van Noorwegen en is verdeeld in de provincies Aust-Agder en Vest-Agder. Het is een van de meest populaire toeristische bestemmingen in het land vanwege de prachtige kustlijn, het mooie landschap en de vele activiteiten die het...

De Aurlandsfjellet

De Aurlandsfjellet

Aurlandsfjellet is een van de mooiste bergpassen in Noorwegen, met een lengte van ongeveer 48 kilometer tussen Aurland en Lærdal. Deze weg biedt een spectaculair uitzicht op het omliggende landschap, met steile rotswanden, groene valleien en indrukwekkende...

Toeristische route Rondane: van Venabygd naar Folldal

Toeristische route Rondane: van Venabygd naar Folldal

De Rondane toeristische route in Noorwegen loopt van Venabygd naar Folldal en is een van de meest indrukwekkende autoroutes van het land. Deze route loopt door het Rondane Nationaal Park, een prachtig berggebied dat bekend staat om zijn adembenemende uitzichten en...