Misschien zijn de Noorse fjorden wel de meest bekende en spectaculaire bezienswaardigheden van Noorwegen. Op deze pagina zetten we de mooiste en meest toegankelijke fjorden Noorwegen op een rij.

Geirangerfjord

Het Geirangerfjord is misschien wel het meest bekende fjord van Noorwegen. Het is in ieder geval een stukje adembenemende natuur. Het fjord is inmiddels ook opgenomen in de wereldmonumentenlijst van Unesco. De Geirangerfjord bevindt zich in het district Møre & Romsdal, ten noorden van Fjord Noorwegen, aan de noordwestkust. De fjord is 15 kilometer lang is één van de meest bezochte fjorden van Noorwegen. Bekijk oude bergboerderijen die niet meer bewoond zijn. Het dichtstbijzijnde vliegveld is in de stad Ålesund, op twee uur rijden. (110km). Wat kunt u er doen: Populaire activiteiten op en rond de fjord zijn vissen, kano-tochten, raften, paardrijden en zomerskiën in Strynefjellet. Of probeer eens een cruise over de fjord.

Hardangerfjord

De Hardangerfjord is de op twee na langste fjord ter wereld. De Hardangerfjord ligt in de provincie Hordaland in het hart van Fjord Norway aan de westkust van Noorwegen. De Hardangerfjord is het eenvoudigst bereikbaar vanuit Bergen. Vanuit Oslo bereik je het binnenste van de fjord in iets meer dan twee uur rijden. Of neem de trein van Oslo naar Bergen.

hardangerfjord

Lysefjord

De adembenemende Lysefjord is een Noorse fjord in de gemeente Forsand, provincie Rogaland vlak bij het Høgsfjord. De naam Lysefjorden betekent lichtfjord, waarschijnlijk door de lichte granieten stenen langs de fjord. De Lysefjord lijkt het gebergt te doorklieven als een bijlslag. Slechts her en der worden grimmige rotsenwanden onderbroken door schaarse bergbegroeiing en een enkele boerderij. Zo’n 12 km van de monding steekt de Preikestolen boven het water uit. De fjord is ongeveer 42 km lang en op het diepste punt 500 meter diep. De Lysefjord werd gevormd aan het eind van de laatste ijstijd, toen de gletsjers smolten. Bekende bezienswaardigheden als Preikestolen en Kjerag liggen langs de fjord. De fjord wordt jaarlijks door duizenden toeristen bezocht, in 2006 door bijna 280.000 toeristen. Langs het fjord liggen verschillende plaatsen: Oanes, Forsand, Høllesli, Vika, Fossmark, Preikestolen, Bratteli, Bakken, Flørli, Songesand, Kjerag en Lysebotn. Dichtstbijzijnde grote stad is Stavanger. Er is een ferryverbinding over de Lysefjord tussen Lysebotn en Lauvik. Tussen Lauvik en Oanes is er de Lysefjordbrug.

lysefjord

Nærøyfjord

De Nærøyfjord is een tak van de Sognefjord en bevindt zich in het district Hordaland, in de regio Hardanger, aan de westkust van Noorwegen. Naar de fjorden: Van 1 mei tot 30 september gaat er een autoveerpont over de fjord, die Gudvangen aan het begin van de Nærøyfjord verbindt met Kaupanger en Lærdal. Ook is er het hele jaar door een bootdienst tussen Gudvangen, Aurland en Flåm. Zie de dienstregeling. Feiten: De Nærøyfjord is 17 kilometer lang, smal en ongerept en wordt omsloten door bergen van 1700 meter (5600ft) hoog. De fjord is op het smalste punt slechts 300 meter breed. De Nærøyfjord en de omgeving staan op de wereldmonumentenlijst van UNESCO. Deze arm van de Sognefjord staat op de wereldmonumentenlijst van Unesco

Nordfjord

De Nordfjord bevindt zich in het district Sogn og Fjordane in het hart van Fjord Noorwegen aan de Noorse westkust.De Nordfjord is 110 kilometer lang; er leven ongeveer 32.000 mensen aan de fjord. Wanneer je vanuit Nederland direct naar het Nordfjord wil afreizen kan je het betset de volgeden omschrijving te volgen: Vlieg naar de luchthaven van Sandane airport of vanuit Oslo per bus met de Nordfjordekspressen of vanuit Bergen met de Vestlandsbussen. Of per veerboot met rederij Fjord1.

Oslofjord

De Oslofjord is de 107 km lange fjord in het zuidoosten van Noorwegen, de vijfde grootste fjord van het land.. De Oslofjord loopt in noord-zuidrichting van de monding in het Skagerrak. Wanneer je naar de grootte kijkt is de Oslofjord het vijfde fjord van Noorwegen. Wanneer je met de boot naar Oslo gaat dan vaar je laatste uren voor aankomst door het Oslofjord. Iedere keer is dat weer een belevenis. Er zijn rondom de Oslofjord heel veel camping, vakantiehuizen en hutten te vinden. Ook om spontaan ergens neer te strijken is heel goed mogelijk. Op deze manier is de omgeving van Oslo heel geschikt om één of meerdere nachten te blijven voor je verder reist naar het noorden van Noorwegen. De Oslofjord is één van de populairste recreatiegebieden rond Oslo, zeker in de zomer. Er zijn prachtige stranden en je kunt er heerlijk zwemmen of aan watersport doen. Erg populaire stranden zijn Huk en Paradisbukta. Op de fjord varen ook veel bootjes: kano’s, kajaks en zeilbootjes. Vissers kunnen hun pret er ook niet op. In de Oslofjord liggen een hoop eilandjes, waarvan er velen zeker een bezoek waard zijn omwille van de prachtige natuur. De Oslofjord is al vanaf de steentijd bewoond geweest. Dit is niet vreemd want met zijn talrijke havens, zijarmen en aftakkingen bood het gebied rond de Oslofjord al in de ijzertijd gunstige ligging voor voorzien in de eerste levensbehoeften. Vroege sporen van menselijke nederzettingen gaan terug tot in de jonge steentijd. In de overgang van de Vikingtijd naar de vroege Middeleeuwen, rond het jaar 1000, begonnen marktplaatsen en groepen boerderijen zich tot steden te ontwikkelen. Door de stijging van het land ligt het zeeniveau nu vier meter lager dan toen, zodat veel van deze plaatsen nu een paar kilometer van de huidige oever van de Oslofjord liggen. Naast de toevoer van de toeristen speelt de Oslofjord ook een belangrijke rol in de economie van Noorwgen. Tegenwoordig is de regio rond de Oslofjord het dichtstbevolkte gedeelte van Noorwegen. Ongeveer 40% van de bevolking van het land kan de Oslofjord binnen een uur met de auto bereiken. Ook 40% van de werkgelegenheid bevindt zich hier.

oslofjord

Sognefjord

De Sognefjord is het langste fjordenstelsel van Noorwegen. Hij voert 206 km landinwaarts, van de eilanden in het westen tot Skjolden, aan de voet van de Jotunheimen, in het oosten. Het diepste punt in het fjord is 1308 m. Aan de zeekant loopt de fjord in een min of meer rechte lijn naar het plaatsje Balestrand om zich daarna in allerlei richtingen te vertakken. De vijf hoofdtakken lopen op hun beurt uit in lange zijarmen. Met name deze landinwaarts gelegen delen staan bekend om hun schoonheid. Daarom zijn de Fjaerlandsfjord, Sogndalfjord en Lustrafjord in het noorden het bezoeken waard. In oosten moet u het Ardalsfjord bezoeken. In het zuiden is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Laerdalsfjord, Aurlandsfjord en het Naerojord. Het landschap dat u hier kunt bewonderen is één van de mooiste van de wereld. Wanneer u een aantal fjorden wilt bezoeken dan is het een aanrader om in één van de plaatsen die aan één van de fjorden liggen een ferry te nemen. U bezoekt dan vaak meerdere vertakkingen van het Sognefjord.

sognefjord

Trollfjord

Het Trollfjord is een van de meest bezochte attracties door toeristen in de provincie Nordland. Het fjord heeft een extreem nauwe ingang en steile recht uit het water oprijzende rotswanden. In de extreem smalle zijtak van de Raftsund kunnen de grotere excursieschepen met moeite keren. Wanneer je het fjord bezoekt dat zul je overweldigende natuur van Noorwegen ervaren.

Populair