Genieten van een wandelvakantie Noorwegen

Een wandelvakantie Noorwegen: waar begin je? Van het uitkiezen van je route door adembenemende fjorden en ruige berglandschappen, tot het plannen van je verblijf en het inpakken van de juiste uitrusting, dit artikel biedt concrete adviezen en inspiratie voor beginners tot ervaren wandelaars die de Noorse wildernis willen verkennen.

Belangrijkste Punten

 • Noorwegen is een ideale bestemming voor wandelaars van verschillende niveaus, met de mogelijkheid tot georganiseerde groepsreizen of individuele wandelvakanties.

 • De top 5 wandelgebieden in Noorwegen bieden een diversiteit aan landschappen en uitdagingen, waaronder fjorden, bergen en het traditionele platteland.

 • Een goede voorbereiding en uitrusting zijn cruciaal voor een veilige en prettige wandelervaring in Noorwegen, inclusief het anticiperen op plotselinge weersveranderingen.

De magie van wandelen in Noorwegen

Prachtig uitzicht over de majestueuze bergen en fjorden van Noorwegen

Noorwegen is een paradijs voor wandelaars. Ongerepte natuur, ruige bergen, diepe fjorden en verkoelende meren bieden een veelzijdige wandelervaring. Fjord Noorwegen, verkozen tot beste reisbestemming ter wereld door National Geographic, biedt een magnifiek uitzicht op fjorden zoals de adembenemende Geirangerfjord.

Voor zowel ervaren wandelaars als beginners zijn er talloze wandelroutes beschikbaar. Zo biedt de beklimming van de berg Veten een prachtig uitzicht dat vele wandelaars verrast en bijblijft, waardoor het een mooie tocht is. Voor minder ervaren wandelaars en gezinnen met kinderen zijn er kortere en minder veeleisende wandelingen beschikbaar, zoals een mooie wandeling door het bos met prachtige uitzichten.

Georganiseerde wandelreizen: Voor elk wat wils

Een georganiseerde wandelvakantie in Noorwegen neemt alle zorgen uit handen. Alles wat je nodig hebt is inbegrepen, van vluchttoeslagen tot comfortabele middenklasse hotels die gunstig gelegen zijn voor de meeste wandelreizen, waaronder de georganiseerde wandelreis. Veel deelnemers hebben ontzettend genoten van deze schitterende wandelvakantie in Noorwegen.

Deskundige reisleiders begeleiden je dagelijks op vooraf uitgestippelde routes en zorgen voor een soepele reiservaring. Dit is vooral voordelig voor meer uitdagende tochten. Bovendien bieden lokale gidsen, zoals een lokale gids, diepgaande kennis van de omgeving, cultuur en geschiedenis. Hun persoonlijke anekdotes en inzichten verrijken de wandeltocht.

Individuele wandelvakanties: Op eigen tempo

Als je liever je eigen pad kiest, is een individuele wandelvakantie een uitstekende keuze. Deze vakanties geven je maximale flexibiliteit tijdens het reizen. Je bepaalt je eigen tempo, de duur en intensiteit van dagelijkse wandeltochten.

Voor het uitstippelen en navigeren van de route zijn er diverse wandelkaarten en apps beschikbaar. Het is cruciaal om routes te kiezen die bij je conditie passen, variërend van gemakkelijke wandelingen tot uitdagende tochten.

Top 5 wandelgebieden in Noorwegen

Verbluffend uitzicht over de prachtige fjorden van Noorwegen

Noorwegen is een land met een overvloed aan wandelgebieden, elk met zijn eigen unieke kenmerken en uitdagingen. Of je nu de voorkeur geeft aan steile bergen, adembenemende fjorden of het rustige platteland, er is altijd een perfect wandelgebied dat aan je wensen voldoet.

Laten we een kijkje nemen bij de top 5 wandelgebieden in Noorwegen.

Fjord Noorwegen

Adembenemend uitzicht over de fjorden van Noorwegen

Fjord Noorwegen, gelegen in het zuidwesten van het land, wordt gedomineerd door prachtige fjorden en steile bergen. Het landschap is een waar paradijs voor wandelaars, met een breed scala aan routes die variëren in moeilijkheid.

De iconische fjorden van dit gebied, zoals de Geirangerfjord en de Nærøyfjord, zijn hoogtepunten die je niet mag missen tijdens je wandelvakantie in Noorwegen.

Jotunheimen Nationaal Park

Jotunheimen Nationaal Park, ook wel bekend als het ‘Huis der Reuzen’, huisvest de majestueuze bergen van Noorwegen en biedt een ruig terrein voor de avontuurlijke wandelaar.

Het park is populair vanwege zijn alpine wandelroutes en de mogelijkheid om de toppen van de hoogste bergen te beklimmen, zoals de Galdhøpiggen. Voorbereiding en mogelijk een gids zijn essentieel voor je veiligheid in dit uitdagende landschap.

Lofoten en Vesteralen

De Lofoten en Vesteralen eilanden bieden een unieke wandelervaring waar hoge bergen en diepe fjorden elkaar ontmoeten. Deze eilanden vragen om behendigheid en ervaring, gezien de hoge bergen en soms onvoorspelbare weersomstandigheden.

Een trekpleister is de mogelijkheid om te wandelen in een landschap waar de bergen direct uit de zee oprijzen. Voor een optimale wandelervaring op rotsige terreinen van de Lofoten en Vesteralen wordt het gebruik van (nordic walking) stokken aangeraden.

Rondane Nationaal Park

Rondane Nationaal Park is het oudste nationale park van Noorwegen en staat bekend als een populair wandelgebied. Dit park heeft een divers landschap met woeste rivieren, prachtige watervallen en tien toppen boven de 2000 meter.

Bezoekers aan Rondane Nationaal Park kunnen gebruikmaken van:

 • een goed ontwikkeld netwerk van paden

 • gezellige toeristenhutten en berglodges

 • verschillende activiteiten zoals gezinsvriendelijke wandelingen of uitdagende tochten naar de top.

Sunndal

Sunndal, gelegen tussen Andalsnes en Oppdal, is een geliefd wandelgebied onder Noren. De bergen in Innerdalen en Øksendalen zijn ook wel bekend als de ‘Zwitserse Alpen’ van Noorwegen, vanwege hun prachtige alpine kenmerken.

In de omgeving van Sunndalsøra, het centrum van Sunndal, bevinden zich 17 berghutten die uitstekende accommodatie bieden tussen de steile bergtoppen en langs de prachtige wandelroutes, met een spectaculair uitzicht.

Huttentochten: Overnachten in de Noorse wildernis

Sfeervolle houten vakantiehutten in de Noorse wildernis

Een huttentocht in Noorwegen biedt je de kans om:

 • Meerdere dagen door te brengen in de natuur

 • Van hut naar hut te trekken

 • Overnachten in knusse, houten vakantiehutten

 • Deze hutten zijn uitgerust met een ‘Tørkerom’, een droogkamer voor natte kleding

 • Ze zijn toegankelijk met een universele sleutel voor leden

 • Gasten registreren wat zij consumeren in het vertrouwen dat zij later betalen.

Wandelen met kinderen: Familieavonturen in Noorwegen

Voor gezinnen die van avontuur houden, biedt Noorwegen tal van gezinsvriendelijke wandelroutes. De Rondvassbu route in Rondane Nationaal Park, Briksdalsbreen met een prachtige gletsjerwandeling, en het toegankelijke Bondhusvatnet zijn geweldige opties.

Naast wandelen kunnen kinderen in Noorwegen ook op zoek gaan naar trollen, oog in oog staan met muskusossen en genieten van activiteiten zoals kajakken, karten, raften en rodelen.

Voorbereiding op je wandelvakantie

Een goede voorbereiding is essentieel voor een geslaagde wandelvakantie in Noorwegen. De optimale periode voor een wandelvakantie in Noorwegen is de zomermaanden juli tot september vanwege het mildere weer en minder regen.

Voor de juiste uitrusting zijn goede wandelschoenen, ingedeeld in categorieën voor verschillende soorten terrein, van essentieel belang voor veiligheid en comfort tijdens het wandelen.

Veiligheid onderweg: Tips voor verantwoord wandelen

Wandelen in Noorwegen kan een onvergetelijke ervaring zijn, maar veiligheid is van het grootste belang. Controleer altijd de weersverwachting voordat je vertrekt op een wandeling in Noorwegen en wees voorbereid op alle weersomstandigheden, inclusief plotselinge koude en neerslag.

Wees voorzichtig bij rivieren, sneeuwvelden en rotsvelden en gebruik een goede wandelkaart of GPS-apparaat voor navigatie tijdens het wandelen in minder duidelijke paden.

Samenvatting

We hebben een spannende reis door Noorwegen gemaakt en hebben de ongeëvenaarde schoonheid van zijn landschappen ontdekt. Of je nu kiest voor een georganiseerde wandelreis of een individuele wandelvakantie, dit Scandinavische land heeft voor elk wat wils.

Veelgestelde Vragen