Met de trein naar Noorwegen

Het is heel goed mogelijk om met de trein naar Noorwegen te reizen. Ik heb het zelf een aantal keren gedaan en ik heb de reis altijd positief ervaren. Het leuke van de trein is dat je anders naar het landschap kan kijken en leuke en bijzondere mensen ontmoet. Daarnaast is reizen met de trein in Noorwegen heel goed geregeld. Wie op zoek is naar onvergetelijke impressies in Noorwegen mag volgens de Noorse spoorwegen één ding niet vergeten: een treinkaartje. Want alleen in de trein kunt u lekker onderuit zakken en genieten, terwijl indrukwekkend panorama’s, eindeloze bossen en adembenemende meren aan het raam voorbij schuiven. Met de trein reizen betekent bovendien: op een snelle en comfortabele manier van het hart van de ene naar hart van de volgende stad geraken. Of u nu natuur of cultuur zoekt, de rust van het platteland of het bruisend klimaat van een stad verkiest, fjorden of bergen geïnteresseerd bent – in ieder geval brengen comfortabele en moderne treinen u over een uitgebreid spoorwegennet naar uw bestemming.

Met de trein en boot

Wanneer u met de trein en boot wilt reizen is de meest logische optie om naar Kiel te reizen. Daar kan je via Colorline naar Oslo varen. Een alternatief is naar het uiterste noordelijke puntje van Denemarken te reizen. Daar kan je in Hirtshals de boot naar Olso, Kristiansand, Stavanger of Bergen nemen.

Met de trein naar Oslo

De treinverbinding naar Noorwegen loopt in principe altijd via Duitsland, Denemarken, Zweden naar Oslo. Bij reizen per trein gaat de trein mee op de veerboot tussen Hamburg en Kopenhagen en reist u tussen Kopenhagen en Malmö over de Oeresundbrug. Voor een enkele reis naar Oslo betaal je op dit moment rond de 90 euro. Er is op dit moment geen direct treinverbinding meer. Bij alleen per trein reizen is een overnachting in Kopenhagen, Malmö of Göteborg noodzakelijk. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn omdat het leuk steden zijn om een aantal uren (of dagen) in door te brengen. Hou er wel rekening mee in je planning.

Interrail Pass

Wanneer je ook je hele vakantie kunnen reizen in Noorwegen dan kan je het beste een Interrail Pass aanschaffen. Dit is veel voordeliger. Er zijn een aantal varianten. Kies de variant die past bij jouw reis die je wilt gaan maken. Daarvoor kan je het beste de website van Interrail raadplegen

Mooie trein routes

Noorwegen kent een paar van de mooiste treinroutes in Europa. Wanneer je met de trein naar Noorwegen gaat moet je deze routes zeker verkennen.

Oslo-Bergen

Deze treinreis behoort tot één van klassiekers. Deze treinreis gaat eerst dwars door Noorse oerbossen en klimt vervolgens uit het dal naar hoogvlaktes zonder bomen. Op het hoogste punt, Finse op 1222 meter, ligt 10 maanden per jaar sneeuw. Als er geen sneeuw ligt, is dit een adembenemend wandelgebied.  Na Finse daalt de trein langzaam af naar Myrdal (866 meter), een dorp van niets, maar wel de vertrekplaats van de wereldberoemde Flamsbanan naar Flam. Deze trein daalt van 866 meter in drie kwartier af naar zeeniveau, naar het plaatsje Flam aan één van de uitlopers van het Sognefjord. Vanuit Flam is het mogelijk om per boot dwars door het nauwe fjord naar Gudvangen te reizen en door te reizen per bus naar Voss, dat aan de spoorlijn Oslo-Bergen ligt. Zie voor dit arrangement en meer treinarrangementen rondom Flam en Bergen de arrangementen van Norway in a Nuttshell. Na Myrdal daalt de Oslo-Bergen trein af naar Bergen, een mooie havenplaats met schilderachtige huizen. Vanuit Bergen zijn prachtige boottochten te maken naar de  fjorden in de buurt of met de Hurtigruten, de wereldberoemde postboot die om de Noordkaap heen naar Kirkenes vaart. Andere mooie spoorlijnen in Noorwegen zijn de treinreis van Oslo naar Bodo, de treinreis van Domas naar Andalsnes, van Kristiansand in het zuiden van Noorwegen naar Stavanger en van Trondheim naar Are in Zweden. Een andere mooie treinreis is van Narvik naar Stockholm in Zweden.
De treinen in Noorwegen zijn bijzonder comfortabel. Er is geen eerste of tweede klas, alleen tweede klas (met veel beenruimte en comfort) Op sommige treinen zijn businesscompartimenten.
Om met de trein naar Noorwegen te reizen zijn er twee goede mogelijkheden. De eerste is om met de nachttrein naar Kopenhagen te reizen en van daaruit naar Göteborg en langs de Zweedse kust naar Oslo. Vertrek uit in Nederland in de avond, aankomst in de Noorse hoofdstad de volgende dag in de avond. De andere mogelijkheid is om naar Kopenhagen te reizen (met een aantal keer overstappen) en per boot naar Oslo door te reize

 

 


Stations in Oslo

Oslo heeft één hoofdstation, Oslo S. De ligging is gunstig  ten opzichte van het centrum. Vanuit Oslo S vertrekken treinen naar alle hoeken van Noorwegen.

Een ander belangrijk station in Oslo os Oslo Gardemoen. Dit is het station van het vliegveld van Oslo.

Tarieven

Vanaf € 84 p.p. per enkele reis.

Hoe eerder geboekt hoe voordeliger.

2018-11-02T13:56:14+00:00