Het is heel goed mogelijk om met de trein naar Noorwegen te reizen. Wij hebben het zelf een aantal keren gedaan en de reis altijd positief ervaren. Het leuke van een treinreis Noorwegen is dat je anders naar het landschap kan kijken en leuke en bijzondere mensen ontmoet. Daarnaast is reizen met de trein in Noorwegen heel goed geregeld. Wie op zoek is naar onvergetelijke impressies in Noorwegen mag volgens de Noorse spoorwegen één ding niet vergeten: een treinkaartje. Want alleen in de trein kunt u lekker onderuit zakken en genieten, terwijl indrukwekkend panorama’s, eindeloze bossen en adembenemende meren aan het raam voorbij schuiven. Met een treinreis heb je een fantastische mogelijkheid om te reizen en genieten van de Noorse natuur.

Het is goed mogelijk om zelf naar Noorwegen met de trein te reizen. Daarnaast zijn er georganiseerde treinreizen te boeken. De ANWB en Tenzing Travel hebben goede en mooie reizen.

Met de trein reizen betekent daarnaast ook dat je op een snelle en comfortabele manier van het hart van de ene naar hart van de volgende stad kunt reizen. Of u nu natuur of cultuur zoekt, de rust van het platteland of het bruisend klimaat van een stad verkiest, fjorden of bergen geïnteresseerd bent – in ieder geval brengen comfortabele en moderne treinen u over een uitgebreid spoorwegennet naar uw bestemming. Het spoornet Noorwegen is meer dan goed. De trajecten Oslo Bergen en de Raumabanen behoren niet alleen tot de mooiste treinreizen in Noorwegen maar ook ter wereld.

Met de trein en boot

Wanneer u met de trein en boot wilt reizen naar Noorwegen is de meest logische optie om naar Kiel te reizen. Daar kan je via Colorline naar Oslo varen. Een alternatief is naar het uiterste noordelijke puntje van Denemarken te reizen. Daar kan je in Hirtshals de boot naar Olso, Kristiansand, Stavanger of Bergen nemen. Kijk hier voor alle bootverbindingen.

Met de trein naar Oslo

De treinverbinding naar Noorwegen loopt in principe altijd via Duitsland, Denemarken, Zweden naar Oslo. Bij reizen per trein gaat de trein mee op de veerboot tussen Hamburg en Kopenhagen en reist u tussen Kopenhagen en Malmö over de Oeresundbrug. Voor een enkele reis naar Oslo betaal je op dit moment rond de 90 euro. Er is op dit moment geen direct treinverbinding of rechtstreekse trein meer. Bij alleen per trein reizen is een overnachting in Kopenhagen, Malmö of Göteborg noodzakelijk. Dat hoeft geen enkel probleem te zijn omdat het leuk steden zijn om een aantal uren (of dagen) in door te brengen. Hou er wel rekening mee met het plannen van je treinreis.

Interrail Pass

Wanneer je niet alleen naar maar ook in Noorwegen met de trein wilt reizen kan je het beste een Interrail Pass aanschaffen. Een treinvakantie Noorwegen is op deze manier echt heel leuk. En dit is veel voordeliger. Er zijn een aantal varianten. Kies de variant die past bij jouw reis die je wilt gaan maken in Noorwegen. 

ONZE KEUZE

11-daagse treinrondreis Noorwegen - Groen, groener, groenst

11-daagse treinrondreis Noorwegen

Noorwegen is ook vanuit de trein prachtig. De treinen zijn comfortabel en rijden door oogverblindende landschappen. Deze reis maakt gebruik van de spoorlijnen tussen Kristiansand, Stavanger, Bergen, Geilo en Oslo. Je reist onder andere over de Hardangervidda. Een prachtige reis met ontzettend veel afwisseling. 

Treinreis Noorwegen: wat zijn de mooiste routes?

Noorwegen kent een paar van de mooiste treinroutes in Europa. Wanneer je met de trein naar Noorwegen gaat moet je deze routes zeker verkennen. Het is onze ervaring dat dit één van de mooiste treinreizen is die je kunt maken. 

Van Oslo naar Bergen (Bergensbanen)

Deze treinreis behoort tot één van klassiekers. Naast de Raumabanen wordt het als de mooiste treinreis van Noorwegen gezien. Deze treinreis tussen Oslo en Bergen gaat eerst dwars door Noorse oerbossen en klimt vervolgens uit het dal naar hoogvlaktes van de Hardangervidda zonder bomen. Op het hoogste punt, Finse op 1222 meter, ligt 10 maanden per jaar sneeuw. Als er geen sneeuw ligt, is dit een adembenemend wandelgebied.  Na Finse daalt de trein langzaam af naar Myrdal (866 meter), een dorp van niets, maar wel de vertrekplaats van de wereldberoemde Flamsbanan naar Flam.  Na Myrdal daalt de trein tussen Oslo en Bergen trein af naar de eindbestemming. Bergen is een mooie havenplaats met schilderachtige huizen. Vanuit Bergen zijn prachtige boottochten te maken naar de  fjorden in de buurt of met de Hurtigruten, de wereldberoemde postboot die om de Noordkaap heen naar Kirkenes vaart. 

De treinen in Noorwegen zijn bijzonder comfortabel. Het maakt het maken van een treinreis bijzonder prettig. Er is geen eerste of tweede klas, alleen tweede klas (met veel beenruimte en comfort) Op sommige treinen zijn businesscompartimenten.
Om met de trein naar Noorwegen te reizen zijn er twee goede mogelijkheden. De eerste is om met de nachttrein naar Kopenhagen te reizen en van daaruit naar Göteborg en langs de Zweedse kust naar Oslo. Vertrek uit in Nederland in de avond, aankomst in de Noorse hoofdstad de volgende dag in de avond. De andere mogelijkheid is om naar Kopenhagen te reizen (met een aantal keer overstappen) en per boot naar Oslo door te reizen.

 

 

Van Myrdal naar Flåm (Flåmsbana)

Deze trein daalt van 866 meter in drie kwartier af naar zeeniveau, van Myrdal naar Flam aan één van de uitlopers van het Sognefjord. Vanuit Flam is het mogelijk om per boot dwars door het nauwe fjord naar Gudvangen te reizen en door te reizen per bus naar Voss, dat aan de spoorlijn Oslo-Bergen ligt. Zie voor dit arrangement en meer treinarrangementen rondom Flam en Bergen de arrangementen van Norway in a Nuttshell.

Van Donbas naar Åndalsnes (Raumabanen)

De Raumabanen is een relatief kort traject van Åndalsnes naar Åndalsnes. De route is 114 km lang maar trekt door een adembenemend ruig landschap. De reis neemt ongeveer 1 uur en 40 minuten in beslag. De trein heeft panoramaramen en is gebouwd om optimaal van het landschap te genieten. Voor veel reizigers is dit de mooiste treinreis van Noorwegen. 

Van Oslo naar Trondheim (Dovrebanen)

De Dovrebanen is het treintraject tussen Oslo en Trondheim. Deze treinreis duurt zeven uur en reist door prachtige landschappen. Onderweg reis je door Gudbrandsdalen, Rondane en Dovrefjell. Het zijn drie van de mooiste nationale parken van het land. In vergelijking met de Raumabanen en de Bergensbanen is het landschap minder spectaculair. Tegelijk is het wel afwisselend en krijg je een goed beeld van de veranderende landschappen wanneer van van het zuiden naar het noorden reist.

Van Trondheim naar Bodø (Nordlandsbanen)

De treinroute Trondheim Bodø heeft een lengte van 729 km. In vergelijking met de andere treinroutes is de afwisseling tussen laagland en bergland groter. De regio boven Trondheim is ‘platter’ dan de rest van Noorwegen. De afwisseling van kust, bossen, dorpjes en bergen hebben een eigen charme. Het maakt deze treinreis toch weer heel anders dan de andere trajecten. De Nordlandsbanen is de enige route in Noorwegen waarmee je boven de Poolcirkel reist. De eindbestemming Bodø is een prima uitgangspunt om naar de Lofoten of het artische gebied te reizen.

Een rondreis Noorwegen maken

Een rondreis Noorwegen maken

Noorwegen is een prachtig land met een unieke natuur. Een rondreis Noorwegen staat dan ook garant voor fantastische uitzichten. De meeste mensen maken een rondreis met de auto maar het openbaar vervoer is in Noorwegen ook heel goed ontwikkeld, dus je kunt gemakkelijk van plaats naar plaats reizen. Tijdens je rondreis door Noorwegen kun je genieten van de prachtige natuur.

Verslag Rondreis Noorwegen

Verslag Rondreis Noorwegen

In 2020 maakte wij een geweldige reis naar en door Noorwegen. Op deze pagina staat een verslag van die reis beschreven. Noorwegen is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij vier weken door Noorwegen met...

Wandelen in Noorwegen

Wandelen in Noorwegen

Wandelen en Noorwegen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De Noorse natuur is overal mooi met prachtige vergezichten en wandelen blijft de beste manier om daarvan te genieten. Niet alleen toeristen maar juist ook de Noren zelf maken veel wandeltochten in...

Met de auto naar Noorwegen

Met de auto naar Noorwegen

Met de auto naar Noorwegen is de meest gekozen mogelijkheid om op vakantie te gaan in dit prachtige land. De meeste vakantiegangers maken een autoreis in combinatie met een bootovertocht maar het is ook mogelijk om geheel over land te reizen. Hoe kom je in Noorwegen...

Met de boot naar Noorwegen

Met de boot naar Noorwegen

Met de boot naar Noorwegen is in onze ogen de leukste manier om naar Noorwegen te reizen. De overtocht naar Noorwegen is op verschillende manieren te maken. Voor de meest populaire opties zie je hieronder een overzicht: Eemshaven (Nederland) - Kristiansand (Noorwegen)...

Wat mag je invoeren in Noorwegen?

Plan je een reis naar Noorwegen? Als dat zo is, is het van essentieel belang om te begrijpen welke items u wel en niet naar het land kunt brengen. Elk land heeft zijn eigen regels als het gaat om het toelaten van goederen aan hun grenzen, en Noorwegen is daarop geen...