De het plaatsje Flåm heeft ongeveer 500 inwoners en is op het eerste gezicht niet heel bijzonder. Flåm maakt deeluit van de gemeente Aurland en ligt in de prachtige provincie Sogn og Fjordane.  Toch bezoeken jaarlijks honderduizenden toeristen Flåm.  De reden hiervoor is de locatie. Het dorp ligt aan het einde van de Aurlandsfjord (een zijarm van de Sognefjord) en maakt dus deel uit van een overweldigende omgeving.

Flåmsbana: de spoorlijn naar Flåm

Het wordt één van de meest bijzondere treinreizen van de wereld genoemd. Uiteraard komt dit door de indrukwekkende omgeving. De trein moet in totaal 20 km een groot hoogteverschil overbruggen. Onderweg kom je kliffen, watervallen tegen en heb je uitzicht op de besneeuwde toppen van de bergen in de omgeving.

Reizen naar Flåm

Flåm is goed met auto te bereiken. Het voordeel van de auto is dat je het een bezoek aan Flåm goed kan combineren met het bekijken van de omgeving. De afstand van Bergen naar Flåm is via de E16 ruim 160 km. Vanuit Oslo kan je je beste rijksweg 7 nemen. De afstand bedraagt dan iets meer dan 350 kilometer. Wanneer je met de trein komt kan je het beste vanuit Oslo te trein naar Bergen nemen (of andersom).

De reis is op zichzelf al een attractie. Op het station Myrdal kan je overstappen naar de Flåmsbana. Het eindpunt is dan het dorpje Flåm. In de winter rijdt de trein 4 keer. In de zomer ongeveer 8-10 keer op een dag.

Flåm is ook goed met de bus te bereiken. Vanuit Bergen moet je op een goede 3 uur reistijd rekeken. Vanuit Oslo heb je 7 tot 8 uur nodig. Je kan op doorreis (of gewoon als leuk uitje) tussen Gudvangen en Flåm ook de veerpont nemen. Zowel met of zonder auto is dit mogelijk. Op deze manier kan je bijvoorbeeld je doorreis combineren met een bezoek aan Flåm en de indrukwekkende Nærøyfjord.

Het Aurlandsfjord en de Nærøyfjord

Wanneer je naar Flam gaat moet je ook aandacht besteden aan het Aurlandsfjord of de Nærøyfjord. Afhankelijk van de manier waarop je naar Flam reist zal je zeker al met één van deze twee fjorden kennismaken. Het Aurlandsfjord heeft een geweldige schoonheid en biedt prachtige uitzichtpunten. De Nærøyfjord staat bij UNESCO op de werelderfgoedlijst. Het is nauwste fjord ter wereld. De combinatie van de nauwte van het fjord de steile bergtoppen maken een bezoek aan het fjord een bijzonder belevenis.

Wandelen

Vanuit Flåm is het goed mogelijk om een bergwandeling te maken.

 

Flåmselven

Voor de liefshebbers van vissen is de Flåmselven zeker aan te raden. In deze rivier zwemt veel vis en biedt een uitstekende mogelijkheid om te vissen.

flam noorwegen
afstand oslo bergen noorwegen
fläm
snelste route
noorse kronen
kortste route