De Sognefjord is het langste fjordenstelsel van Noorwegen. Hij voert 206 km landinwaarts, van de eilanden in het westen tot Skjolden, aan de voet van de Jotunheimen, in het oosten. Het diepste punt in het fjord is 1308 m.

Aan de zeekant loopt de fjord in een min of meer rechte lijn naar het plaatsje Balestrand om zich daarna in allerlei richtingen te vertakken. De vijf hoofdtakken lopen op hun beurt uit in lange zijarmen. Met name deze landinwaarts gelegen delen staan bekend om hun schoonheid. Daarom zijn de Fjaerlandsfjord, Sogndalfjord en Lustrafjord in het noorden het bezoeken waard. In oosten moet u het Ardalsfjord bezoeken. In het zuiden is het de moeite waard om een bezoek te brengen aan het Laerdalsfjord, Aurlandsfjord en het Naerojord. Het landschap dat u hier kunt bewonderen is één van de mooiste van de wereld. Wanneer u een aantal fjorden wilt bezoeken dan is het een aanrader om in één van de plaatsen die aan één van de fjorden liggen een ferry te nemen. U bezoekt dan vaak meerdere vertakkingen van het Sognefjord.

Bezienswaardigheden

Het Sognefjord is op zichzelf natuurlijk al een bezienswaardigheid. Maar buiten het fjord zijn er in de omgeving veel bezienswaardigeheden. Het is een prima omgeving om een langere tijd te verblijven.

Hotels, huisjes en hutten in en rondom Sognedal

In en rondom Sognedal zijn veel mogelijkheden om een accommodatie te vinden. Van een luxe hotel tot sfeervolle hut.
Kijk hier voor een overzicht van accomodaties in Sognedal