Lapland is een geweldige vakantiebestemming. Het gebied ligt zowel in Finland, Noorwegen, Zweden en Rusland. Letterlijk is het ‘het land van de Lappen’. De inwoners worden echter liever Samen genoemd. Zowel in de winter als de zomer is het een bijzondere bestemming. In de winter is er natuurlijk een grote kans om het noorderlicht te zien.

Ontdek Lapland, de laatste wildernis van Europa

Met een sneeuwscooter door het, met een witte laag bedekte, landschap toeren. Knus rond het kampvuur zitten bij een wildernisblokhut. Per kajak wilde dieren spotten vanaf een van de vele meren. In de winter het betoverende Lapland Noorderlicht aanschouwen, of juist in de zomer het Midzomernachtfestival vieren. De nacht waarbij de zon helemaal niet onder gaat. Het avontuur is eindeloos als je een Lapland reis aangaat. In dit artikel vind je informatie om jouw ultieme Lapland vakantie te bepalen, in de winter of de zomer.

Waar ligt Lapland?

Lapland, het land van de Lappen. Al gebruikt de lokale bevolking liever de benaming Saami en noemt zichzelf de Samen. Hoewel de naam anders doet vermoeden is het officieel geen land, maar een gebied, ruim 11 keer zo groot als Nederland, dat zich uitstrekt over de noordelijkste provincies van Noorwegen, Zweden, Finland, tot in Rusland. Het landschap is even divers. Vooral fjorden en hoger rotsgebergte in Noorwegen, heuvelachtige hoogvlakten en bossen in Zweden en een vlakker dennenbomen landschap, vol meren, in Finland en Rusland. Dit alles bevindt zich bijna geheel boven de poolcirkel. Een uitgestrekt gebied met relatief weinig inwoners, veel wilde dieren en een streng klimaat. In de volksmond omschreven als de laatste wildernis van Europa.

Beste reistijd om naar Lapland te gaan?

Het gebied kenmerkt zich door zes seizoenen, variërend van ijskoude donkere nachten met veel sneeuw, tot warme zachte dagen, waarbij de zon helemaal niet onder gaat. Vooral in de donkere wintermaanden, van oktober tot en met maart, heb je grote kans het Lapland Noorderlicht te zien. Een natuurlijk verschijnsel waarbij de hemel verandert in een wervelende zee van continue veranderende gekleurde stroken licht. Voor velen het magische hoogtepunt van hun winterse Lapland vakantie.

Kaamos

Het seizoen Kaamos loopt van oktober tot december, verwijzend naar het Poollicht, een prachtige paars-blauwachtige gloed aan de hemel. Minder intens dan het Noorderlichtschouwspel maar zeker ook indrukwekkend. Er ligt dan pas een beperkte sneeuwlaag en, mede daardoor, is er nog relatief weinig toerisme. Koud is het wel met temperaturen die lopen van rond het vriespunt tot wel -30 graden Celsius. De ideale periode wanneer je niet van de toerismedrukte houdt en in alle rust van het in winterslaap gerakende landschap wilt genieten.De diepe winter, van december tot medio februari, kenmerkt zich door sneeuw, schemer en kou. Al laat de zon haar gezicht vanaf begin januari alweer boven de horizon zien. De ideale periode voor winterse kampvuren, lange sneeuwmobieltochten en het waarnemen van het Lapland Noorderlicht, omgeven door de oorverdovende stilte van een bevroren landschap. En ja, de Kerstman is dan ook te bezoeken, tijdens een Finse Lapland reis, in zijn dorp nabij de stad Rovaniemi.

Vroege voorjaar

Het vroege voorjaar loopt van medio februari tot eind april en is het wintersportseizoen voor de Scandinavische bevolking. De daglichtmomenten worden langer en de temperatuur komt, vanaf medio maart, weer boven het vriespunt. Een periode die zich kenmerkt door meer activiteit, zoals langlaufen en ijsvissen. Alle skigebieden zijn operationeel, dus tevens volop skimogelijkheid. Houd er wel rekening mee, afhankelijk van je reisbestemming, dat het druk kan zijn op de pistes.De overige maanden van het jaar, mei tot en met september, staan in het teken van bloei en beweging. Dit geldt zowel voor de natuur, als de dieren en de bevolking. Laplandverandert dan in een kleurrijke oase, waarbinnen er tijd en energie is voor het organiseren van bijvoorbeeld festivals. De viering van Midzomernacht met de niet ondergaande zon, is hiervan de bekendste. Wie van wandelen of kajakken houdt, doet er goed aan juist nu een Lapland vakantie te boeken. Hierbij is enige voorzichtigheid geboden, vanwege de wilde dieren die juist ook nu actief zijn, zoals de beren. Soms is het verstandig met een lokale gids te reizen. Laat je goed informeren.

Wat te doen en te zien in SAAMI?

Het ruige wijdse landschap is de reden voor een bezoek aan dit noordelijke gedeelte van Scandinavië. In combinatie met het spotten van prachtige wilde dieren, zoals de rendieren en beren en het kennis maken met de oeroude cultuur van de Samen. De manier waarop je dit kunt doen is talrijk. Zo kun je op eigen gelegenheid, met eigen vervoer, het gebied ontdekken. Verblijf onderweg in een wildernishut, een iglo, een (ijs)hotel of, in de zomer, in je eigen tent. In Scandinavië mag je namelijk, onder bepaalde voorwaarden, wildkamperen. Of vlieg naar SAAMI en huur een (mini)camper. Geen zin om zelf te rijden? Laat je vervoeren tijdens een georganiseerde busreis of ontdek het gebied met een lokale gids tijdens een kleinschalige groepsreis.

 • De belangrijkste bezienswaardigheden en activiteiten overzichtelijk op een rij:
 • Maak een sledetocht voortgetrokken door husky’s
 • Bezoek een rendierfarm of een huskykennel
 • Maak een begeleide trektocht op je een sneeuwscooter
 • Ga ijsvissen
 • Geniet van het langlaufen door de uitgestrekte bossen
 • Maak een helikoptervlucht boven SAAMI
 • Ga schaatsen op een van de vele bevroren meren
 • Reis naar de Noordkaap
 • Bezoek het Noorse archipel Lofoten of Vesteralen
 • Beklim in de zomer de Noorse bergen
 • Aanschouw de spectaculaire fjorden
 • Ontdek de Noorse stad Tromso, de Zweedse steden Lulea en Kiruna, of de Finse stad Rovaniemi
 • Overnacht in een iglo of een van de ijshotels
 • Bezoek de UNESCO geregistreerde nationale parken (4) en natuurreservaten (2)
 • Ga in december op visite bij de kerstman, in zijn dorp, 9km van de Finse stad Rovaniemi
 • Bekijk SAAMI vanaf het water, per kajak of kano
 • Onderneem een sneeuwschoenwandeling
 • Ga skiën in een van de skigebieden
 • Maak in de zomer lange wandeldagtochten vanuit je Lapland hotel

Hoe reis je naar Lapland?

Per Auto

Het is mogelijk om geheel over land met eigen vervoer naar het Noorden te reizen. Vanuit Nederland, rij je, via Duitsland en Denemarken, naar Zweden. Vanuit hier ligt het aan je eindbestemming welke vervolgroute je kiest. Het is ongeveer 2500km van Midden-Nederland naar Zweeds SAAMI. Reken dus zeker twee reisdagen heen en weer terug. Wil je in de winter met eigen vervoer rondreizen, maak de auto dan winterklaar met voldoende vloeistoffen en sneeuwkettingen aan boord.

Per vliegtuig

In de drukke winter- en zomermaanden kun je rechtstreeks naar SAAMI vliegen. In Fins SAAMI zijn er drie internationale vliegvelden, nabij Rovaniemi, Kittila en Ivalo. In de winter gaan er soms ook internationale vluchten naar het kleinere ‘Kuusamo Airport’, gelegen vlakbij de Fins-Russische grens. In de minder drukke perioden zul je een overstap moeten maken in Helsinki. In Zweden gaan er vluchten naar Kiruna of Östersund, met een overstap in Stockholm. In Noorwegen vlieg je naar Tromso, en, indien gewenst, verder naar Evenes, gelegen op archipel Lofoten. De vluchten worden vanuit Nederland uitgevoerd door onder andere Scandinavian Airlines, Finnair, en Transavia. Vanuit België biedt Brussels Airlines vluchten aan.

Per trein-veerboot

Het is mogelijk om vanuit Nederland per trein naar de poolcirkel te reizen. De treinreis al een beleving op zich. Georganiseerd is dit zelfs in 8 dagen te voltooien. De route brengt je via Malmö, naar Stockholm, door met de veerboot naar Turku, vervolgens naar Fins SAAMI, om via Zweeds SAAMI weer naar het Zuiden af te zakken, via Denemarken terug naar Nederland.

Wat zijn de accommodatiemogelijkheden in SAAMI?

Voor een echte Noordpoolervaring kies je natuurlijk voor een overnachting in een sneeuwiglo. Elk jaar worden deze iglo’s opnieuw gebouwd en voorzien van bedden met rendierenbont en lantaarns. Een knus onderkomen die, met een goede slaapzak, lang niet zo koud is als je wellicht denkt. Naast iglo’s, kun je in SAAMI in een hotel van ijs slapen, op een bed van ijs. Of in een glazen iglo, zodat je vanuit je bed door het glazen dak de hele nacht naar de sterrenhemel kunt kijken. Reis af naar SnowVillage, gelegen in Fins SAAMI, om in een sneeuwsculpturenhotel te slapen. Glamping in de winter is mogelijk in een Aurora Dome, compleet met een transparante wand en open haard. Gek op boomhutten? In Zweden is er, midden in de bossen, een heus boomhuttenhotel, met luxe boomhutappartementen op 4 tot 6 meter hoogte. Een andere mooie vorm van accommodatie is een, volgens eeuwenoude traditie, verblijf in een primitieve wildernisblokhut. Zonder elektriciteit of stromend water, maar toch van alle gemakken voorzien. Slaap je liever in een gewoon Lapland hotel, dan is er uiteraard ook keuze in overvloed.

Kortom; Een Lapland reis is onbeschrijfelijk, avontuurlijk en gevarieerd. Geheel naar jouw wensen te organiseren. Op elk moment van het jaar. Individueel of georganiseerd. Met allerlei vervoersmogelijkheden, waarbij je kunt overnachten zoals jij wilt. Ga het zelf ontdekken.
de Jong Intra Vakanties - Volgende keer wéér


Levi

| TUI.nl | €.00

Ruka

| TUI.nl | €.00

Campergids Camperreisgids Noordkaap | Camperreisgids.nl

| DeZwerver.nl | €19.95.00

Voor velen is een reis met de camper naar Noordkaap een lang gekoesterde wens. Het noordelijke puntje van het Europese vasteland heeft niet alleen door zijn ligging een enorme aantrekkingskracht, ook het zomerse verschijnsel van de middernachtzon draagt bij aan de beeldvorming van deze romantische plek. Laat ik u even uit de droom helpen. Ten eerste is Noordkaap niet het noordelijkste puntje van Europa. Die ligt namelijk een kilometer westelijker. Ten tweede is “de” Noordkaap toeristisch, druk en duur. Ten derde is Noordkaap bij slecht weer een koude, winderige, kale rots waar u in een uurtje uitgekeken bent. Is dit …


Wegenkaart – landkaart Nordkalotten – Lapland – Noord Scandinavie | Norstedts

| DeZwerver.nl | €.00

Bijzonder prettig leesbare kaart van Lapland – Noord Scandinavie. Naast het wegennet staan bijvoorbeeld campings heel duidelijk aangegeven. Ook jeugdherbergen, vliegvelden en havens worden met symbolen ingetekend. The map extends from Piteå in the south to Nordkap in the north. From Murmansk to the east to the Atlantic coast to the west. Map legends in English, Norwegian, Finnish, German and French. Within Norway, Sweden and Finland road network includes local roads, shows driving distances on main routes, and indicates sections closed during the winter months.


Reisgids Lapland | Bradt

| DeZwerver.nl | €22.5.00

Er bestaat geen Lonely Planet van Lapland. Daarom vermelden wij de enige goede, die van Bradt Guides. Voor vele landen net zo goed, zo niet beter dan de Planet. Beduidend soberder uitgevoerd, maar ook met veel informatie voor backpackers en met veel kaartmateriaal. Een aanrader! Now in its third edition, Bradt’s Lapland is the only guidebook to this wintry wonderland. Spanning the northernmost fringes of Norway, Sweden and Finland, Lapland offers exciting winter and summer adventures. Take in the indigenous Sámi culture, experience a husky safari or take a boat trip in search of killer whales. Scandinavia enthusiast James Proctor …


Wandelgids Lappland – Lapland met Lofoten | Rother

| DeZwerver.nl | €17.5.00

Uitstekende wandelgids met een groot aantal dagtochten in dal en hooggebergte. Met praktische informatie en beperkt kaartmateriaal! Wandelingen in verschillende zwaarte weergegeven in rood/blauw/zwart. Lappland ist die Heimat des Urvolkes der Samis, der Rentiere, der Fjälls, der Bären sowie eines unermesslichen Reichtums an Natur. Die Region, die den Norden Norwegens, Schwedens und Finnlands umfasst und eigentlich noch östlich bis nach Russland reicht, wird durch einsame, teils schwer zugängliche Gebirgslandschaften geprägt. Der Wanderschuh ist nach wie vor das beste Mittel, Lappland kennen zu lernen. Zahlreiche Weitwanderrouten wie der berühmte Kungsleden in Schweden oder der Bärenpfad in Finnland bieten ausreichend Gelegenheit, die …


Wandelgids Wandelen in Västernorrland – Zweden | One Day Walks

| DeZwerver.nl | €15.95.00

Västernorrland ligt aan de rand van Europa’s laatste wildernis; aan de noordkant begint Lapland, aan de westkant ligt Jämtland met de bergrug die Zweden scheidt van Noorwegen. Hier kwamen de Zweedse ‘kolonisten’, die steeds verder noordwaarts trokken, voor het eerst in contact met de Samen, de oorspronkelijke bevolking van Lapland. In deze gids hebben we 21 wandelingen beschreven, verspreid over de provincie. De routes variëren in lengte van 6,7 tot 18,6 km. Het zijn vaak delen van langeafstandspaden, waar we rondwandelingen van hebben gemaakt. Ze zijn door ons gelopen, beoordeeld, beschreven, in beeld en in kaart gebracht. Met deze gids …


Arctic Taste 13-Daagse hotelrondreis incl. vlucht & autohuur

| BBI-Travel.nl | €1042.00

Een echte ’zonvakantie’ heeft u pas als u afreist naar het land waar de zon zomers nooit onder gaat, namelijk Lapland. U reist door het gedeelte van Finland dat boven de poolcirkel ligt, ter vergelijk met Noord Amerika op dezelfde hoogte als de noordkust van Alaska. Uw beginpunt is Rovaniemi dat op de poolcirkel ligt. Hiervandaan reist u uw eerste traject langs de Fins-Zweedse grens richting het drielandenpunt nabij Kilpis. Vervolgens naar Karasjok in Noorwegen – dé thuishaven van de Sami. Nadat u kennis heeft gemaakt met de cultuur en traditie doorkruist u het land van de Sami, en rijdt …

Zoeken met de reiszoeker
Populairste reizen en vakantie’s