Het passeren van de poolcirkel blijft op éenWie over de E6 door Noorwegen naar het noorden is gereden kan 60 km ten noorden van Mo i Rana het passeren van de poolcirkel niet zijn ontgaan. Langs de weg over het desolate toendraplateau van de Saltfjell is ter hoogte van de poolcirkel een grote steenman met een wereldbol neergezet en een nogal commercieel Polarcirkelsenteret gebouwd, met een souvenirwinkel, cafetaria, kleine tentoonstelling en multimediapresentatie.

Wat is de poolcirkel?

De poolcirkels zijn denkbeeldige lijnen op de wereldbol. Je hebt zowel een zuidelijk poolcirkel als een noordelijke poolcirkel. Op de poolcirkel gaat de zon één dag in jaar niet onder en komt ook één dag in het jaar niet op. Hoe noordelijker je boven de lijn je reist hoe langer de zon wel of niet ondergaat (afhankelijk van de winter of zomer). Wanneer je de poolcirkel passeert is de kans zeer klein dat daar ook daarwerkelijk de lijn loopt. De plaats van de poolcirkel veranderd namelijk voortdurend. Omdat de formele markeringen (ijzeren wereldbol) niet steeds verplaatst worden passeer je ongeveer de poolcirkel.

Waar ligt de poolcirkel?

De poolcirkel loopt dwars door het noorden van Noorwegen. Een groot deel van de provincies Nordland, Troms og Finnmark bevinden zich ten noorden van de poolcirkel. De stad Mo i Rana, gelegen in de provincie Nordland, is een bekende plaats die zich net ten zuiden van de poolcirkel bevindt. Andere plaatsen zoals Bodø, Narvik en Tromsø bevinden zich ook in de buurt van de poolcirkel en bieden prachtige mogelijkheden om het noorderlicht en de middernachtzon te ervaren.

Naar de Noordkaap

Veel mensen reizen over de poolcirkel naar de Noordkaap. Deze bestemming aan de Noordelijke IJszee is ook zo’n bijzondere plek. Niet de omgeving of het uitzicht is het meest bijzonder maar de plaats wel.