De Noordkaap is een 307 meter hoge leisteenrots die bijna loodrecht uit de Noordelijke IJzee oprijst. De Noordkaap (Noors: Nordkapp) aan de Barentszee wordt traditioneel beschouwd als het noordelijkste puntje van het Europese continent. De Noordkaap ligt op het eiland Magerøya, dat met een tunnel vanaf het vasteland te bereiken is. Het is gelegen op 71° 10’ 21” NB, in de gemeente Nordkapp nabij Hammerfest, in de provincie Finnmark in Noorwegen. De kaap ligt op 2080 km van de Noordpool. De North Cape dankt zijn naam aan de zeevaarder Richard Chancellor, die in 1653 de noordoostpassage (de Noordoostelijke Doorvaart naar Indië) zocht en bij het zien van deze leisteenrots dacht dat hij er al was. Een paar eeuwen later kwam men achter het feit dat ‘Knivskjellodden’, een dorpje 1,5 km verderop, het noordelijkste punt is.

Niet het noordelijkste punt

De Noordkaap is dus niet het noordelijkste punt van Europa. De eilandengroep Frans Jozefland dat op ca 600 km ten noorden van de Noordkaap ligt, behoort ook tot Europa. De Noordkaap is evenmin het noordelijkste punt van het Europese vasteland in ruime zin (inclusief de kusteilanden), maar Knivskjelodden dat zo’n anderhalve kilometer noordelijker is gelegen. Dit ligt op 71° 11’ 48” NB. Wanneer je daarheen wilt wandelen dan is dit te bereiken vanaf de E69. De tocht is 8km en kost 2 á 3 uur. Met een beetje geluk is de zon en de Noordkaap te zien.

Kinnarodden

Het noordelijkste punt van het vasteland van Europa in enge zin (zonder eilanden) is het iets oostelijker gelegen Kinnarodden. Het noordelijkste punt van heel Europa is Kaap Fligely op Frans Jozefland. Op 25 december 1943 vond er in de nabijheid van de Noordkaap een zeeslag plaats waarbij het slagschip de Scharnhorst tot zinken werd gebracht. Van de 1934 opvarenden overleefden slechts 36 man de catastrofe.

Noordkaaphal

Omdat de Noordkaaphal zich in een landschappelijk beschermd gebied bevindt werd het drie verdiepingen tellend gebouw in de rots uitgehouwen. In het erg toeristisch geheel bevinden zich een winkel, enkele restaurants en een bioscoop. De oude Noordkaaphal is allang afgebroken. Daarvoor is dus het het nieuwe Noordkaapcentrum voor in de plaats gekomen. Tijdens de winterperiode mogen plaatselijke toeristenbussen onder begeleiding van sneeuwruimers het laatste gedeelte van de weg van Honningsvåg naar de Noordkaap afleggen. Het is ook mogelijk om er met eigen vervoer te komen, alleen moet hier een vergunning voor worden aangevraagd. Ook dan kan men hier alleen komen onder begeleiding.
Hoewel de Noordkaap niet de noordelijkste plaats is blijft de Noord Kaap erg noordelijk. Door de eeuwen heen is de Noord Kaap altijd een mystieke plaats geweest. Tijdens de WO II was het een strategisch punt waar in 1943 een zware zeeslag is geleverd. Na deze tijdelijke onrust is de plek weer verworden tot een bron van stilte. Op de berg vind je echter wel een aantal gelegenheden waar je wat kunt drinken, wandelen en zelfs een bioscoop. Reizen naar de Noord Kaap betekent een mooie route door de natuur. Je kunt het best reizen vanaf Oslo met auto of camper.

Middernachtzon

De middernachtzon schijnt hier, op 71° 10’ 21”, van 14 mei tot 29 juli. Dat wil overigens niet zeggen dat de zon ook altijd te zien is. Volgens de statistieken ziet maximaal 10 procent van de bezoekers de bloedrode middernachtzon. De zon bereikt om 23.21 uur (0.23 zomertijd) haar laagste stand. De zon is het mooist in en mei en eind juli. Dan lijkt de zon bijna het water aan te raken en is het vuurrood.

Populair

noordelijkste stad noorwegen
noordelijkste stad
noordelijke punt
noordelijke stad
meest noordelijke punt