Noorwegen is een populaire vakantiebestemming, zeker bij natuurliefhebbers. Het land heeft niet alleen prachtige natuurgebieden, maar laat je ook kennis maken met een bijzonder natuurverschijnsel. In Noorwegen kun je namelijk ook het Noorderlicht zien. In dit artikel lees je meer over het Noorderlicht. Zo lees je wat dit precies voor verschijnsel is, maar ook waar je het licht kunt zien en wanneer je het Noorderlicht kunt bewonderen. Wil je een Noorderlicht vakantie organiseren, dan vind je op deze pagina alle relevante informatie voor deze reis. Vanuit de stad Tromso is het Noorderlicht goed te bewonderen.

Het Noorderlicht: een korte introductie

Velen weten wel hoe het Noorderlicht eruit ziet, maar begrijpen niet precies hoe dit verschijnsel kan ontstaan. Wij geven je hier graag wat meer uitleg over, voor we je vertellen waar en wanneer je het Noorderlicht kunt zien. De zon stuurt continu elektrisch geladen deeltjes de ruimte in. Dit gebeurt met een snelheid van maar liefst 250 tot 2500 kilometer per seconde. Een klein deel van deze elektrisch geladen deeltjes bereikt de aarde. Botsten de deeltjes met stikstofmoleculen en zuurstofatomen in de atmosfeer van de aarde, dan ontstaan er lichtdeeltjes. Zijn er genoeg botsingen tussen de deeltjes, de stikstofmoleculen en de zuurstofatomen, dan zie je aan de nachtzijde van de aarde een bijzonder licht. Dit licht wordt ook wel het Noorderlicht genoemd. De geladen deeltjes die de lange reis naar de aarde weten te maken, komen voornamelijk in de buurt van de poolstreken terecht. Dit betekent dat de deeltjes hier botsen met stikstofmoleculen en zuurstofatomen en je hier het Noorderlicht kunt zien. Omdat je het Noorderlicht voornamelijk ziet in de poolstreken, wordt het bijzondere licht ook wel ‘poollicht’ genoemd. Het poollicht op de Zuidpool heet ‘Zuiderlicht’ en het poollicht op de Noordpool heet ‘Noorderlicht’.

Waar kun je het Noorderlicht Noorwegen zien?

Als je je ten noorden van de Poolcirkel bevindt, kun je het Noorderlicht zien. Dit betekent dat je ook naar Noorwegen kunt reizen om dit bijzondere licht een keer met eigen ogen te zien, aangezien een deel van dit land ook ten noorden van de Poolcirkel ligt. Twee populaire plaatsen in dit land om het Noorderlicht te bewonderen, zijn Tromsø en de Lofoten. In Tromsø en de Lofoten zie je het licht niet alleen erg goed, maar is het bovendien prettig vertoeven. Er zijn in deze plaatsen bijvoorbeeld diverse goede hotels en restaurants te vinden. Ook zijn er speciale plekken ingericht om het Noorderlicht te bekijken. Dit zijn plekken met een goed uitzicht op dit bijzondere lichtverschijnsel. Heb je al een vakantie geboekt en ga je niet naar Tromsø of Lofoten? Maak je dan geen zorgen, want ook in andere plaatsen boven de Poolcirkel kun je het Noorderlicht zien. Bovenstaande steden zijn simpelweg erg populair onder toeristen, maar het zijn zeker niet de enige steden waar je het licht kunt zien. Ga je naar een stad ten noorden van de Poolcirkel en ben je hier onder de juiste weersomstandigheden, dan kun je ook het Noorderlicht bewonderen.

Wanneer kun je het Noorderlicht zien?

Je ziet het Noorderlicht Noorwegen op koude en heldere winteravonden. Verder is het belangrijk dat het donker is, want in een donkere omgeving kun je het licht simpelweg het beste zien. Daarom kun je het beste naar het Noorderlicht gaan kijken tussen 18:00 uur en 01:00 uur. Ga naar een omgeving met niet te veel omgevingslicht (bijvoorbeeld van huizen, lantaarnpalen en dergelijke) en je ziet het licht het best. In sommige steden en dorpen is er een speciale omgeving ingericht voor het bewonderen van het Noorderlicht. Dit is een donkere en open omgeving, bijvoorbeeld een groot veld.

Alleen in de late herfst, de winter en de vroege lente heb je de perfecte omstandigheden om het Noorderlicht te zien. Dit betekent dat je jouw vakantie het beste tussen 21 september en 21 maart kunt boeken, als je het Noorderlicht Noorwegen wil kunnen zien tijdens je reis. Hoe later je gaat, hoe langer het licht blijft. Dit betekent dat als je in maart op reis gaat om het Noorderlicht te zien, je wat langer moet wachten voor je het lichtverschijnsel inderdaad kunt bewonderen. Rond 18:00 uur zal het in de lente nog te licht zijn om het Noorderlicht te bewonderen.

Let op: in de herfst is het koud genoeg om het Noorderlicht te zien, maar is het niet altijd helder. Als het bewolkt is, kun je het licht niet goed zien. Daarom raden wij je aan in de winter naar het Noorderlicht te gaan kijken. In de winter is het namelijk over het algemeen helder en dit betekent dat je het licht goed kunt zien.

Wanneer je ook op vakantie gaat, je hebt nooit de garantie dat je het Noorderlicht ziet. Je moet dus ook een beetje geluk hebben als je eenmaal op Noorderlicht vakantie bent. Toch is het zeker de moeite waard om te proberen het licht te zien, want het Noorderlicht is simpelweg prachtig.

Populair