Wanneer je in het noorden van Noorwegen verblijft is het mogelijk om tijdens een excursie naar orka’s en walvissen te kijken. Op meerdere plaatsen worden excursies aangeboden gericht op walvissen spotten. Overigens is het zo dat de excursies naar de orka’s niet het gehele jaar aangeboden worden. De dieren verblijven niet het hele jaar in dezelfde gebieden. Een walvissafari Noorwegen zal je niet snel vergeten.

Orka’s in Noorwegen

De periode van half oktober tot half januari is de beste tijd voor orka-excursies. Met name in de Tysfjord, het diepste fjord van Noord-Noorwegen is dat goed mogelijk. In deze periode komen de orka’s zich volvreten met haring. De orka is een tandwalvis van de dolfijnenfamilie. Het vrouwtje kan 7,5 meter worden en een mannetje wel 9 meter. De driehoekige vin van orka’s zijn vooral bij het mannetje zeer krachtig. Orka’s zijn snel, wendbaar en vraatzuchtig. Orka’s eten vis maar ook andere zeezoogdieren zoals jonge walvissen en zeehonden. De grootste kans om orka’s te zien is wanneer je op safari gaat van Tysfjorden, Tromsø, Narvik of de Lofoten.

Walvissen in Noorwegen

Bij het eiland Andoya kunt u meegaan op excursies naar zeehonden, orka’s en gigantische potvissen (deze soort walvissen kom je het meest tegen in Noorwegen). Elke zomer verlaten mannelijke potvissen hun families op het zuidelijk halfrond en begeven zich noordwaarts naar de wateren voor de kust van Noord-Noorwegen. Voor de eilanden van Vesteralen jagen ze op vis en pijlinktvis. Bij goed weer kunt u vanuit Andenes en Tysfjord meegaan op een walvisexcursie, een tocht van 6-8 uur. Tijdens z’n tocht wordt de garantie gegeven dat u oog in oog komt te staan met deze reuzen van de zee. Deze potvissen kunnen wel 20 meter worden. Met een beetje geluk kunt u ook bultruggen, dwergvinvissen, vinvissen, orka’s en dolfijnen zien.

Zeehonden en vogels spotten

Naast walvisexcursies en excursies naar orka’s worden er ook allerlei zeehonden- en vogelexcursies georganiseerd. Zo kan je in Noorwegen ook papegaaienduikers bekijken. Dit kan goed bij Bleik en op het eiland Runde. In het noorden kan je op de rotskust vinden maar meestal moet je naar wat meer afgelegen plaatsen om de papegaaienduikers te spotten.