De Lofoten in Noorwegen

De Lofoten in Noorwegen zijn wat mij betreft de mooiste reisbestemming tot nu toe geweest. Een Lofoten vakantie levert zeker een unieke ervaring op. De Lofoten is een eilandengroep ten noorden van de poolcirkel. De bevolking leefde oorspronkelijk van de visserij. Vandaag de dag is het toerisme een belangrijke bron van inkomsten. Karakteristiek aan de Lofoten is dat de bergen hier extreem steil zijn. Hoewel de eilanden maar een paar km breed zijn vind je op de Lofoten bergen van ruim 1000 meter. Sommige eilanden bestaan uit één enkele berg. Dit levert een geweldig mooie omgeving op.

lofoten_1

De eilanden van de Lofoten

Op ongeveer 80 eilanden van de Lofoten wonen mensen. De meeste zijn relatief klein. De belangrijkste eilanden van de Lofoten zijn: Austvågøy,Vestvågøy, Flakstadøya, Moskenessøya, Værøy en Røst. De meeste eilanden zijn via de E10 met de auto bereikbaar. Door de goede verbinding voelen de verschillende eilanden als een geheel aan. Dat geldt niet voor Værøy en Røst. Deze liggen ten zuiden van de andere eilanden en zijn met een veerpont bereikbaar.

Lofoten in de winter en de zomer

De Lofoten zijn heel goed in zowel de winter en de zomer te bezoeken. In de beiden seizoenen heb je een andere maar wel bijzonder ervaring. In de winter heb je een goede mogelijkheid om het noorderlicht te zien. Tussen september en half april is het noorderlicht te zien. In de zomer krijg je te maken met het verschijnsel van de middernachtzon. Tussen eind mei en half juli gaat de zon namelijk niet onder.

Vissersdorpen

De Lofoten bestaan uit eilanden met bergen die op een imposante manier uit de zee reizen. Tussen deze bergen zijn talrijke vissersdorpen genesteld. Belangrijke vissersdorpen zijn Reine, Leknes, Svolvaer, Nusfjord en natuurlijk het schilderachtige Henningsvaer en Kabelvag.

lofoten_2

Dieren

Op de Lofoten zijn ook veel dieren te vinden. Er leven enorme vogelkolonies, waaronder de papegaaiduiker. Verder zijn er zeehonden, walvissen, orka’s en dolfijnen te zien (dit ligt wel aan het seizoen). Hoewel de eilanden veel bezocht worden door toeristen is het er betrekkelijk stil en rustig. Ten zuidwesten van het bewoonde eiland Røstlandet bevind zich een interessant gebied voor vogelliefhebbers. Hier huist ongeveer een kwart van de zeevogelpopulatie van Noorwegen. In 1992 is er een meting gedaan en kwam men tot een schatting van zo’n 2,5 miljoen volwassen vogels. Tijdens de zomer zijn er dagelijks boottochten naar de kolonies zeevogels.

lofoten_3

Reizen naar de Lofoten

De Lofoten zijn goed te bereiken. Wanneer je alleen naar deze bestemming reist dan is het heel goed mogelijk om te gaan vliegen. Het is heel goed mogelijk om met het vliegtuig naar de Lofoten te reizen. Er zijn dagelijks mogelijkheden om te vliegen tussen Bodø en Røst. In de meeste gevallen reis je via een grote stad in Noorwegen naar Bodø. Vandaar kan je vliegen naar Svolvaer of Leknes. Je kan ook in Bodo een auto huren en gebruik maken van de veerpont naar Moskenes of via het Noorden geheel met auto naar de Lofoten te rijden.

Met de auto naar de Lofoten is ook heel goed mogelijk. Het is uiteraard een lange reis maar naar mijn mening echt de moeite waard. De reis door Noorwegen richting het Noorden is een geweldige belevenis. Je moet er wat tijd voor uitrekken maar het is de moeite waard.

Het is ook mogelijk om met de trein en de bus te reizen. Tussen Trondheim en Bodø rijdt de trein over The Nordland Railway. Het is een reis van ongeveer 10 uur. Wanneer je direct naar Bodø reist is dit een goede en mooie manier van reizen. Wanneer je onderweg uit de trein wilt om bepaalde plekken te bekijken dan vraag dat wel een goede voorbereiding. Het netwerk van de bussen is niet zo goed als in het zuiden en afstanden om te lopen zijn groot.

Hoe je ook in Bodø terecht komt, is dat wel de plaats waar je moet zijn voor de bootvertocht naar De Lofoten. Er zijn bootovertochten tussen Bodø, Værøy en Moskenes. De directe overgang van Bodø naar Røst neemt met de boot ongeveer 4,5 uur in beslag.

Met de Hurtigruten op vakantie

Een hele bijzonder manier om een Lofoten vakantie te beleven is via een cruise met de Hurtigruten. Dagelijks varen er verschillende schepen heen en weer langs de imponerende kust van Noorwegen. Het is een speciale manier om op deze manier naar deze geweldige eilanden te reizen en te combineren met prachtige andere bestemmingen.

Populair

2018-11-01T15:01:18+01:00