De stad Bergen Noorwegen is de poort naar de Noorse fjorden. Het is de tweede grootste stad van het land en is gelegen aan de zee terwijl de bergen rondom zorgen voor een uniek decor. Een Bergen stedentrip of als onderdeel van je vakantie is een goede optie. Heel wat reizigers bezoeken de stad ieder jaar om er zijn levendige geschiedenis te ontdekken vooraleer ze verder reizen naar de prachtige fjorden van Noorwegen.

Algemene info over de stad

Naar Noorse normen, is Bergen een grote stad maar dan met de charme van een klein dorp. De vriendelijke bevolking die er leeft is trots op hun geschiedenis en hun culturele tradities. De merendeel zijn dan ook erg blij als ze een reiziger kunnen doorverwijzen naar hun favoriete bezienswaardigheid, bar of restaurant. Zowat tien procent van de bevolking van Bergen Noorwegen zij studenten wat een jeugdige sfeer aan de stad toevoegt. Met het rijke aanbod aan musea, kunstgalerijen, culturele evenementen en de heerlijke restaurants zorgen ervoor dat dit een erg levendige stad is. Bergen Noorwegen werd zo’n 900 jaar geleden gesticht en heeft zijn oorsprong van de tijd van de Vikingen. Gedurende enkele eeuwen stond Bergen bekend als het handelscentrum tussen Noorwegen en de rest van Europa. Bruyggen is daar nog het meest duidelijke overblijfsel van en is vandaag de thuis van heel wat restaurants, cafés, winkeltjes en historische musea. Wanneer je reist naar Noorwegen Bergen is een niet te missen stop. Zijn ligging tussen de bergen en de zee verklaren de populariteit van de stad. Daarnaast zijn er ook heel wat internationale evenementen die hier plaatsvinden, zoals het Bergen International Festival, en is het de toegangspoort tot de Noorse fjorden.

Belangrijkste bezienswaardigheden

Een bezoek aan Bergen is een must tijdens je rondreis in Noorwegen. Niet alleen omdat het de toegangspoort tot de Noorse fjorden is, maar ook om de vele bezienswaardigheden in de stad zelf.

Bergenhus

Het Bergenhus was ooit het belangrijkste gebouw van het land, maar tegenwoordig is het nog steeds de belangrijkste toeristische attractie van Bergen. Het Bergenhus is een vestig die dienst heeft gedaan als koninklijk hof. Het bestaat uit de overblijfselen van de eerste kathedraal van de stad, de voormalige koninklijke residenties en een zestiende-eeuwse vestingstoren.

Bryggen

Bryggen is het gebied waar de geschilderde koopmanshuizen aan de haven zijn gelegen. Deze dateren nog uit de Hanzeperiode en staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Wie meer wil te weten komen over deze periode kan het Hanseatic Museum bezoeken. Het Bruggens museum biedt dan weer informatie over het dagelijkse leven in Bryggen gedurende de twaalfde en dertiende eeuw.

Fløibanen

De kabelbaan Fløibanen brengt je in slechts een paar minuten van het centrum van de stad naar de top van de berg Fløien, op zo’n 320 meter hoogte. vanaf hier krijg je een panoramisch zicht op de zee, de fjorden en Bergen zelf.

De vismarkt

De vismarkt van Bergen kent een lange geschiedenis van vishandel. Tegenwoordig wordt de vismarkt gedomineerd door souvenirwinkeltjes en kraampjes die vis verkopen. De vissers brengen hun vangst echter niet meer rechtstreeks aan de vismarkt, maar je kan er wel nog steeds makreel, walvis of zalm vinden.

Gamble Bergen

Gamble Bergen is een openluchtmuseum bestaande uit tientallen houten huizen die het leven in de achttiende en negentiende eeuw schetsen. Naast de vele huizen, vind je er ook winkels en werkplaatsen zoals deze waren in die periode.

De Noorse fjorden

Op een korte afstand van de stad Bergen, vind je tegelijk ook enkele prachtige fjorden van Noorwegen. Het Hardangerfjord is het grootste fjrd tussen Haugesund en Bergen en leidt de bergen in, terwijl het Sognefjord het langste fjord is in de buurt van Bergen. Het is beroemd omwille van diverse redenen waaronder de Flam Railway en de Borgund staafkerk.

Reizen naar Bergen

Reizen naar Noorwegen Bergen is erg makkelijk. Heel wat reizigers kiezen ervoor om meteen te vliegen Bergen Noorwegen gezien de stad over zijn eigen luchthaven beschikt. Wie zijn reis doorheen het land is gestart in Oslo, kan tevens ook makkelijk Bergen bereiken met de trein, bus of met een eigen (huur)wagen. Daarnaast is het ook een belangrijke aanlegplaats voor cruiseschepen op hun weg naar de Noordkaap.

Met het vliegtuig

Vliegen Bergen Noorwegen kan rechtstreeks vanuit de meeste Europese luchthavens. Vanuit de luchthaven kan je makkelijk het centrum bereiken met de Airport bussen die zo’n 100 NOK kosten. Het is de snelste en goedkoopste manier om het centrum van Bergen en zijn bezienswaardigheden te bereiken.

Met de trein

Vanuit de Noorse hoofdstad Oslo kan je de Flam railway nemen, een treinreis die tot de mooiste ter wereld behoort en daarom een echte aanrader is. Er vertrekken zo’n tien reizen per dag in het hoogseizoen. een ticket voor de Flam Railway kost zo’n 550 NOK (heen en terug) of 390 NOK (enkel).

Met de auto

Wie met de auto door Noorwegen reist, zal merken dat het een ideale bestemming is voor een road trip. Tijdens deze rondreis zal je merken dat Bergen een niet te missen tussenstop is, gezien alle wegen hier naar toe leiden. Bergen is dan ook de uitvalbasis voor de bergen, watervallen en de Noorse fjorden zoals het Hardangerfjord, het Sognefjord en het Lysefjord.

Met een cruise

Noorwegen is een van de populairste reisbestemmingen met een cruise. Een cruise langs de Noorse kustlijn richting de Noordkaap laat je dan ook toe om alle hoogtepunten van het land te zien. Bergen is hierin een vaak gemaakte tussenstop. Uiteraard moet ook de Hurtigruten hier genoemd worden. Juist vanuit Bergen kan je goed vertrekken of aankomen.

Verblijven in Bergen

Wie enkele dagen verblijft in Bergen, kan overnachten in een van de vele hotels Bergen Noorwegen. Buiten het zomerseizoen is het niet zo moeilijk om aan een hotelkamer te geraken, maar het kan vrij duren uitvallen als je ter plaatse nog een accommodatie moet zoeken. In het zomerseizoen (van mei tot september) boek je je hotels Bergen Noorwegen beter ruim op voorhand om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan. Naast de duurdere hotels, heb je ook de mogelijk om te overnachten in een budget hostel of campings.

Populair