De Jostedalbreen is de grootste op het Europese vasteland: 486 vierkante km. Hij is tussen de 2500 en 5000 jaar oud. Het nationaal park is 1230 vierkante km groot en is sinds 1991 beschermd natuurgebied. De Jostedalbreen is eigenlijk een enorm glestjergebied die je op verschillende manieren kan benaderen. Er zijn verschillende plaatsen waar je gletsjertongen kan benaderen en bekijken. Eén van deze plaatsen is de Bergsetbreen. Het is een prachtig afwisselend gebied met groen, water en de kale uitgesleten gletsjeromgeving. De Bergsetbreen wordt gezien als één van de meest mooie en indrukwekkende mogelijkheden om een gletsjerarm te bewonderen.

bergsetbreen

De wandeling start vanaf de parkeerplaats over een tractorpad richting de gemarkeerde route.

De wandeling

De Bergsetbreen is alleen wandeld te benaderen. Over de wandeling doe je ongeveer een uur. Je kan niet zoals bij de Nigardsbreen een deel van de route per boot afleggen. Tegelijkertijd is de wandeling wel iets eenvoudiger. De wandeling is geschikt voor kinderen. Vanaf de parkeerplaats is 5 tot 10 min lopen (gewoon de weg richting de gletsjer volgen) tot je het daadwerkelijk pad naar de gletsjer kan belopen. De route is goed gemarkeerd. Wel is het zo dat er verschillende paden zijn die allemaal naar de gletsjer leiden. Het pad gaat over allerlei watertjes en stroompjes die in de meeste gevallen met een brug goed te passeren zijn. Op de natte stukken liggen loopplanken. De moeilijkheidsgraad van de wandeling is sterk afhankelijk van de weersomstandigheden. Het laatste deel gaat de wandeling over stenen maar blijft goed te doen. Op een gegeven moment kom je waarschuwingsborden tegen. Het is vanaf dat punt verboden om verder te gaan. Na deze borden is het extreem gevaarlijk door de grote kans op vallende stenen en ijs.

bergsetbreen

Het pad richting richting de gletsjertong loopt langs een snelstromende rivier. De combinatie tussen water, het groen en de kale bergen met ijs is prachtig.bergsetbreen