De Sognefjellet is de hoogste bergweg in Noord-Europa. De weg is 108 kilometer lang en het hoogste punt ligt op 1434 meter. De weg loopt door een prachtig landschap en dat is ook de reden dat hij bekroond is de titel Nationaal-Toeristische Route.


Wanneer je vanaf Sognedal komt rijdt je eerst door de vruchtbare landbouwgebieden die aan het einde van het Sognefjord te vinden zijn. Daarna stijg je naar het dak van Noorwegen. De Jotunheimen zorgen voor een geweldig omgeving. Op een gegeven moment rij je over een weg waar je alleen omgeven wordt door de besneeuwde bergtoppen. Een geweldige belevenis.

Overnachten

Wanneer je Sognefjellet passeert kom je een aantal traditionele gelegenheden om te eten en/of te overnachten tegen:

Turtagrø Berghotel: Je kan terecht in het Turtagrø Berghotel. Dit is een mooi en traditioneel berghotel dat al in 1888 geopend is. Het staat op een bijzondere plaats met zicht op de Hurrange bergformatie. Het is mogelijk om vanuit het hotel tochten te ondernemen (ook met gids).
Røisheim Hotel: Dit hotel staat in het mooie Bøverdal bestaat uit 14 goed bewaard gebleven gebouwen, de meeste dateren uit de 18e eeuw. Het hotel is helemaal gerestaureerd en staan in een fantastisch berglandschap.
Elvester Hotel: Een prima gelegenheid om te gaan eten. Het menu gaat voor gezond en dat vertaalt zich in verse en locale ingrediënten.
Fossheim Turist Hotel: Dit hotel staat bekend om de goede keuken. Het menu wordt bepaald door Noorse traditionele eten. De chefkok behoort tot de beste koks van Noorwegen.

De Jotunheimen

Het (oud)Noorse woord Jotunheimen betekent ‘Huis van de Reuzen’ – en daar is een goede reden voor. Het gaat om een bergachtige streek van ruwweg 3.500 vierkante kilometer in het zuiden van Noorwegen en vormt een onderdeel van de lange Scandinavische bergrug. De 29 hoogste bergen van Noorwegen liggen allen in de Jotunheimen, met inbegrip van de allerhoogste – Galdhøpiggen (2.469 meter boven zeeniveau).