De staafkerk van Urnes, gelegen in Noorwegen, is een bewijs van de schoonheid van middeleeuwse architectuur. Dit ongelooflijke gebouw, gebouwd in 1130, is sinds de bouw grotendeels ongewijzigd gebleven en staat nu op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Laten we deze unieke structuur eens nader bekijken en ontdekken wat hem zo speciaal maakt.

Een overzicht van de staafkerk van Urnes

De staafkerk van Urnes wordt beschouwd als een van de oudste kerken in Noorwegen. Het werd gebouwd in de 12e eeuw, toen er in heel Scandinavië veel soortgelijke constructies werden gebouwd. Deze specifieke kerk is gebouwd door lokale ambachtslieden, die voor de constructie hout uit nabijgelegen bossen gebruikten. De kerk is vernoemd naar de kenmerkende houten kolommen, de zogenaamde “duigstokken”, die de structuur van het gebouw ondersteunen.

De buitenkant van de staafkerk van Urnes bestaat uit verschillende elementen, waaronder een gewelfde ingang en vier hoge torens met kegelvormige daken. Het interieur is voorzien van een opvallende verzameling reliëfsnijwerk met verschillende scènes uit de oude Noorse mythologie en christelijke symbolen zoals kruisen en engelen. Men denkt dat deze gravures dateren van rond 1150 na Christus, waardoor ze tot de oudste bewaard gebleven voorbeelden van middeleeuwse kunst behoren.

Wat maakt dit gebouw bijzonder?

De staafkerk van Urnes valt op door zijn leeftijd en unieke ontwerp; het heeft echter ook een grote historische betekenis, aangezien wordt aangenomen dat het op een eerdere heidense plek is gebouwd. Bovendien was het een van de weinige kerken in Noorwegen die de verwoesting tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefde vanwege de afgelegen ligging diep in een bosrijk gebied nabij het Fjordstranden-meer. Als zodanig biedt dit ongelooflijke gebouw ons een inzicht van onschatbare waarde in de middeleeuwse Scandinavische architectuur en cultuur.

De staafkerk van Urnes is een ongelooflijk voorbeeld van middeleeuwse Scandinavische architectuur die grotendeels onveranderd is gebleven sinds de bouw meer dan 800 jaar geleden! De verbluffende buitenkant heeft vier hoge torens met kegelvormige daken, terwijl je binnen ingewikkelde reliëfsnijwerken kunt vinden met scènes uit de Noorse mythologie en het christendom. Bovendien is het van groot historisch belang vanwege de mogelijke connectie met oude heidense locaties en het feit dat het overleefde tijdens bombardementen in Noorwegen tijdens de Tweede Wereldoorlog – waardoor het echt uniek is!