Heb je je ooit afgevraagd welke taal er in Noorwegen wordt gesproken? Dan bent u bij ons aan het juiste adres! Noors is een Noord-Germaanse taal die behoort tot de Indo-Europese talenfamilie. Het heeft twee officiële geschreven vormen, Bokmål en Nynorsk, en ongeveer vijf miljoen mensen spreken het als hun moedertaal. Laten we deze fascinerende taal eens nader bekijken.

Bokmål vs Nynorsk

De twee officiële geschreven vormen van Noors zijn Bokmål en Nynorsk. De eerste wordt op grotere schaal gebruikt dan de laatste, maar beide worden erkend als officiële literaire normen. Het belangrijkste verschil tussen hen is hun vocabulaire. Bokmål bevat meer woorden die zijn ontleend aan het Deens en Duits dan Nynorsk, terwijl Nynorsk meer woorden bevat die zijn ontleend aan het Oudnoors en dialecten die voorkomen op het platteland van Noorwegen.

Een nadere blik op de Noorse grammatica

De Noorse grammatica heeft enkele overeenkomsten met andere Germaanse talen zoals Zweeds, Deens en Engels. Net als Engelssprekenden gebruiken Noren bijvoorbeeld bijvoeglijke naamwoorden na het zelfstandig naamwoord dat ze wijzigen – niet ervoor zoals Frans- of Spaanstaligen doen – en ze gebruiken werkwoordvervoegingen voor tijden zoals present perfect of past simple. Er zijn echter ook opvallende verschillen! Alle zelfstandige naamwoorden (inclusief eigennamen) hebben bijvoorbeeld geslachten in het Noors en werkwoorden moeten zowel qua geslacht als qua aantal overeenkomen met hun onderwerp. Bovendien hebben bezittelijke voornaamwoorden drie verschillende verbuigingen, afhankelijk van het geslacht van de bezitter en of ze het over zichzelf of over iemand anders hebben. Ten slotte bevatten Noorse zinnen vaak zinnen die de houding van de spreker aangeven ten opzichte van wat hij zegt; deze zinnen kunnen de betekenis veranderen, zelfs als er geen nieuwe informatie aan een zin wordt toegevoegd!

Het leren van een nieuwe taal kan intimiderend zijn, maar laat dat je er niet van weerhouden om Noors eens te proberen! Met zijn complexe grammaticaregels en toch verrassend eenvoudige woordenschatstructuur (als je eenmaal leert hoe je het moet uitspreken), zal het zeker een interessante reis worden! Maar het allerbelangrijkste: veel plezier! Het leren van een nieuwe taal zou leuk moeten zijn – vergeet dus niet te genieten op weg naar het vloeiend Noors leren spreken!