In Noorwegen hebben de meeste huizen een vlaggenstok en een bijpassende vlag. Bij het minste of geringste wordt de vlag uitgestoken. De huidige nationale vlag van Noorwegen werd in 1898 in gebruik genomen. Dat was overigens niet het jaar waarop de vlag is ontworpen. Dat gebeurde in 1821 door Fredrik Meltzer. De vlag van Noorwegen is rood met daarop een donkerblauw kruis afgebeeld. Het kruis heeft witte randen.

Ontwerper vlag Noorwegen

Fredrik Meltzer (1779-1855), de ontwerper van de vlag, koos een Scandinavisch Kruis, zoals in de Deense en Zweedse vlag. Dit kruis is een symbool van het christendom. De kleuren rood, wit en blauw werden gekozen om de democratie te symboliseren. In zijn ontwerp gebruikte Meltzer ook de rode en witte vlag van Denemarken, die tot 1814 ook de Noorse vlag was geweest (zie verder). Het blauwe kruis kan een verwijzing zijn naar de blauwe kleur van de Zweedse vlag. Een andere interpretatie van de kleuren komt tot uiting in het lied Norge i rødt, hvitt og blått, dat jaarlijks wordt gespeeld op 17 mei, de dag van de Grondwet. Hier worden de kleuren vergeleken met elementen uit de Noorse natuur en samenleving: het wit met de bast van een berk en met sneeuw, het blauw met gletsjers en grasklokjes en het rood met de avondzon en de liefde.

Officieële maten en kleuren vlag Noorwegen

Bij de civiele vlag is de verhouding tussen de hoogte (breedte) en de lengte 8:11 (16:22), bij de staatsvlag is dat 16:27. De rode kleur van de vlag is (in de Pantonecodering) PMS 032 U, de blauwe PMS 281 U. Dit benadert de RGB-waarden #EF2B2D (rood) en #002868 (blauw).