De Oslofjord is de 107 km lange fjord in het zuidoosten van Noorwegen, de vijfde grootste fjord van het land.. De Oslofjord loopt in noord-zuidrichting van de monding in het Skagerrak. Wanneer je naar de grootte kijkt is de Oslofjord het vijfde fjord van Noorwegen. Wanneer je met de boot naar Oslo gaat dan vaar je laatste uren voor aankomst door het Oslofjord. Iedere keer is dat weer een belevenis.

Camping en vakantiehuizen rondom de Oslofjord

Er zijn rondom de Oslofjord heel veel camping, vakantiehuizen en hutten te vinden. Ook om spontaan ergens neer te strijken is heel goed mogelijk. Op deze manier is de omgeving van Oslo heel geschikt om één of meerdere nachten te blijven voor je verder reist naar het noorden van Noorwegen.

Recreatie op en rondom de Oslofjord

De Oslofjord is één van de populairste recreatiegebieden rond Oslo, zeker in de zomer. Er zijn prachtige stranden en je kunt er heerlijk zwemmen of aan watersport doen. Erg populaire stranden zijn Huk en Paradisbukta. Op de fjord varen ook veel bootjes: kano’s, kajaks en zeilbootjes. Vissers kunnen hun pret er ook niet op. In de Oslofjord liggen een hoop eilandjes, waarvan er velen zeker een bezoek waard zijn omwille van de prachtige natuur.

De Oslofjord in het verleden

De Oslofjord is al vanaf de steentijd bewoond geweest. Dit is niet vreemd want met zijn talrijke havens, zijarmen en aftakkingen bood het gebied rond de Oslofjord al in de ijzertijd gunstige ligging voor voorzien in de eerste levensbehoeften. Vroege sporen van menselijke nederzettingen gaan terug tot in de jonge steentijd. In de overgang van de Vikingtijd naar de vroege Middeleeuwen, rond het jaar 1000, begonnen marktplaatsen en groepen boerderijen zich tot steden te ontwikkelen. Door de stijging van het land ligt het zeeniveau nu vier meter lager dan toen, zodat veel van deze plaatsen nu een paar kilometer van de huidige oever van de Oslofjord liggen.

De Oslofjord en economie

Naast de toevoer van de toeristen speelt de Oslofjord ook een belangrijke rol in de economie van Noorwgen. Tegenwoordig is de regio rond de Oslofjord het dichtstbevolkte gedeelte van Noorwegen. Ongeveer 40% van de bevolking van het land kan de Oslofjord binnen een uur met de auto bereiken. Ook 40% van de werkgelegenheid bevindt zich hier.