De Galdhoppigen is de hoogste berg van Noorwegen en Noord-europa. Met 2469 meter is het eigenlijk niet de hoogste top. De Glittertind is eigenlijk enkele meters hoger allen is de top van deze berg van ijs. Deze berg heeft daarom een officiele hoogte van 2464 meter. De Galdhoppigen is de hoogste berg waarvan de top van rotsgesteente is.

Jotunheimen

De Galdhøpiggen ligt in de Jotunheimen. Dit is een hooggebergte dat bij de eerste indruk aan de Alpen doet denken. Met een oppervlakte van 3500 km2 waarvan 1140 km2 nationaal park is het het hoogste hooggeberchte van Noord-Europa. De naam Jotunheimen betekent ‘huis der reuzen’. De naam komt van studenten die eens een tocht maakten door de Jotunheimen.

Routes naar de top

De Galdhøpiggen is op twee manier te beklimmen. Ten eerste vanaf Juvasshytta. Dit is een luxe berghut met zelfs een camping. De Juvasshytta is bereiken via een tolweg uit Boverdalen. Om de top te bereiken moet je een gletsjer passeren. De meeste wandelaars kiezen ervoor om samen met een gids op weg te gaan. Je gaat dan met een grote groep verbonden met een touw naar de top. De lengte van de klim naar de top is 7 km daar heb je ongeveer 3,5 uur nodig.
De tweede manier is via Spiterstulen. De meeste liefhebbers van klimmen en wandelen raden dit aan. Deze route is wel moeilijker omdat deze steiler is. Ook vanuit Spiterstulen is het mogelijk om de tocht met een gids te doen. Van belang is bij beide mogelijkheden dat je goede kleding meeneemt. Je kan met prachtig weer starten en in een sneeuwstorm op de top belanden. Andersom kan overigens ook. Zoals bij iedere bergwandeling is een goede voorbereiding dus noodzakelijk.

Op de berg

Op de berg heb je bij mooi weer een prachtig panorama van de besneeuwde toppen van de Jotunheimen. Op de top van de berg staat een hut waar zelfs koffie te koop is. In die zin is de berg wel behoorlijk toeristisch. Over het algemeen is het op andere toppen in Noorwegen veel rustiger.
Zelfs zomers is het mogelijk om in de buurt van de Galdhoppigen te skiën. De sneeuw op de gletsjer is altijd goed.

Quality Time wintersport vanaf Groningen Airport