Gryta camping (of Gytri) is een prachtig gelegen en geweldige camping nabij het plaatsje Olden. Hoewel de camping genoeg te bieden heeft, staat maar één ding centraal: de locatie met prachtig uitzicht. Gryta camping is gelegen op een prachtige locatie in een betoverend landschap. Deze omgeving is voor velen één van de mooiste plekken in Noorwegen.

Gryta camping ligt aan het Oldenmeer of Oldenvatnet. Het maakt onderdeel uit van de fjorden van het Nationaal Park Jostedalsbreen. Veel bezoekers van deze camping komen voor de Jostedalsbreen, de grootste gletsjer op het vasteland van Europa. Nabij de camping (ongeveer 10 km) ligt de Brikdalsbreen. Dat is één van de meest populaire uitlopers van de gletsjer. Wanneer je tijd hebt of iets meer rust wil kan je ook kiezen voor de wandeling naar de Brenndalsbreen. Volgens sommige uiteindelijk mooier. 

Bijzondere ervaring

Kenmerkend aan Gryta camping is de gemoedelijkheid en het prachtige uitzicht op het meer en de omringende fjorden. Kamperend ervaar je aan alle kanten de overweldigende natuur. Hoewel Gryta rustig is moet je je wel realiseren dat je op één van de drukste locaties in Noorwegen bent. Er komen namelijk veel toeristen kijken naar adembenemend uitzicht van het fjord en de Briksdalsbreen. Het is niet te vergelijken met andere landen maar in drukke periodes is dit niet een van de meeste gemoedelijke campings van Noorwegen.

Geweldige camping

Het is goed om altijd rekening te houden met wisselend weer in Noorwegen. Het kan ook behoorlijk spoken in dit dal. Wij zijn er twee keer geweest en hebben alle weertypen meegemaakt. Welk weer je ook hebt: het blijft een bijzonder mooie ervaring! Wees je er van bewust dat door de steile hellingen de zon relatief snel weg is (voor Noorse begrippen) en het in het dal dus afkoelt in de avond. Gryta camping is een geweldige camping om de locatie maar heeft ook prima faciliteiten. Er zijn ongeveer 140 plekken. Daarnaast zijn er een 5 hutten te huur voor reizigers zonder tent. Gryta is daarmee een geweldig ruime camping maar in juli en augustus adviseren wij wel om vooraf een plek te reserveren of boeken.

Voorzieningen van Gryta camping

Naast de plaatsen en accommodaties heeft Gryta camping prima voorzieningen:

  • De sanitaire voorzieningen zijn prima in orde met voldoende schone toiletten, douches en goede gelegenheid om te koken.
  • Wifi met goede dekking over de gehele camping
  • Levensmiddelen zijn op de camping beperkt verkrijgbaar. Het is mogelijk om brood te bestellen en je kan ook je koelelementen laten invriezen.
  • Als je durft kan je prima zwemmen in het Oldenmeer. Het strand bestaat uit kiezels. Het water is smeltwater van de gletsjer en dat is goed te merken.

Reizen naar Gryta camping

Vanuit welke richting je ook komt moet je in eerste instantie navigeren richting Olden. Aangekomen in Olden kies je voor weg 724 richting Briksdal. Wanneer je in Olden bent moet je nog even doorrijden. Hou er rekening mee dat de weg soms smal is. Ook kan je afhankelijk van het tijdstip veel tegenliggers tegenkomen. Dat is geen enkel probleem als je er bewust van bent.

Bezienswaardigheden

Gryta camping ligt in de gemeente Olden. Hoewel de meeste bezoekers komen voor de Briksdalsbreen is er veel meer te doen.

Jostedalsbreen

Wanneer je naar Olden op vakantie gaat dan is de kans groot dat je de Briksalsbreen wilt bezichtigen.

Olden

Het plaatsje Olden is niet groot maar het is wel leuk om te stoppen. Noorwegen kent niet veel plaatsen waar je kan shoppen dus als je dat leuk vindt dat heb je hier iets meer mogelijkheden. Olden is namelijk een aanlegplaats voor cruiseschepen. Er is een grote kans dat er een schip voor anker ligt wanneer je Olden passeert. De supermarkten, kledingwinkels en souvenirshops zijn met name op deze toeristen gericht.

Brendalsbreen

Wanneer je naar Olden op vakantie gaat dan is de kans groot dat je de Briksalsbreen wilt bezichtigen.

De kabelbaan van Loen

Het gebied rondom de camping is uitermate geschikt voor mooie wandelingen en fietstochten. In het dorpje Loen (op zo’n vijftien kilometer afstand) brengt een moderne kabelbaan je binnen vijf minuten naar de top van de berg Hoven. Dat zijn vijf minuten fantastische vergezichten. Op de berg zijn bewegwijzerde wandelpaden van verschillende niveaus. Op zoek naar iets spannends? Dan kun je langs de via ferrata op eigen kracht de berg beklimmen. Hiervoor moet je alleen geen hoogtevrees hebben. Een onderdeel van deze klimroute is namelijk de Gjølmunnebruabrug, een hangbrug van maar liefst 120 meter lang.