In Noorwegen spelen tradities een grote rol. Ook tijdens de kerstdagen komen verschillende tradities tevoorschijn. In Noorwegen wordt kerst niet gevierd op 25 maar op 24 december. Zodra de avond invalt en het donker wordt, worden de lichtjes in de bomen ontstoken. Dat is een belangrijk moment waar alle kinderen gespannen naar toe leven.
Familiefeest
Kerst is ook in Noorwegen een echt familiefeest. Er worden cadeaus gegeven en met elkaar gegeten. Dit is het centrale gebeuren. De hele familie probeert bij elkaar te zijn.
De kerstmaaltijd
De kerstmaaltijd is traditioneel: elk jaar wordt hetzelfde gegeten en grote delen van de Noorse bevolking eet precies hetzelfde. Overigens hangt dit wel af van de regio waar je in Noorwegen bent: verschillende regio’s hebben verschillende tradities. Zo wordt er veel ribbe (rib), een soort gehakt, gegeten Daarnaast worst, gekookte aardappels, zuurkool en rode kool.
Ander traditioneel eten zijn bijvoorbeeld visballetjes in bouillon gekookt, gerookte zalm, rendiervlees met een compote van poolbessen.
Bij een traditioneel feestmaal als kerst ontbreekt ook meestal de Gjetost niet. Gjetost een een geitenkaas waarbij de melk bij de bereiden zeer lang gekookt wordt. Daardoor krijgt de uiteindelijke geitenkaas een bruine kleur en wordt de kaas een klein beetje zoet. Volgende de Noorse kenners is de kaas op zijn lekkerst als hij gegeten wordt in een boekweitflensje. Daar moet dan een glas of beker warme wijngrog gedronken worden. Dit is een mengsel van warme wijn met water. Je kunt je voorstellen dat je dit dan moet nuttigen in een warme blokhut terwijl buiten de sneeuw valt.