Het kleine dorpje Loen in Noorwegen ligt aan het einde van het Nordfjord. Loen maakt deel uit van de gemeente Stryn in de prachtige provincie Sogn og Fjordane. Loen ligt zowel aan het fjord als aan het meer Lovatner. Rondom het plaatsje en veel nabij gelegen accomodaties liggen steile bergen. Een bijzonder omgeving om je vakantie door te brengen. Hoewel het eigenlijk overal mooi is in de omgeving zijn er dichtbij of in Loen ook een aantal bijzonder attracties te beleven.

Kjendalsbreen

Veel mensen reizen voor een dag af naar Loen om de Kjendalsbreen te bekijken. Met een boot kan je naar de gletsjer varen. Een niet al te lange wandeling brengt je bij de gletsjertong. Kleed je goed aan want er komt weinig zon op deze plaats en er waait vrijwel altijd een koude wind. Opvallend aan deze plaats is dat de omgeving heel kaal is. Een desolate plek.

Skilift

In 2017 werd een nieuwe skilift geopend. Zowel in de zomer als de winter een bijzonder attractie. De lift is namelijk behoorlijk steil en geeft een geweldig uitzicht over een deel van het Nordfjord. In 5 minuten stijg je van zeeniveau naar 1011 meter op de top van de berg Hoven. Er is een parkeerplaats bij de lift en boven is een uitkijkplatvorm met restaurant. De skilift is overigens niet heel goedkoop. Het kost ongeveer 50 euro per persoon.

Bødalsseter

Bødalsseter is een zomerboerderij gelegen in de bergen. Het is een cluster oude gebouwen. Heel dicht bij de boerderij (10 minuten lopen) bevindt zich een ‘kleine’ uitloper van de machtige Jostedalsbreen. Er zijn ook verschillende andere gletsjers in de buurt zo Bødalsbreen en Tindefjell gletsjer. Niet ver van deze plaats is het mogelijk om de eigenaardige Skålatårnet te beklimmen.

Vloedgolven

Bij het kerkje in Loen kan je lezen hoe twee rampen een belangrijke rol hebben gespeeld in de geschiedenis van Loen. Een groot deel van de vallei van Loen werd verwoest door twee vloedgolven die werden veroorzaakt door een val van een rotsblok in het meer van Loen, Lovatnet, één op 15 januari 1905 en één op 13 september 1936. De golven verwoestten grote delen van de bebouwing van de dalen Nesdal en Bødal. Bij de rampen kwamen in totaal 135 mensen om, 61 in 1905 en 74 in 1936. Na de ramp in 1905 overtuigden de autoriteiten de bewoners ervan om terug te keren, zo’n uitzonderlijke ramp zou zich geen tweede keer voordoen. In 1936 ging dit natuurlijk niet meer op, sindsdien woont er nauwelijks meer iemand. In 1950 is er nogmaals een rotslawine opgetreden, deze keer zonder slachtoffers.