Men gaat er vanuit dat de Lomen Staafkerk dateert uit 1192. In 1750 is de kerk aangepast en uitgebreid omdat het aantal gelovigen sterk toenam. Toen in 1914 de kerk gereed kwam was het regelmatig gebruik van staafkerken in Noorwegen inmiddels sterk afgenomen. Vandaag de dag wordt de kerk alleen nog gebruikt voor huwelijken en diensten in de zomerperiode.

Houten delen van de kerk die teruggaan op de middeleeuwen zijn blootgelegd. Delen van voor de Reformatie zitten nog steeds onder schilderwerk. De kerk zelf is beschermd. Naast de kerk staat ook een klokkentoren die ook beschermd is.

Op de houten onderdelen van en in de kerk staan verschillende inscripties. Op het portaal en op een kist tegen de wand in de kerk staan magische inscripties die vrijwel niet meer te lezen zijn.

Op het altaar staat een sculptuur van het hoofd van Maria. Dit hoofd is waarschijnlijk in het verleden een volledig beeld geweest.. Dit een kopie van het origineel dat te vinden is in het Valders Folk Museum in Fagernes.