Het Lustrafjord is een zijtak van het veel grotere Sognefjord. Het is heel goed mogelijk om rondom het fjord te rijden. De meest gekozen route is weg 55 tussen Sogndal en Skjolden. Veel toeristen maken gebruik van deze route om van de Jotunheimen naar het Sognefjord te reizen of andersom. Het is ook heel mogelijk om aan de andere zijde van het fjord te rijden. Dit is mogelijk door gebruik te maken van de veerverbinding tussen Svolvorn en Urnes.

lustrafjorden

Plaatsen in de omgeving

Rondom de Lustrafjorden liggen verschillende plaatsen. De grotere of belangrijke plaatsen zijn Gaupne, Solvorn, Urnes en Marifjøra. Tussen Solvorn en Urnes is een veerverbinding die het o.a mogelijk maakt om de staafkerk in Urnes en de waterval Feigumfossen te bezoeken.

De Staafkerk in Urnes

De staafkerk te Urnes ligt in het gehucht Ornes (of Urnes), gemeente Luster aan de oostzijde van het Lusterfjord in de provincie Sogn og Fjordane te Noorwegen. Ze werd gebouwd tussen 1130 en 1150 en staat in Noorwegen ook wel bekend als de koningin der kerken. Behalve dat de staafkerken de oudste houten gebouwen van Noorwegen zijn, zijn ze de oudste houten christelijke kerken. De huidige kerk is niet de eerste op deze locatie; opgravingen in 1956-1957 door de archeoloog en architect Håkon Christie hebben aangetoond dat er hier in ieder geval één, zo niet twee, oudere kerken hebben gestaan. Het houtsnijwerk aan de noordgevel is waarschijnlijk afkomstig van een van deze eerdere kerken, omdat overeenkomstig snijwerk nergens anders wordt aangetroffen. De stijl van dit houtsnijwerk wordt dan ook de Urnes-stijl genoemd (zie afbeelding op deze pagina). Deze kerk werd geplaatst op de lijst van Werelderfgoed door UNESCO in 1979. Een van de redenen hiervoor is de eerdergenoemde Urnes-stijl; de staafkerk van Urnes is een van zeven Noorse monumenten op deze lijst

staafkerk-urnes

Wandeling met uitzicht op Lustrafjorden

Een zeer mooie en aan te raden wandeling is die naar de top van de Molden. De wandeling is stevig maar niet al te zwaar. Het pad is zeer goed begaanbaar. De wandeling start op de parkeerplaats Krokken. In eerste instantie klim je over een pad door het bos. Wanneer je op open terrein komt heb je direct al een mooi uitzicht. In eerste instantie naar het Westen en naar zuidelijke richting krijg je een steeds hoger en mooier uitzicht (zie onderstaande foto). Ongeveer halverwege wandeling kom je bij een vervallen zomerboerderij. Een mooie plek om even uit te rusten en te genieten van het uitzicht. Een andere wandeling is die naar de Sovornnipa. Deze wandeling is stijler en moeilijker. De hoogte is ongeveer hetzelfde maar je kijkt boven naar een andere richting. Deze twee genoemde wandelingen zijn absoluut niet de enige wandelingen in de omgeving. De wandeling naar de Molden is wel een aanrader.

molden

Feigumfossen of Feigefossen

Wanneer je van Skjolden naar Urnes reist via weg 331 kom je na ongeveer 16 km bij de Feigumfossen (ook wel bekend als de Feigefossen). Dit is een serieuze waterval en met 218 meter één van de hoogste watervallen met vrije val in Noorwegen. Het water van de waterval komt van de bergformatie Hurrungane. Het is prima mogelijk om aan de kant van het fjord te parkeren. Er zijn niet veel plekken beschikbaar. Bordjes geven duidelijk de start van de wandeling aan. Het pas is gemarkeerd. De ondergrond is wisselend door een bos met veel rotsen. Geen gevaarlijke wandeling maar in verband met de vochtige rosten is het wel aan te raden om goede schoenen te dragen. De wandeling neemt ongeveer 45 minuten in beslag.

feigumfossen

Populair