Møre og Romsdal is een prachtige provincie in het westelijke deel van Noorwegen, met enkele van de mooiste landschappen van Scandinavië. De provincie ligt tussen de majestueuze fjorden en biedt gletsjers, ruige bergen en kristalheldere stranden voor de lokale bevolking en toeristen om te verkennen.

Møre og Romsdal beslaat meer dan 15.000 vierkante kilometer en is daarmee een van de grootste provincies van Noorwegen. De provincie grenst in het noorden aan Sogn og Fjordane en in het oosten aan Oppland en Sør-Trøndelag. Het omvat in totaal 36 gemeenten met Molde als administratief centrum.

Het ruige terrein met meer dan 1.000 bergtoppen dankt de provincie mede aan de ligging midden in de Scandinavische bergen. Bovendien biedt de kustlijn, met zijn beroemde fjorden, een unieke sfeer en habitat voor zowel dieren als vegetatie.

Cultuur en geschiedenis

Møre og Romsdal heeft een rijk cultureel erfgoed, te beginnen met de Vikingen die zich rond 800 na Christus in het gebied vestigden. In de loop der jaren werd de provincie een strategische locatie voor handel en communicatie tussen Noorwegen en andere landen, wat een belangrijke stempel drukte op de architectuur en culturele geschiedenis.

Staafkerken

Een van de belangrijkste culturele bezienswaardigheden in de provincie zijn de staafkerken, die dateren uit de middeleeuwen. De staafkerken werden gebouwd met behulp van houten planken verbonden door houten pinnen en staan bekend om hun unieke architectuur, die het geloof van de Vikingen in de goden symboliseert. De mooiste staafkerken staan niet in deze provincie. De twee staafkerk die te bezoeken zijn staan in Grip en Rødven.

Bezienswaardigheden en attracties

Møre og Romsdal is een droombestemming voor natuurliefhebbers en avonturiers. De provincie biedt activiteiten zoals wandelen, skiën, vissen, kajakken en meer. Laten we enkele van de meest populaire attracties in de provincie eens nader bekijken.

Geirangerfjord

Geirangerfjord is een van de beroemdste fjorden in Møre og Romsdal en trekt elk jaar duizenden toeristen. Met zijn kristalheldere water, omringd door majestueuze bergen en watervallen, biedt de fjord een unieke ervaring voor iedereen die de provincie bezoekt.

Romsdalseggen

Voor degenen die van wandelen houden, zou Romsdalseggen, dat is gerangschikt als een van de beste wandelingen in Noorwegen, op je lijst met dingen om te doen moeten staan. Deze 10 km lange wandeling biedt een prachtig uitzicht op de Romsdal-vallei en de omliggende bergen.

Trollstigen

De Trollstigen of “The Trolls Path” is de bekendste toeristische route van Noorwegen. De weg voert u door een schilderachtig landschap over steile berghellingen met een adembenemend uitzicht op de vallei beneden. De weg heeft 11 haarspeldbochten en verschillende uitkijkpunten waar je kunt stoppen en het landschap in je op kunt nemen.

Molde Jazzfestival

Ten slotte is het Molde Jazz Festival het perfecte evenement voor wie geïnteresseerd is in muziek. Het festival bestaat al sinds de jaren 60 en trekt jaar na jaar internationale jazzartiesten.

Møre og Romsdal heeft voor ieder wat wils. Of je nu op zoek bent naar een avontuur in de natuur, een culturele ervaring of een ontspannende vakantie, de provincie heeft het allemaal. Het unieke landschap met fjorden, bergen en stranden maakt het een van de mooiste delen van Noorwegen die op het lijstje van elke reiziger zou moeten staan.