Misschien wel een van de bekendste bezienswaardigheid in Trondheim is de zogenoemde Nidarosdomen, oftwel de Nidaros-domkerk. De kerk werd gebouwd vanaf 1070. Deze kerk wordt gezien als de belangrijkste kerk van Noorwegen en werd al geopend in 1152! Sindsdien heeft de kerk wel de ene ramp naar de andere ramp weten te overleven, maar is ook vaker herbouwd. In de middeleeuwen (en van 1818 tot 1906) werden de Noorse koningen er gekroond. Deze kerk is zeker een bezoekje waard!

De Nidaros-kathedraal is in de romaanse en gotische stijl gebouwd. De kerk staat op de plaats waar eerder de Kristkirken stond, boven het graf van Olav de Heilige. Dit was de eerste koning van een verenigd Noorwegen en heeft een doorslaggevende rol gespeeld in de kerstening van Noorwegen.

Het oudste gedeelte van de kerk dateert van 1320. De Nidarosdomen is het grootste middeleeuwse bouwwerk in Noorwegen. De Nidarosdomen is 102 m lange en 50 m breed. De kerk heeft verschillende branden overleefd. Hierdoor raakte de kerk sterk vervallen. In 1869 is men begonnen met de restauratie van de kerk. Het gotische deel van de kerk in nu volledig hersteld.

De kerk speelt ook een belangrijke rol in het koningshuizen. Kroningen en huwelijken vinden hier plaats. In een van de kapellen zijn ook de kroonjuwelen van Noorwegen ondergebracht. Onder deze juwelen bevinden de kronen van de vorst, vorstin en kroonprins.