Stavanger is een gemeente in het zuid-westen van Noorwegen. Het bestaat uit 22 delen die elk weer onder te verdelen zijn in 218 delen. De stad met dezelfde naam is een onderdeel van deze gemeente en is tevens de hoofdstad van de provincie Rogaland. Het is een oude stad, dat wil zeggen dat het al in 1425 stadsrechten kreeg. Maar pas in de 19e eeuw maakte deze stad een enorme groei door mede dankzij de visserij en de scheepvaart. Door de visserij bloeide hier de industrie op dat zich met name richtte op het conserveren van vis. De conserven industrie was jarenlang de belangrijkste inkomstenbron van de stad. Maar toen men in 1969 olie vond in de Noordzee groeide de stad pas echt. Het is inmiddels het centrum van de olie-industrie en dat merk je aan alles. Zo is het hoofdkantoor van StatoilHydro gevestigd in de stad en hebben vele buitenlandse oliebedrijven ook een vestiging hier. Daarnaast worden de booreilanden vanuit de haven van de stad bevoorraad. De stad zelf is onder te verdelen in maar liefst 7 stadsdelen te weten: Huudvåg, Eiganes og Våland, Tasta, Madla, Hillevåg, Storhaug en Hinna. In totaal heeft het hele gebied bijna 240.000 inwoners.

Rogaland

Stavanger is een stad en gemeente in het zuidwesten van Noorwegen en de hoofdstad van de provincie Rogaland. De stad en de provincie zijn zeker de moeite waard. Rogaland is een afwisselend provincie met een prachtige kust en ook spectaculaire fjorden als het Lysefjord met de beroemd Preikestolen.

Bezienswaardigheden stavanger

Niet alleen de stad, maar de hele regio staat bekend om haar bezienswaardigheden. Stavanger heeft een oude stadskern met een rijk verleden. De oude stadskern heet Gamble stavanger. Het is klein, maar brengt je wel terug in de tijd. Het bestaat uit maar liefst 170 oude houten witte huizen en een mooie oude kerk, de domkerk. Het is een echte havenstad. De natuur is er echt prachtig. Direct in de regio tref je onder andere Lysefjord en Boknafjord aan, het strand van Sola en de bekende rotsformatie de Preikestolen. Letterlijk vertaald betekend dit de preekstoel en dat duidt weer op het religieuze verleden van de stad. Het bisdom bouwde hier in de 12e eeuw al een kathedraal. De Preikestolen liggen maar liefst 604 meter boven de zeespiegel en is een echte attractie. Iedereen die de stad bezoekt moet daar beslist een bezoek aan brengen want het uitzicht schijnt echt adembenemend te zijn.

Musea

Ook zijn er vele musea in de stad te vinden. Zo is er het conservenmuseum dat het verhaal van de visserij en conserveren van de vangst verteld. Het Noors aardoliemuseum verteld de geschiedenis van de oliewinning in dit gebied. En je kunt kunst kijken in het Stavanger Museum voor de Beeldende Kunsten. Daarnaast ligt er het archeologisch museum, dat de geschiedenis van de stad en haar omgeving aan de hand van archeologische vondsten verteld. Dit is slechts een van de vijf archeologische musea dat Noorwegen rijk is.

Studentenstad

De stad heeft een grote aantrekkingskracht op studenten, er zijn diverse scholen, universiteiten en onderzoekscentra gevestigd. Een groot deel van de bevolking is dan ook onder de 25 jaar. Dit geeft een bruisende sfeer aan de stad dat terug te vinden is in het uitgaansleven. Zo tref je er vele leuke restaurants en cafe’s aan en kun je er ook heerlijk shoppen. Genieten op een terrasje behoort ook tot de mogelijkheden evenals stappen tot in de late uurtjes. In de zomer, tegen het eind van juli, wordt er het culinaire festival Gladmat gehouden en dat is zeker een aanrader voor de bezoekers. Ze zijn erg goed in het organiseren van festivals, waardoor er eigenlijk continu wel iets te beleven is in de stad.

Sportieve stad

De belangrijkste sport in deze stad is het voetbal, de club Viking FK is de trots van de stad. Maar omdat het een havenstad is met stranden wordt er ook veel aan watersport gedaan. Van zeilen tot en met surfen het kan hier ook allemaal. Maar vanwege de temperatuur moet je je daar wel extra op kleden. Daarnaast leent de omgeving zich uitstekend voor wandel- en trektochten. Gewoon in de stad of buiten de stad in de natuur.

Stedentrip stavanger

De stad is goed bereikbaar met het vliegtuig, het vliegveld net buiten de stad is het oudste vliegveld van Noorwegen en ook met de trein is het vanuit Oslo goed te bereiken. Daarnaast beschikt de stad over diverse leuke, moderne en als je een beetje zoekt zelfs knusse hotels waardoor het er goed vertoeven is. Een stedentrip Stavanger is wat dat betreft zeker de moeite waard en met alle bezienswaardigheden kom je al snel tijd tekort. Enkele dagen is voor deze stad dan ook eigenlijk te weinig en wil je de regio echt bezoeken dan moet je toch minimaal een week blijven. Houd wel rekening met je kleding, want de stad heeft een zeeklimaat. Dat wil zeggen dat het weer net zo wisselvallig is als hier. Een regenjas of regenpak is dan ook beslist geen overbodige luxe. Daarnaast is de temperatuur het gehele jaar boven het vriespunt, dus ook in de zomer moet je aan een winterjas denken.

Omgeving

Vlak buiten de stad, aan de zuidkant, ligt het enige deel van Noorwegen dat vlak is. Hier bevinden zich een aantal prachtige stranden. Midden in de stad is een klein deel van het oude Stavanger bewaard gebleven: Gamle Stavanger. In het centrum bevindt zich ook de Domkerk van Stavanger. Even ten noorden van de stad begint de Boknafjord en de Lysefjord, een van de fraaiste fjorden van Noorwegen, met de beroemde rots de Preikestolen.

Musea

Stavanger kent verschillende musea, waaronder het Stavanger Museum, gelegen in Oud Stavanger, het Archeologie Museum, dat een van de vijf archeologische musea in Noorwegen is, en het Noors Petroleum Museum, gelegen bij de haven.

Populair