In 2020 maakte wij een geweldige reis naar en door Noorwegen. Op deze pagina staat een verslag van die reis beschreven. Noorwegen is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij vier weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten. Noorwegen is als vakantieland bij ons niet onbekend. Mijn vrouw en ik zouden inmiddels voor de zesde en onze dochters voor de derde keer naar het land afreizen.

Dag 1: Varen van Kiel naar Oslo

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. Wanneer we op de boot gaan is de vakantie begonnen. Het leuke van reizen met de boot is dat het altijd een uitje op zich is. En we hadden ook het weer mee. Het was zonnig en we konden dus heerlijk op het dek liggen. In verband met maatregelen rondom Corona was eten op de boot nog omgeven met restricties. Het werd dus een heerlijk pizza op het dek. En dat was meer dan prima om te doen!

Dag 2: Rustig naar de eerste bestemming

In de vroege ochtend ging ik zelf al vroeg naar het dek van de veerboot. Ik heb geen zeebenen en was misselijk. Om 6.00 uur was ik buiten. Het was een prachtige morgen met al volop zon. De eerste eilanden van de kust waren al zichtbaar en al snel voeren we Oslofjord binnen. Toen we in Oslo arriveerden was het weer overigens omgeslagen en regende het. Omdat het niet onze eerste keer in Oslo was zaten we snel op de goede weg naar het Noorden. Onze eerste bestemming was Vang in Valdres (Innlandet), een kleine vier uur rijden van Oslo. We hadden een huisje geboekt op Bøflaten camping waar we vijf nachten zouden blijven. Iedere keer is het op een leuke manier spannend waar we terecht komen. En we waren verre van teleurgesteld. Een eenvoudige, rustige maar leuke camping op een prachtige plek. 

op Dag 3: Wandeling naar de top van de Grindane

Op onze eerste echte dag in Noorwegen wilden we graag een korte wandeling doen. Niet omdat we geen zin hadden maar we zouden de volgende dag de hoogste berg van Noorwegen beklimmen. Dat hadden we thuis zo gepland omdat reserveren verplicht was. Daarom vroegen we aan de eigenaar van de camping of er een korte wandeling met beklimming in de buurt was. Hij wees vanaf de camping naar een bergtop naast de camping. Een beetje hoog vonden wij maar hij verzekerde ons dat je eerste een stuk naar boven kon rijden. Dat kon inderdaad. Nadat we naar boven gereden waren kwamen we op een prachtige vlakte met verschillende wandelmogelijkheden. Wij zouden naar de top van de Grindane (1724 meter)  wandelen. Was het een mooie wandeling? Dat klopte inderdaad. Het was meer dan de moeite waard. Of de wandeling kort was kan je over discussiëren. Wij deden er heen en weer toch wel 5 uur over. Niet echt inlopen dus maar gewoon een flinke wandeling. Overigens wel een wandeling om aan te raden. Het is een wandeling met onderweg mooie uitzichten op de besneeuwde toppen van de Jotunheimen en op top een prachtig uitzicht over Valdres. 

Dag 4: Met prachtig weer naar de top van de Galdhoppigen

Naar deze dag hadden we uitgekeken. We gingen vandaag de Galdhoppigen beklimmen. Met 2469 meter de hoogste berg van Noorwegen. We hadden enorm geluk want het weer was geweldig. Vrijwel de hele dag hadden we zon en het zicht was heel helder. Het startpunt waar we ons moesten verzamelen was bij Juvashytta. Vanaf vang was dit voor ons een kleine drie uur rijden. We moeten dus vroeg weg. We hadden er ruim de tijd voor uitgetrokken omdat we wisten dat je in Noorwegen nooit in één naar je bestemming rijdt. Er zijn diverse momenten dat je even uit de auto wilt om in de natuur te lopen of een foto wilt maken. Dat was ook deze dag het geval. Vanaf Vang moet je namelijk eerst over de Tyinvegen. Een prachtige weg over een hoogvlakte richting Ovre Ardal. Ons advies is overigens om altijd met een goede kaart te rijden in Noorwegen. Google Maps geeft de route die wij reden namelijk niet. In Ovre Ardal kozen wij voor een binnenweg door de bergen. Dat moet je wel durven maar het is echt de moeite waard. Op die manier kom je op rustige plekken waar je Noorwegen op een bijzondere manier ervaart. Deze binnenweg kwam uiteindelijk uit in Turtagro waar we onze weg vervolgde via de Sognefjellet. Dit is de hoogste weg in Noorwegen dwars door de Jotunheimen. Een attractie op zich en altijd mooi om te doen. Door alle stopmomenten onderweg was het nog krap geworden met de tijd. Dat was juist niet zo gepland. Omhoog naar de Juvashytta was uiteindelijk dus nog een race tegen de klok. Gelukkig waren we wel op tijd en konden we gewoon met onze groep en gids mee. Wanneer je de Galdhoppigen vanaf de Juvashytta wil beklimmen moet je met een gids klimmen. Dit heeft met de veiligheid te maken omdat je een gletsjer moet oversteken. Met een harnas aan en met een touw aan elkaar verbonden wandel je dan met een groep over de gletsjer. Echt een hele leuke belevenis. Na de gletsjer moet je nog 45 minuten een stevige klim naar de top maken. Stijl maar wel te doen. Op de top heb je een prachtig uitzicht. Echt de top van Noorwegen. Alleen die wetenschap is al heel leuk.

Quality Time wintersport vanaf Groningen Airport

Dag 5: Rustdag op de camping

Na twee dagen klimmen kozen we er voor om even een dag rustig aan te doen. Het was mooi weer met een stevige wind. Dat merkte we vooral omdat we in de middag bij de camping nog met een kajak het water op wilden gaan. Dat viel tegen. Heel leuk maar ook spannend. De winde en golven waren iets te stevig!

Dag 6: Sputrefossen en en fjellet

Op onze laatste dag in Vang waren we natuurlijk al een beetje bezig met onze reis naar het Noorden. Het was mooi weer dus op de camping blijven was zeker geen straf. Tegelijk wilden we ook iets meer van de omgeving zien. Van de eigenaar van de camping kregen we de tip om naar een nabijgelegen hoogvlakte te rijden. Dat deden we. Onderweg bezochten we de Sputrefossen. Een korte wandeling geeft je meerde gezichten op de waterval. Daarna reden we door naar boven voor een korte wandeling. Een prachtige plek met verschillende mogelijkheden om te wandelen. Daar hadden we alleen niet de tijd voor. Een andere keer misschien.

Dag 7: Vertrek naar het Noorden

Na een mooi verblijf in Vang vertrokken we naar het Noorden. Uiteindelijk wilden we naar de Lofoten reizen maar wel op een rustige manier. De bestemming voor nu was Mo I Rana. Maar om daar in één keer naar toe te reizen is eigenlijk niet te doen. Daarom reisden we deze dag naar Trondheim. Aan het einde van de middag arriveerden we op Storsand camping. Persoonlijk waren we blij dat we maar één nacht zouden blijven. Moe van de reis gingen we vroeg naar bed.

Dag 8: Naar Mo I Rana

Na een wat mindere nacht vertrokken we al vroeg uit Trondheim. We hadden een lange rit voor de boeg naar Mo I Rana. Persoonlijk vind ik het stuk na Trondheim minder mooi. Ik realiseer mij goed dat het landschap nog steeds mooi is maar ik vergelijk het dan toch met andere delen in Noorwegen. In die zin ging het op deze dag toch om kilometers maken. Onderweg is het altijd wel leuk om onder de poort naar het Noorden door te rijden. Het geeft een extra gevoel dat je echt naar het Noorden gaat.

De bestemming was de lange reis meer dan waard. De camping (die een aantal km buiten Mo I Rana) ligt prachtig aan het water. Opvallend was direct dat het licht zo mooi was. De zon gaat laat onder en gaf iedere avond prachtig uitzicht.

 

Dag 9: Rondwandeling in het stadje Mo I Rana

Mo I Rana is in eerste instantie geen mooie stad. Er is veel industrie en wanneer je met auto door de stad rijdt zal je niet snel denken aan stoppen. Toch heeft het stadje wel een leuke oude dorpskern en een mooie promenade langs het water. Daarnaast zijn er ook relatief veel winkels. Omdat wij weinig winkels gezien hadden, vonden wij het leuk om een dag in Mo I Rana zelf door te brengen.

Dag 10: Wandelen in Dunderdalen

Na een rustige dag wilden we graag ook een wandeling doen. In Dunderdalen besloten we een wandeling te doen naar een waterval. Het weer was niet geweldig maar prima om te wandelen. De wandeling was niet al te moeilijk en werd regelmatig onderbroken door behoorlijk lange touwbruggen. Voor de kinderen ook heel leuk om te doen. Altijd spannend om op een brug te lopen met wild stromend water onder je. Onderweg kwamen we nog een leuke zomerboerderij tegen. De wandeling was heel geschikt om als rondwandeling te doen. Onderweg zagen we veel uitwerpselen van elanden maar we zagen er helaas geen.

Quality Time wintersport vanaf Groningen Airport

Dag 11: Svartisen

Deze dag hadden we al goed omcirkeld in onze agenda. Graag wilden we namelijk met de kinderen naar de Svartisen gletsjer. Vanuit Mo I Rana is dat goed te doen. Het was van onze camping ruim een uur met auto. Wanneer je arriveert kan je met een bootje varen naar de overkant van het meer waar de wandeling start. Neem de tijd voor de wandeling die goed staat aangegeven. Niet zozeer omdat het extreem lang is maar er zijn genoeg plekken waar je wilt genieten van het uitzicht. Daarnaast is het leuk (zeker met kinderen) om even de tijd te nemen bij de waterval die gevormd is en wordt door het smeltende gletsjerwater. Na een uur wandelen arriveer je opnieuw bij een meer. Dit is het meer dat direct gevormd wordt door het smeltende water. In eerste instantie zie je de gletsjer dan nog niet. Nog even doorklimmen en je zit deze opeens liggen aan de rechterkant. In ons geval lag de gletsjer te stralen in het zonlicht. Op deze eerste plek kan je op een rots kimmen (een klein plateau). Het is een uitstekende manier om de gletsjer goed te zien liggen. Omdat wij eerder bij de gletsjer geweest waren, was het best een schok om te zien hoe ver de gletsjer inmiddels lag. Hij was beduidend kleiner geworden. Na de lunch besloten wij om verder naar de gletsjer te lopen. Uiteraard kan je niet helemaal naar de gletsjer toe maar voor ons was het de moeite waard om het ijs dichterbij te bekijken. Uiteindelijk moesten we nog haasten om op tijd terug te komen voor het bootje die om 16.00 uur voor het laatst ging. Een prachtige en leuke dag!

Dag 13: Rustdag

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 14: Overvaren naar de Lofoten

Op deze dag zouden we naar voor ons gevoel onze hoofdbestemming vertrekken. Zonder tekort te doen aan alle andere plekken waar we geweest zijn, keken we enorm uit naar onze verblijf op de Lofoten. In de morgen vertrokken we naar Bodo waar we de ferry naar Moskenes zouden nemen. Gelukkig verliep de rit naar de ferry goed en waren we ruim op tijd. Op de ferry hadden we mooi weer. De wind was wel stevig dus we wisselden ons verblijf op het dek af met binnen zitten. De overtocht naar de Lofoten neemt ongeveer drie uur in beslag. Het vertrek uit Bodo en de aankomst in Moskenes is de moeite waard. Vanuit Bodo vaar je langs mooie eilanden met bijzondere vormen. Ongeveer een uur voor je op de Lofoten arriveert zie je steile bergen al liggen. In eerste instantie krijg ja van een afstand het gevoel dat je naar een muur van kliffen kijken. Hoe dichter je bij de eilanden komt zie je verschillende toppen van elkaar onderscheiden en herken je typische vormen van de Lofoten direct. Prachtig om te zien!

Na aankomst in Moskenes vertrokken wij naar het Noorden. Wij verbleven in een huis van Nederlanders die wonen aan de Gymsoystraumen. Een ontzettend leuk huis en een adembenemende omgeving.

 

Dag 15: Relaxen aan de Gymsøystraumen

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 16: Utakleiv

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 17: Rustdag

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 18: Walvissafari in Andenes

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 19: Rustdag

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 20: Svolvaer, Henningsvaer en de Hov

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 21: Eggum

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 22: Relaxen en inpakken

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 23: Terug naar het zuiden

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 24: Naar de Engabreen

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 25: Prehistorische tekeningen

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 26: Nu echt naar het zuiden (Grong)

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 27: Nog een lange maar mooie reisdag

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 28: Terug in Vang

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.

Dag 29: Nu echt naar het zuiden (Grong)

Deze keer hadden we gekozen om te varen van Kiel naar Oslo. Er zijn verschillende mogelijkheden om te varen maar deze verbinding staat nog steeds op één. is een fantastisch vakantieland. Zeker om een rondreis te maken. Samen met onze twee kinderen trokken wij 4 weken door Noorwegen met als meest noordelijke bestemmen: de Lofoten.