Runde is een populaire bestemming voor liefhebbers van vogels. De meeste bezoekers komen voor de papegaaienduikers die in de zomer komen broeden op het eiland. De route naar het eiland, het eiland zelf en de vele andere soorten vogels maken een bezoek meer dan de moeite waard. 

Reizen naar Runde

Het eiland Runde is goed bereikbaar met de auto. Het is verbonden met een brug. Parkeren op het eiland is ook goed mogelijk. In eerste instantie is parkeren bij Goksøyr camping camping het beste. Daar beginnen ook de meeste wandelingen naar de plaatsen waar de meeste vogels zichtbaar zijn.

Bootexcursie rondom het eiland

Eén van de mogelijkheden om de papegaaiduikers en andere vogels te zien is met een boot. Het is mogelijk om verschillende boten te kiezen. Het boeken van trip gaat via de receptie van Goksøyr camping. Het is aan te raden om vooraf te bellen of mailen en te reserveren. Papegaaiduikers zijn vogels die op het water verblijven. Alleen in de zomer komen ze aan land om te broeden. Aan land is de makkelijkste manier om ze te zien wanneer de vogels terug komen naar hun nest. Wanneer ze op hun nest zitten zijn te niet te zien want die bevinden zich onder de grond. Overdag zijn de vogels op te zoeken op het water. Dat is de meerwaarde van de boottocht.