Voss

Voss is een geschiedkundig stadje gelegen pal in het midden van het prachtige fjordengebied in Noorwegen. Wie naar deze adembenemende plaats reist, zal zicht dat zeker niet beklagen. Het is een plek voor ieder wat wilt. De gemeente telt zo een 14000 inwoners, dat kan al tellen. Je kan er skiën, mountainbiken, skydiven. Ben je minder actief, ook geen enkel probleem. Dan zijn er wandeltochten die je nooit zal vergeten, lekker een picknick doen ergens op een rustig afgelegen plaatsje, of gewoon naar een Jazzconcert. Evenementen zijn er het hele jaar door. Vervelen is iets wat hier niet bestaat. In het centrum kan je er een dag op uit om te gaan shoppen

Hoe reizen naar deze spectaculaire streek?

Er zijn verschillende manieren om naar deze Noorse gemeente te reizen. Het vliegtuig is natuurlijk het gemakkelijkste en gaat vlugger dan de wagen. Er zijn verschillende maatschappijen die naar Noorwegen vliegen, het best is dat je de bestemming Bergen kiest. Het is maar 2 uurtjes vliegen vanuit Nederland. De luchthaven van Bergen ligt in het westen van Noorwegen. Dit is de beste manier. Vanuit de luchthaven naar Voss is het een anderhalf uur rijden. Dit kan je eventueel met een huurwagen doen. Een bus rijdt ook regelmatig het traject van Bergen naar Voss en omgekeerd. Geen nood, opties genoeg om op je uitverkorene bestemming te komen. De wagen is een ander alternatief, het duurt langer, maar daarom niet minder de moeite. Twee dagen is nodig om je mobiel te verplaatsen naar Noorwegen vanuit Nederland. De kans bestaat dat je een slaapplek onderweg moet zoeken, een hotel vinden is ook geen probleem, maar je kan ook de nacht veerboot nemen en dan slaap je op de ferry. De overtocht is zo voorbij. Met de wagen en de camper is perfect om te reizen naar deze toplocatie, tenzij je gebonden bent aan een tijdschema, dan raad ik je aan een vlucht te boeken. Ook als je maar 6 dagen wil uitwaaien, kies je beter wat voor jou het beste uitkomt.

Skiën voor groot en klein

De stad ligt in een bosrijk gebied en bevindt zich tussen de twee beroemdste fjorden namelijk de Hardanger fjord en de Sognefjord. Het is niet voor niets de winterhoofdstad van de Noorse fjorden. Twee bekende skigebieden zijn Voss Resort en Voss Fjellandsby bij Myrkdalen. Er valt enkel echte sneeuw, dus niets is nep. Het is een gebied waar ze graag kinderen verwelkomen, familievriendelijkheid wordt hier hoog in het vaandel gedragen. Voss Resort Noorwegen is het grootste van de twee. Hier zijn de pistes breed, je mag al eens een keer op dreef gaan. De lengte is 40 km lang en maar liefst 1& skiliften. Keuze genoeg om in en uit te stappen. Kinderen kunnen zich hier volledig uitleven en zien er schattig uit in hun skioutfit. Het andere skiparadijs is 17 kilometer lang en telt 8 liften. Zeker ook ruim genoeg. Je hebt ook maar 1 skipas nodig voor deze twee onvergetelijke sneeuwlandschappen te betreden.

In de zomer zeker een aanrader

Niet alleen de winter kent zijn glorie, ook de zomer is er fantastisch om te vertoeven. Je kan er allerlei mooie wandelingen maken, vanop de bergtoppen kan je geniet van verre uitzichten. Een aantal watersporten bieden zich aan, zoals kajakken. Wat dacht je van parapente en parachutespringen? Of gewoon van een terrasje genieten in de buitenlucht met de zon op je gezicht en een lekker drankje. Wat wil een mens nog meer. Wat schittert die Noorse zon toch fel. Ze brengt vreugde in ons hart. Voss skigebied is in elk seizoen de moeite.

Voss Noorwegen bezienswaardigheden

Wist e dat in dit bergstadje het Folkemuseum Malstertunet ligt. Het is ongeveer een 2 kom naar omhoog stappen. Dit pand is omgeven door een boerderij met 16 gebouwen die dateren uit de periodes van 1600 tot eind 1900. Naast dit complex ligt een recenter gebouw. Er worden vaak tentoonstellingen gedaan, zo kan je bestuderen hoe het leven op de hoeve er vroeger aan toe ging.
Een beetje buiten het centrum van Voss skigebied kan je naar de Bordalskloof wandelen. DEen prachtig uitzicht staat je daar te wachten. Nog een tiental kilometer verder kan je de Tvinndevos waterval zien. Ook zeker een aanrader om eens te bezoeken. Heb je een huurwagen dan is er de mogelijkheid om een gletsjer te zien. Op amper 2 uur rijden kan je er al één zien. De dichtsbijzijnde gletsjer bevindt zich in het Nationaal Park Jostedalen Glacier. Verder zijn er nog tal van fietstochten die je kan plannen, dit kan je zowel in groep als alleen doen. De keuze ligt geheel bij wat jou verwachtingen zijn. Leuk om eens te gaan observeren is het spoorwegmuseum, waar er ook een grote DNT hut is. Het museum gaat vooral over het ontstaan van de bergspoorlijn. Je kan een keer binnen springen in het bekende berghotel of er zelfs overnachten. Met andere woorden, er is dus een station. Genoeg te doen, je kan eventueel de trein nemen naar nog andere schitterende plekken.

Ben je een rugzaktoerist, dan is het zeker mogelijk om van daaruit met de trein verder te reizen door Noorwegen. Bekende fjorden zijn een must, toch voor liefhebbers hiervan. Uiteraard kan je ook boottochten maken langs de fjorden of zelfs met de ferry uitstapjes doen. Het station is het ideale vertrekpunt om lange wandeltochten te maken, 15 km wandeltochten doen vaak deugd. Het is gezond en een mens heeft er vaak nood aan zijn hoofd leeg te maken. Verder raad ik je aan om eens een kijkje op internet te nemen of zelfs een reisgids aan te schaffen als je toch graag meer wil weten.

Gevaarlijk is het er zeker niet. Gastvrijheid is hun uitgangspunt. Je aan de reglementen houden wanneer je gaat skiën, is gewoon het minste dat je kan doen. Een beetje oplettendheid kan nooit kwaad en zeker als je met kinderen reist, zij zijn zich van geen kwaad bewust. Goede voorzorgen nemen en voorbereid zijn, zij, hier ook de sleutelwoorden. Als je conditie wat minder is, kan je altijd de rustigere activiteiten proberen en langzamerhand iets meer durven. Je kan kiezen voor een hondensleetocht of een paardenkoetstocht. Dat is ook spannend en zelfs grappig. Langlaufroutes zijn er in alles soorten, zowel voor de beginners als voor de gevorderden. Ben je toch onzeker, dan kan je altijd een begeleider vragen, die jou op weg helpt. Je voelt je veiliger en je maakt al snel vorderingen. Later kan je thuis al je avonturen vertellen. Want wie voor dit skioord kiest, heeft gewoon niet stilgezeten. Een vakantie met veel beweging, geen saaie momenten, met lekker eten en de apres ski die niet mag ontbreken. Napraten in de hutjes met een jenever of een warme kop chocolademelk samen rond het houten vuur. Geef nu zelf toe, wat is er gezelliger? Met de juist mensen en in de juiste omgeving, en onthou dat Voss Noorwegen zomer ook zeer fijn is om naartoe te reizen. Ben je nog niet overtuigd, dan zou ik er gewoon snel een vlucht boeken en kan je heel eenvoudig te plaatste rondsnuffelen en gewoon verdwalen in de prachtige winterse taferelen die zich daar voortdurend afspelen. Succes met je zoektocht naar het onbekende.

Populair

2018-11-01T21:46:58+01:00