Vesterålen is een eilandengroep (Andøya, Hinnøya, Langøya) in het uiterste noorden van de provincie Nordland in het noorden van Noorwegen. Vesterålen ligt direct ten noorden van Lofoten en in het oosten ligt Ofoten met Narvik. De eilanden van Vesterålen zijn met elkaar verbonden met bruggen. Ze zijn ook verbonden met het vasteland zodat gebruik maken van een veerboot niet noodzakelijk is. Vesterålen bestaat uit zes gemeenten: Andøy, Bø, Hadsel, Lødingen, Sortland and Øksnes.

Reizen van en naar Vesterålen

Ten eerste is Vesterålen uitstekend bereikbaar met de auto. Ook kunt u direct vliegen. Er zijn namelijk twee vliegvelden: Andøya Airport bij Andenes en Stokmarknes Airport bij Skagen. Daarnaast zijn er verschillende verbindingen per veerboot.

Noorderlicht

Op Vesterålen wordt weinig gebruik gemaakt van kunstlicht. Dit betekent dat het hier heel goed mogelijk is om het Noorderlicht waar de te nemen.

Walvis spotten

Bij het eiland Andoya kunt u meegaan op excursies naar zeehonden, orka’s en gigantische potvissen. Elke zomer verlaten mannelijke potvissen hun families op het zuidelijk halfrond en begeven zich noordwaarts naar de wateren voor de kust van Noord-Noorwegen. Voor de eilanden van Vesteralen jagen ze op vis en pijlinktvis. Bij goed weer kunt u vanuit Andenes en Tysfjord meegaan op een walvisexcursie, een tocht van 6-8 uur. Lees hier meer over het spotten van walvissen, orka’s, zeehonden en papegaaienduikers.

Populair