Plan je een reis naar Noorwegen? Als dat zo is, is het van essentieel belang om te begrijpen welke items u wel en niet naar het land kunt brengen. Elk land heeft zijn eigen regels als het gaat om het toelaten van goederen aan hun grenzen, en Noorwegen is daarop geen uitzondering. Veel reizigers vragen zich af of boodschappen meenemen naar Noorwegen nodig en mogelijk is. Meestal is de achterliggende reden omdat dat Noorwegen duur is. Laten we eens kijken wat u wel en niet mee kunt nemen als u Noorwegen bezoekt.

Wat kan ik meenemen?

De meeste alledaagse voorwerpen die voor persoonlijk gebruik zijn, mogen Noorwegen binnen. Dit omvat kleding, toiletartikelen, elektronica (zoals laptops en telefoons), boeken, tijdschriften, camera’s en meer. Als het gaat om levensmiddelen, zijn de meeste niet-bederfelijke artikelen toegestaan, maar kunnen ze worden gecontroleerd door douanebeambten. Over het algemeen is het het beste om geen enkel soort vleesproduct of zuivelproduct mee te nemen, aangezien deze niet kunnen worden binnengebracht zonder speciale toestemming van de Noorse Autoriteit voor voedselveiligheid.

boek je vakantie bij de ANWB

 

Wat mag ik niet meenemen?

Er zijn ook een aantal goederen en producten verboden om naar Noorwegen mee te nemen. Het zijn bijzondere producten en vallen onder de wet gericht op invoerrechten Noorwegen. Bij controle worden ze ingenomen en ontvangt u een boete.

 • Vuurwerk
 • Wapens en munitie: Elk type wapen of vuurwapen mag Noorwegen niet worden binnengebracht zonder voorafgaande toestemming van het Noorse ministerie van Justitie en Openbare Veiligheid.
 • Alcoholische dranken met meer dan 60% alcohol
 • Drugs, medicijnen en gif (kleine hoeveelheden medicijnen voor eigen gebruik is toegestaan. Zie toelichting)
 • Het is ook belangrijk op te merken dat bepaalde dierlijke producten, zoals bontjassen of ivoren sieraden, mogelijk niet worden toegelaten, tenzij ze voldoen aan specifieke criteria die zijn opgesteld door de Noorse overheid met betrekking tot hun oorsprong of het beoogde gebruik in het land. Ten slotte kunnen bepaalde planten mogelijk niet binnenkomen vanwege invoerbeperkingen die door de Noorse overheid zijn opgelegd
 • Zoogdieren, vogels en exotische dieren
 • Planten/onderdelen voor de teelt
 • Invoer van eieren, groente, fruit, vlees en aardappelen is verboden.

Alcohol

In Noorwegen is een invoer drank per persoon vastgesteld. Wie 18 jaar en ouder is mag alcoholische dranken invoeren in Noorwegen, dit zijn wel alcoholische dranken tot 22%. Hoeveel sterke drank per persoon meegenomen mag worden is dus afhankelijk van het type drank.

Invoer van drank per persoon

 • 2 liter bier, 4 liter wijn en 1 liter sterke drank
 • 2 liter bier en 4,5 liter wijn
 • 6,5 liter bier
 • Invoer van drank met alcohol percentage boven
 • de 60% is verboden.

Onder de sterke dranken worden de dranken gerekend met een alcoholpercentage tussen de 22% en de 60%. Bij de wijnen wordt gerekend met een alcoholpercentage tussen de 2,5% en 22%. Voor de bieren wordt gerekend met een alcoholpercentage tussen de 2,5% tot 4,7%. Het importeren van alcohol met een alcoholpercentage van meer dan 60% is verboden.

Levensmiddelen

Je mag naar Noorwegen maximaal 10 kg vlees, vleesproducten, melk, kaas en andere levensmiddelen meenemen. Je mag geen aardappelen meenemen. Honden- en kattenvoer hoef je niet mee te rekenen in die 10 kg.

Voor groente, fruit, planten, bloemen en zaden zijn er beperkingen op de hoeveelheden die je mee mag nemen. Dit heeft te maken met het voorkomen van planten- en dierziekten.

 • Tot 10 kg fruit, bessen en groente
 • Tot 5 planten in een pot (kamerplanten)
 • Tot 25 gesneden bloemen
 • Tot 3 kg bloembollen en knollen
 • Tot 50 pakjes zaad

Medicijnen

Uiteraard mag je medicijnen voor eigen gebruik meenemen. Het is wel zo dat sommige medicijnen alleen met een Europees Medisch Paspoort meegenomen mogen worden. Vraag dit na bij je huisarts.

Papieren

Voor een verblijf van maximaal drie maanden, is een geldig paspoort of Europees identiteitsbewijs voldoende. Veel producten zijn in Noorwegen aanzienlijk duurder dan in andere delen van Europa. Om die reden zijn er ook beperkingen op de invoer.

Geldzaken

Het is toegestaan om Noorse en vreemde valuta in te voeren. Dit geldt tot een maximum van 25.000 NOK. De munteenheid is de Noorse Kroon (NOK) verdeeld in 100 Ore. Er zijn bankbiljetten van 50, 100, 200, 500 en 1000 kroon. Er zijn munten van 1, 5, 10, 20 kroon en 50 ore. Omreken factor: 1 euro is 8 kronen. Invoer van geld is vrij tot een totaal waarde van 25.000 NOK.

 

Tabak of rookwaren

Wie 18 jaar of ouder is, mag de volgende rookwaren meenemen:

 • 200 sigaretten
 • 250 gram andere tabaksproducten en 200 vloeitjes 

Huisdieren

Het is mogelijk je hond mee te nemen. Noorwegen is een hondvriendelijk land. In de meeste pensions, vakantiehuisjes en hotels mag je een hond meenemen. Ook op de meeste campings mag je een hond meenemen, als deze aan de lijn blijft en andere kampeerders geen overlast geeft.

Denk je eraan om je hond mee te nemen naar Noorwegen dan moet deze echter wel aan een aantal eisen voldoen:

 • De hond of kat heeft een EU-dierenpaspoort nodig. Deze zijn verkrijgbaar bij je dierenarts. In dit paspoort staat een beschrijving van het dier, de naam, adres van de eigenaar, het registratienummer van de chip en het bewijs dat het dier is ingeënt tegen rabiës.
 • Tenminste 21 dagen voor de reis moet de hond of kat zijn ingeënt tegen rabiës.
 • Minimaal 24 uur tot maximaal 120 uur voor aankomst in Noorwegen moet de hond zijn ontwormd (Praziquantal). Dit moet door de dierenarts ook in het EU-paspoort worden genoteerd, met daarbij het gebruikte middel en de datum van wanneer het is gebeurd. Duurt de reis in Noorwegen langer dan 28 dagen, dan dient de behandeling met Praziquantal door een Noorse dierenarts te worden herhaald.
 • Een hond of kat hoeft niet in quarantaine in Noorwegen.
 • Noorwegen is geen risicogebied. Let wel op dat de hond of kat een teken- of insectenbeet kan oplopen en daar ziek van kan worden. Zorg dat je vier weken vóór vertrek contact opneemt met je dierenarts, zodat je preventieve maatregelen hier tegen kan nemen.
 • Een aantal hondensoorten is helaas niet toegestaan. Het gaat om de Pitbull terriër, Fila brasiliera, Tosa Inu, Dogo argentino, American Staffordshire terriër, Tsjechoslowaakse wolfshond en kruisingen van een hond met een wolf. Voor honden die een gelijkenis met deze honden vertonen zijn de officiële stamboompapieren nodig om het tegendeel te bewijzen.

  Waar sigaretten kopen Noorwegen?

  In Noorwegen is de aanschaf van sterke drank en wijn alleen mogelijk in staatswinkels, de zogeheten Vinmonopolet. Daarnaast zijn de prijzen behoorlijk hoog. 

  Zorgeloos op reis

  Weten welke items Noorwegen mogen binnenkomen is essentieel voordat u erheen reist. Of u nu met de boot reist of naar Noorwegen vliegen gaat. Op deze manier komt u bij aankomst bij de douane niet voor ongewenste verrassingen te staan. Over het algemeen zijn de meeste alledaagse artikelen voor persoonlijk gebruik toegestaan, maar er gelden bepaalde beperkingen als het gaat om levensmiddelen, alcohol, medicijnen en wapens/vuurwapens, dus het is altijd het beste om eerst contact op te nemen met de lokale autoriteiten voordat je je koffers inpakt voor je reis! Met deze kennis in de hand kunt u genieten van een zorgeloos bezoek aan de fjorden en nationale parken wanneer u naar Noorwegen gaat vol met niets dan goede herinneringen!

  boek je vakantie bij de ANWB