Noorwegen staat bekend om de schoonheid van het berglandschap. Onderdeel van dit berglandschap zijn een aantal bergen die ruim boven de 2000 meter boven zeeniveau uitkomen. In vergelijking met andere Europese landen zijn de bergen relatief laag. De hoogste berg van Noorwegen heeft een hoogte van 2469 meter. Het maakt het landschap niet minder mooi. Het voordeel is dat de hoogste toppen ook voor de geoefende wandelaar te bereiken zijn. Hierbij een selectie van de 10 hoogte bergen van Noorwegen.

Er zijn in Noorwegen 291 bergtoppen te vinden. Een groot aantal (186) toppen komen uit boven de 2000 meter boven zeeniveau. De meeste van deze toppen zijn te vinden het Nationaal park Jotunheimen. De noordelijkste top boven de 2000 meter is gelegen in Dovrefjell. Dit betekent dat er in het noorden van Noorwegen geen bergen te vinden zijn die boven de 2000 meter uitkomen. Wanneer één van de onderstaande bergen dichtbij je bestemming aan te reizen is, kan het beklimmen van één of meerdere van de hoogste bergen van Noorwegen zeker een bijzondere ervaring worden.

Nummer 1: Galdhøpiggen – 2469 meter

De Galdhøpiggen is de hoogste berg van Noorwegen en Noord-europa. Met 2469 meter is het eigenlijk niet de hoogste top. De Glittertind is eigenlijk enkele meters hoger allen is de top van deze berg van ijs. Deze berg heeft daarom een officiële hoogte van 2464 meter. De Galdhøpiggen is de hoogste berg waarvan de top van rotsgesteente is. De beklimming van de hoogste berg van Noorwegen is niet eenvoudig maar uiteindelijk wel goed te doen. Juist ook omdat de beklimming met een groep en een gids te doen is.

Nummer 2: Glittertind – 2465 meter)

De Glittertind is een populaire berg in Noorwegen. Het heeft een glitterachtige glans die het zowel mooi als uniek maakt. Mensen klimmen vaak naar de top van Glittertind om een ​​beter zicht op de omgeving te krijgen. De berg is ook een populaire plek om te wandelen en te kamperen. Er zijn veel paden die naar de top van glittertind leiden en het uitzicht vanaf de top is adembenemend. Of je nu op zoek bent naar een uitdagende wandeling of gewoon wilt genieten van de schoonheid van de natuur, glittertind is zeker een bezoek waard.

Nummer 3: Store Skagastølstinden (2405 meter)

De Skagastølstinden is een berg in Noorwegen. Het is niet de hoogste berg maar behoort in de top 3. De berg ligt in de gemeente Stranda, in de provincie Møre og Romsdal. De top van Store Skagastølstinden ligt op 2157 meter boven zeeniveau. De berg is een populaire bestemming voor klimmers en wandelaars. Er zijn verschillende paden die naar de top leiden. Store Skagastølstinden is ook een populaire plek voor paragliding en basejumpen.

boek je vakantie bij de ANWB

Nummer 4: Store Styggedalstinden (2387 meter)

Store Styggedalstinden is de vierde hoogste berg van Noorwegen en heeft een hoogte van 2387 meter. De berg ligt in de gemeente Oppland, in het zuidoosten van het land. Store Styggedalstinden is een populaire bestemming voor wandelaars en klimmers, die van over de hele wereld komen om de ontzagwekkende hoogte en uitzichten te ervaren. De top van Store Styggedalstinden kan worden bereikt via een aantal verschillende routes, en er zijn ook verschillende hutten en campings langs de weg, die bezoekers onderdak en voorzieningen bieden.

Nummer 5: Skarstind (2377 meter)

Skarstind is een piek in de gemeente Oppland in Noorwegen. Het maakt deel uit van het massief Skarfjell, dat zich uitstrekt van Skarfjell tot Skjolden. Skarstind heeft een hoogte van 1.362 meter (4.468 voet) boven zeeniveau en is de vijfde hoogste piek in Skarfjell. De top van Skarstind is bereikbaar via een kort wandelpad vanaf Skarstindløypa, een netwerk van wandelpaden in Skarfjell. De trailhead voor Skarstindløypa bevindt zich bij Skarstad, een boerderij in Skarfjell. Skarstad is met de auto te bereiken vanuit het stadje Fagerness in Oppland. Skarstindløypa beslaat een afstand van 10 kilometer (6 mijl) en duurt ongeveer vier uur om te voltooien. Het pad loopt door open landschappen en bergplateaus en biedt uitzicht op de omliggende bergen en valleien. Skarstindløypa wordt beschouwd als een uitdagende wandeling vanwege de steile stukken en mag alleen worden geprobeerd door ervaren wandelaars.

Nummer 6: Veslepiggen (2369 meter)

Veslepiggen is een berg in Noorwegen. Veslepiggen is de hoogste berg in het massief van Jotunheimen, met een hoogte van 2469 meter. Veslepiggen is ook de zevende hoogste bergtop van Noorwegen. Veslepiggen ligt in het Nationaal Park Jotunheimen en is een populaire toeristische bestemming. Veslepiggen wordt gerekend tot de ‘S Seven Summits of Norway’ – de zeven hoogste toppen van Noorwegen. Veslepiggen wordt beschouwd als een makkelijke berg om te klimmen, maar vereist wel enige ervaring met het klimmen op ijs en sneeuw. Veslepiggen is een favoriete bestemming voor klimmers uit heel Europa, en er zijn veel verschillende routes naar de top. Veslepiggen kan ook worden beklommen via ski’s of snowboard, en is een populaire bestemming voor backcountry-skiërs. Veslepiggen ligt ongeveer twee uur rijden van de stad Oslo, en is goed te bereiken met openbaar vervoer. Er zijn verschillende wandel- en klimroutes naar de top van Veslepiggen, en er is ook een bewegwijzerde route die toeristen naar de top leidt. Veslepiggen is een geweldige plek om te genieten van het Noorse landschap, en er zijn prachtige uitzichten over het nationaal park Jotunheimen vanaf de top. Veslepiggen is ook een goede plek om te wandelen en fietsen in de zomer, wanneer er minder toeristen zijn. Veslepiggen is een mooie berg om te klimmen, met veel verschillende routes naar de top, en prachtige uitzichten over het Nationaal Park Jotunheimen. 

Nummer 7: Surtningssue of Surtningssui (2368 meter)

Surtningssue of Surtningssui is een berg op de grens van de gemeente Vågå en de gemeente Lom in de provincie Innlandet, Noorwegen. De 2368 meter hoge berg is de zevende hoogste berg van Noorwegen. Het is gelegen in de Jotunheimen-bergen in het Jotunheimen National Park. De berg ligt ongeveer 11 kilometer (6,8 mijl) ten zuidoosten van het dorp Fossbergom en ongeveer 14 kilometer (8,7 mijl) ten zuidwesten van het dorp Vågåmo. De berg wordt omringd door verschillende andere opmerkelijke bergen, waaronder Veotinden, Styggehøbretindan en Blåbreahøe in het noorden; Surtningssuoksle naar het noordoosten; Besshø en Gloptinden naar het zuidoosten; Reinstinden, Raudhamran en Hinnotefjellet naar het zuidwesten; Winkel Hellstugutinden, Nestsøre Hellstugutinden en Søre Hellstugutinden in het westen; en Austre Memurutinden en Store Memurutinden naar het noordwesten. Surtningssue heeft verschillende toppen, waarvan Store Surtningssue de hoogste is. De rivier Muru loopt door de vallei aan de zuidwestelijke kant van de berg. Surtningssue is het gemakkelijkst te bereiken vanuit de hut Memurubu, langs de noordelijke oever van het meer Gjendin.

Nummer 8: Store Memurutinden (2366 meter)

Store Memurutinden is een berg behorende bij de gemeente Lom in de provincie Oppland in Noorwegen. De berg, gelegen in Nationaal park Jotunheimen, heeft een hoogte van 2366 meter. De Store Memurutinden is onderdeel van het gebergte Jotunheimen. De Store Memurutinden ligt ten noordwesten van het meer Bygdin, en is tevens de westelijke toegangspoort tot het Nationaal Park Jotunheimen. Store Memurutinden staat bekend om zijn indrukwekkende uitzichten, welke te genieten zijn vanaf de top van de berg.Vanwege zijn unieke ligging en uitzichten is Store Memurutinden een populair toeristisch gebied, en wordt jaarlijks door duizenden mensen bezocht.

Nummer 9: Jervvasstind (2351 meter)

Jervvasstind is een bergtop in Noorwegen met een indrukwekkende 2.460 meter (8.070 voet). De top biedt een adembenemend uitzicht op de omliggende bergen en valleien en is een populaire bestemming voor zowel klimmers als wandelaars. Jervvasstind ligt in het Jotunheimen National Park, waar enkele van de hoogste bergen van Noorwegen te vinden zijn. Het park herbergt ook een grote verscheidenheid aan dieren in het wild, waaronder rendieren, elanden en veel verschillende soorten vogels. Jervvasstind is een uitdaging om te beklimmen, maar de beloningen zijn de moeite meer dan waard. Voor degenen die op zoek zijn naar avontuur, is Jervvasstind de perfecte plek om te verkennen.

Nummer 10: Sentraltind (2348 meter)

Sentraltind is een berg in Noorwegen die populair is onder klimmers. De top is 2.331 meter (7.649 voet) hoog en biedt een panoramisch uitzicht op het omringende landschap. Sentraltind ligt in de Romsdalen-vallei en is bereikbaar via een aantal wandelpaden. De meest populaire route is de hoofdroute, die begint bij het dorp Andalsnes. De wandeling naar Sentraltind duurt ongeveer zes uur en wordt als uitdagend maar lonend beschouwd. Op de top van de berg worden klimmers beloond met een prachtig uitzicht op de vallei beneden. Sentraltind is een populaire bestemming voor zowel ervaren klimmers als beginners, en het is een uitstekende plek om te genieten van de schoonheid van Noorwegen.