De Jotunheimen

Het nationaal park Jotunheimen is het mooiste en meest uitdagende gebied voor bergwandelaars in Noorwegen. Het (oud)Noorse woord Jotunheimen betekent ‘Huis van de Reuzen’.  De 29 hoogste bergen van Noorwegen liggen alle in Jotunheimen, met inbegrip van de allerhoogste: de Galdhøpiggen (2.469 meter boven zeeniveau). De hele streek bestrijkt ruwweg 3.500 vierkante kilometer in het zuiden van Noorwegen.

Jotunheimen Nationaal Park

Het gebied Jotunheimen omvat het Jotunheimen Nationaal Park, dat in 1980 is gesticht en een oppervlakte beslaat van 1.151 vierkante kilometer. De bergketen Hurrungane, met de grilligste toppen van Jotunheimen, ligt in het Nationaal Park. Langs de grens van het Jotunheimen Nationaal Park ligt het Utladalen Natuurreservaat, met o.a. de vallei Utladalen en de berg Falketind.

Jotunheimen wandelroutes

Het mooi van heel Noorwegen is talloze wandelroutes zijn en dat ze ook heel goed aangegeven staan. Overal in het land vind je de rode letter T (zie onderstaande foto) terug als onderdeel van routes om te wandelen.

Besseggen

Besseggen is wellicht de meest bekende wandeling in de Jotunheimen. De wandeling gaat van Gjendesheim naar Memurubu. Memurubu staat vooral bekend als start- of eindpunt van de Besseggen bergwandeling. Deze plek is naast de auto ook goed met de bus bereikbaar. Je kan de wandeling ook andersom doen. Wanneer je de boot pakt van Gjendesheim naar Memurubu. Je kan dan via de Beseggen terug wandelen naar Gjendesheim. De wandeling is echt de moeite waard want op heel veel plekken heb je een geweldig uitzicht. Hou er wel rekening mee dat het een serieuze wandeling is die ongeveer 6 tot 8 uur duurt.

De 10 hoogste bergen

Er zijn in Noorwegen 291 bergtoppen te vinden. Een groot aantal (186) toppen komen uit boven de 2000 meter boven zeeniveau. De meeste van deze toppen zijn te vinden het Nationaal park Jotunheimen. Hier een lijstje met de tien hoogste. Ze zijn allemaal in de Jotunheimen te vinden.

  • Galdhøpiggen – 2469 meter
  • Glittertind – 2465 meter)
  • Store Skagastølstinden (2405 meter)
  • Store Styggedalstinden (2387 meter)
  • Skarstind (2377 meter)
  • Veslepiggen (2369 meter)
  • Surtningssue of Surtningssui (2368 meter)
  • Store Memurutinden (2366 meter)
  • Jervvasstind(2351 meter)
  • Sentraltind (2348 meter)

Sognefjellet

Het is ook mogelijk om vanuit de auto te genieten van de Jotunheimen. De Sognefjellet is de hoogste bergweg in Noord-Europa. De weg is 108 kilometer lang en het hoogste punt ligt op 1434 meter. De weg loopt door een prachtig landschap en dat is ook de reden dat hij bekroond is de titel Nationaal-Toeristische Route. Wanneer je vanaf Sognedal komt rijdt je eerst door de vruchtbare landbouwgebieden die aan het einde van het Sognefjord te vinden zijn. Daarna stijg je naar het dak van Noorwegen. De Jotunheimen zorgen voor een geweldig omgeving. Op een gegeven moment rij je over een weg waar je alleen omgeven wordt door de besneeuwde bergtoppen. Een geweldige belevenis.

Tindevegen

Ook kan je bij Øvre Årdal de Tindevegen (Rv302) nemen. Deze weg gaat dwars over de Jotunheimen sluit aan op de Rv55 (Lom – Skjolden en verder). Het is een tolweg waar alleen met een creditcard betaald kan worden. Buiten de zomermaanden is het goed om van te voren te checken of de weg ook echt open is. Door winterse omstandigheden kan de weg gesloten zijn. Landschappelijk schitterend met mooie uitzichtpunten en (korte)wandelingen door het gebied. Met een camper nog wel te doen maar er zitten best smalle- en steile stukken weg in en er zijn een flink aantal krappe bochten. Vergeet ook zeker de korte wandeling naar het Berdalnosi uitzichtpunt niet waar je Skjolden met het Lusterfjord (zijtak van het Sognefjord) en Eidsvatnet schitterend vanaf 1300 meterkunt zien liggen. Ook bij slecht weer heel mooi maar beter is het om de route bij mooi weer af te leggen, je kunt dan kilometers ver weg kijken en de hoogste bergen van de Jotunheimen met enkele gletsjers in de verte zien.

Turtagrø en Hurrungane

Turtagrø en Hurrungane zijn plaatsen met een grote traditie op het gebied van (wandel)sport. Deze traditie gaat terug op 1800 en het wordt ook wel gezien als de geboorteplaats van de Noorse bergsport. Ook vandaag de dat is Turtagrø  de plaats om te wandelen, klimmen en te skiën. Vanuit Turtagrø zijn er prachtige wandelingen te starten. Hoewel de omgeving uitdagend oogt, is het zeker mogelijk om ook eenvoudige wandelingen te doen. Wanneer je arriveert in Turtagrø dan zie je eigenlijk alleen een hotel. Het is de uitvalsbasis voor het prachtige berggebied. Je kan in het hotel slapen en eten in het restaurant. Ook zijn er heel wat wandelaars en klimmer die hun tent opslaan en kamperen in de omgeving rondom het hotel.

Wandelaars en klimmers

Jotunheimen is ongelofelijk populair bij wandelaars en klimmers – dat geldt in het bijzonder voor het beroemde Besseggenpad. De Noorse Bergsport Vereniging (DNT) beheert een aantal berghutten in het gebied, evenals goed gemarkeerde routes tussen de hutten – inclusief hogerop gelegen exemplaren. Voor meer informatie over wandelen in Jotunheimen zie hier.

 

2018-11-01T10:17:14+01:00