De naam Geiranger en het Geirangerfjord zijn misschien wel het meest bekende bezienswaardigheden van Noorwegen. Het wordt het mooiste fjord genoemd maar daar kan je uiteraard over discussiëren. Het is een stuk adembenemende natuur maar de toeristische activiteit doet daar ook wel enigszins aan af. Het fjord is inmiddels ook opgenomen in de wereldmonumentenlijst van Unesco. De Geirangerfjord bevindt zich in het district Møre og Romsdal, aan de noordwestkust. De fjord is 15 kilometer lang is één van de meest bezochte fjorden van Noorwegen. Het nadeel van het toegenomen toerisme heeft ook een aantal voordelen. Zo is er bijvoorbeeld veel te doen en wordt alles goed aangegeven.

De bekendheid van het fjord brengt met zich mee dat het in Geiranger vrij druk is. Dat merk je in het hoogseizoen aan dat er veel verkeer is. In het plaatsje zelf arriveren en vertrekken ook veel bussen met toeristen. Tegelijkertijd raden we een bezoekje aan de Geiranger en de omgeving zeker aan. Er zijn veel mooie dingen te zien.

Reizen naar Geiranger

Je kunt op verschillende manier naar Geiranger reizen. Er zijn eigenlijk drie goede mogelijkheden. De eerste die we noemen is de route via de Trollstigen. Je komt dan waarschijnlijk vanuit Åndalsnes. Je volgt dan weg 63 naar het zuiden. Tussen Valldal en Eidsdal moet je met de pont overvaren. Onderweg moet je ook de Trollstigen nemen. Het is een steile kronkelende weg (zie foto) waarvan zowel het rijden zelf als het uitzicht een bijzonder ervaring oplevert.

Wanneer je vanuit het zuiden komt neem je weg 15. Bij Langvatnet neem je weg 63 naar het noorden naar Geiranger. Weg 15 loopt van het westen naar het Oosten. Je kan dus goed vanuit bijvoorbeeld Stryn naar Geiranger reizen (prachtige route). Wanneer je direct met de auto vanuit Oslo reist kan je goed via Vagamo en Lom reizen. Ook deze route is zeer de moeite waard.

De derde mogelijkheid die genoemd moet worden is dat je via het water naar Geiranger reist. Zo kan je heel goed van Hellesylt de pont nemen naar Geiranger. Een uitstekend idee voor een rondreis. Het voordeel is dat je direct ook een cruise over het Geirangerfjord hebt gemaakt.

Watervallen

Rondom Geiranger zijn verschillende watervallen te bezoeken en te bekijken. Wanneer je een boottocht over het fjord neemt dan zal je zeker ‘De zeven zusters’ passeren. Daarnaast zijn ook de Storseterfossen bezoeken. Het is een niet al te lange wandeling naar een mooie waterval. Heel leuk is het dat je ook achter de waterval kan lopen. De wandeling start op een parkeerplaats. Wanneer je vanuit het plaatsje Geiranger naar boven rijdt (richting het zuiden naar de Dalsnibba) is het goed aangegeven. Op de parkeerplaats heb je de mogelijkheid om te kiezen uit twee routes. Wanneer je het pad achter de hut neem aan de linkerzijde. Het is herkenbaar aan het tractorpad. De route staat goed aangegeven.
De andere route start aan het einde van de parkeerplaats. Ook hier staat het goed aangegeven en heb je de mogelijkheid om een wandelstok te lenen of te kopen. Het pad is korter maar ook steiler. Op ongeveer 540 meter is een mooi plateau met gras. Daar vandaan is een veilig pad naar de Storseterfossen. De enkele route van de wandeling neemt ongeveer 45-60 minuten in beslag.

Quality Time wintersport vanaf Groningen Airport

Dalsnibba

Op de top van de Dalsnibba kan je het Geirangerfjord van grote hoogte bekijken. Met een goede 1500 meter is het direct ook het hoogste uitzichtpunt over een fjord. Jaren geleden was ik er samen met mijn vrouw en klommen we over de rotsen om een goede foto te maken. Inmiddels is er een goede parkeerplaats, uitzichtpunt en zelf een shop. De weg naar de Dalsnibba heet de Nibbevegen. De weg is prima aangelegd maar is met de vele haarspeldbochten zeker ook een leuke ervaring. Onderweg kan je op meerdere plekken al zien waarom het moeite waard is om eens boven te gaan kijken.

Geiranger en cruiseschepen

De één vindt het verschrikkelijk en de ander juist mooi om te zien. In Geiranger kan je niet om cruiseschepen heen. In de zomer meert vrijwel iedere dag één of meerdere cruiseschepen aan met toeristen. En dat merk je. In eerste instantie aan het uitzicht. Wanneer je een leeg fjord wil fotograferen moet je de goede momenten afwachten. Dat is meestal vroeg in de morgen of juist in de namiddag. Voor het maken van een foto is de morgen overigens altijd aan te bevelen. Dan ligt het fjord namelijk in de zon (als deze te zien is). Naast het uitzicht is het toerisme in en rondom Geiranger goed merkbaar. Voor veel bezoekers van Noorwegen is het te goed merkbaar. Met name de vele bussen, campers en auto’s die de berg af- en oprijden is erg druk. Overigens ben je die drukte heel snel kwijt als je een wandeling maakt of bij je huisje zit.

Populaire accomodaties of reizen