Kristiansand

Kristiansand is gelegen aan de Zuidkust van Noorwegen en ligt vlak naast de rivier de Otra. De stad telt iets meer dan 80.000 inwoners en prijkt daarmee in de top 5 van de grootste steden van Noorwegen. Het kenmerk van de stad is de rechthoekige stratenpatronen die men kan terugvinden. Dat komt nog uit de tijd sinds de stichting van de stad in 1600. Als het vakantie is in Noorwegen twijfelen niet veel Noren om hun vakantie hier door te brengen. Dit komt dankzij de vele bezienswaardigheden in de stad en ook buitenlanders vinden hier meer en meer hun weg. Vooral in juli is er sprake van een grote toeristenstroom, dit komt vanwege het jaarlijks terugkerend festival genaamd “Quart”. Dit is een van de grootste festivals van heel Noorwegen met een mix van rockmuziek en popmuziek.

Kristiansand Bezienswaardigheden Noorwegen

In de stad zijn er ontzettend veel bezienswaardigheden te beleven. Als men van plan is om af te reizen naar daar dan mag men er enkele niet vergeten. Het eerste wat men zeker niet mag vergeten te bezoeken als men kinderen heeft, is het “Dyrepark” of de dierentuin van de stad. Deze dierentuin wordt elk jaar massaal bezocht. Hier worden maar liefst meer dan 100 dierensoorten in thuis gebracht met een totaal van iets meer dan 800 dieren. De dierentuin is onderverdeeld in verschillende thema’s zoals de wildernis, apenjungle, Afrika en een kinderboerderij. Tijdens het hoogseizoen in de zomer is het zelfs mogelijk om met een bootje te varen met een kapitein naar het bekende Kardemom. Tijdens de tocht wordt er verteld over het leven vroeger, zo krijg je een goede indruk hoe de Noren hier vroeger leefden.

De oude vissershaven

Als men van uitgaansgelegenheden houdt, dan zal men hier zoeken wat men vindt. Deze toeristische trekpleister heeft veel te bieden op gebied van uitgaan en lekker, goedkoop eten. In de oude vissershaven zijn er talloze visrestaurants waar tegen een kleine prijs verse vis gegeten kan worden. Met uitzicht op de haven en met een lekker glaasje wijn is dit een aanrader om ’s avonds de zon zien onder te gaan. Hier biedt de haven een mogelijkheid om een boottocht mee te maken zodat men de hele wateren van Kristiansand kan zien.

Agder natuurmuseum en botanische tuin

Het natuurmuseum in combinatie met de aanliggende botanische tuinen zijn een belangrijke bezienswaardigheden om te zien. Zelfs voor kinderen is dit een bezoek aan het natuurmuseum waard, omdat zij achteraf kunnen spelen in een grote speelruimte waar verschillende attracties staan. Men kan hier in het museum een mooie collectie bloemen en platen bewonderen, maar wat dit museum zo uniek maakt voor heel Noorwegen zijn de grote verzameling cactussen. De overheid beschouwd dit als de grootste verzameling van Noorwegen.

Posebyen net buiten Kristiansand centrum

Als men in de Noorweegse stad is, mag men de Posebyen zeker niet vergeten. De Posebyen is de oudste wijk van de stad. Hier vindt men allemaal oude, witte huizen en hier is het rustig om te wandelen tijdens de zomermaanden. Wat de oude wijk zo speciaal maakt, is dat er elke zaterdag in de zomer een markt wordt georganiseerd. Hier kan men leuke hebbedingetjes vinden tegen een spotprijsje.

Gimle Gard Herenhuis

Wie van oude herenhuizen houdt, zal het zeker niet erg vinden om het Gimle Gard Herenhuis te bezoeken. Het herenhuis ligt op ongeveer een kleine twintig minuten wandelen, net buiten de stad en is gebouwd ongeveer in 1800. Vroeger was dit een warenhuis, maar nu dient het tegenwoordig als museum. Hier vindt men onder andere een grote verzameling schilderijen en antiek meubilair. De botanische tuinen liggen hier ook aan gelegen.

Quart muziekfestival

Dat Noorwegen een echt festivalland is, moeten we niet meer toelichten. Zoals eerder toegelicht, vindt in juli een groot muziekfestival plaats in de stad. Eigenlijk kunnen we zeggen dat er het grootste rock- en popfestival plaatsvindt. Hier kan men een paar dagen lang genieten van nationale en internationale helden. Ideaal om te bezoeken tijdens de zomer.

Odderøya

Odderøya is een prachtig eilandje gelegen net voor de stad en is omgeven door de Noordzee. Men kan het eiland bereiken door een brug die het verbindt met het vasteland. Ideaal is Odderøya voor even weg te gaan van de stress en het drukke stadsleven. Men kan er eindeloos fietsen, wandelen of gewoon relaxen van de stilte met zicht op de eindeloze Noordzee. In de zomer worden er geregeld kleine festivals georganiseerd. Zo speelde in 2014 Bob Dylan en de Backstreet Boys.

Vaktbua

Als je op het eiland vertoeft, mag je zeker en vast Vaktbua niet vergeten. Vaktbua is een klein, schattig, wit huisje dat ingericht is als kunstenaarscafé. Je kan er heerlijk eten tegen een klein prijsje. Wat het zo speciaal maakt, is dat alles bereid is uit de biologische tuin. In de zomermaanden kun je heerlijk buiten vertoeven en binnen zijn dan allerlei kunstwerken te bewonderen van nationale en internationale artiesten.

Kristiansand’s Food Week

Voor heel weinig geld kun je tijdens het Foodfestival in de maand februari een paar dagen tafelen bij talloze restaurants voor heel weinig geld. Men houdt dan speciale acties waar je omgerekend voor €12 de lekkerste maaltijden kunt eten. Let wel deze Foodweek is maar een paar dagen in februari.

Fjorden

In principe kan je overal in Noorwegen waar je kan kijken Fjorden bewonderen. Op ongeveer een half uurtje rijden van de stad liggen de Lillesand en de Flekkefjord. Op deze plaatsen heb je een uitstekend overzicht wat Noorwegen allemaal te bieden heeft qua natuur en landschappen.

Mooie omgeving rondom de stad

Dankzij de vele bezienswaardigheden die in de stad terug te vinden zijn, zijn er buiten de stad heel wat verschillende natuurplaatsen waar een mens echt tot rust komt. Een plaats wat zeker niet vergeten mag worden als je de stad bezoekt, is de natuur van Birkenes. Ongeveer een half uurtje buiten de stad zijn er bossen en heide te vinden. In de Tovdal rivier is het mogelijk om op zalm te vissen en bij het Oggevatn meer is het mogelijk om met of zonder begeleiding te kajakken. Om zeker de natuur volledig te beschouwen is het zelfs mogelijk om een boottocht mee te maken over de Blindleia, deze wordt beschouwd als één van de mooiste plekken van Noorwegen.

Overnachten in de stad

De meeste mensen zeggen dat Noorwegen heel erg duur is om te overnachten. Je moet eerst en vooral weten in welk hotel je wilt overnachten want er zijn ontzettend veel prijsklassen. In het algemeen wordt aangenomen dat je voor een nacht rond de €100 betaalt voor een dubbele kamer. Natuurlijk kun je goedkoper logeren in een hotel net buiten de stad. Er is voldoende openbaar vervoer, ook ’s avonds die je van punt A naar punt B kan brengen.

Reizen naar Kristiansand

Vanuit Nederland is het niet moeilijk om te reizen naar Noorwegen. Vanuit Schiphol zijn er dagelijks rechtstreekste vluchten tot in de Noorweegse stad. De reisduur valt ook reuze mee, zo duurt de vlucht maar liefst anderhalf uur. Als je eenmaal bent geland in de luchthaven kun je gebruik maken van het openbaar vervoer zodat je uiteindelijk in het centrum van de stad terechtkomt. Zo bedraagt de totale afstand van de luchthaven tot de stad amper een kleine vijftien kilometer.

Betalen in Noorwegen

Om het verblijf te betalen in Noorwegen hoef je je geen zorgen te maken. In Noorwegen betalen ze wel niet met de euro, ze betalen er met hun eigen munteenheid de Noorse Kroon afgekort tot (NOK). De wisselkoers bedraagt ongeveer dat honderd Noorse Kronen ongeveer iets meer dan €10 waard zijn. Het beste is als je van tevoren voordat je vertrekt even geld wisselt bij een wisselkantoor.

Populair

2018-11-02T10:29:27+00:00